logo


Αίτημα να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάληψη από το κράτος της ενίσχυσης και εξασφάλισης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χωρίς επιβάρυνση του Δήμου, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου. Πιο συγκεκριμένα, στο αίτημα, που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Τ. Παντελόγλου και Π. Πανάγος, υπογραμμίζεται πως σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση προτρέπει τους Δήμους να αναλάβουν το βάρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αντί να δώσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητεί από το Δήμο να απαιτήσει από την κυβέρνηση εξοπλισμό και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της πόλης, αλλά και να αποθαρρύνει την εμπλοκή ιδιωτών χορηγών:

Άγιος Στέφανος 30/04/2020

Προς:

1.- Το Δήμαρχο Διονύσου

κ. Ιωάννη Καλαφατέλη

2.- Την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

κα. Σοφία Κατσίγιαννη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Θέμα: Έκτακτη επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών άρθρο 27 ΠΝΠ/13-042020

                                                         

                                                                                 Κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν, εκτός ΗΔ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. και αφορούσαν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό πρώτα των μαθητών και μετά των σχολείων είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί για μια ακόμα φορά, μια καθαρά επικοινωνιακή της προσπάθεια, να θέλει να την μεταφέρει στους Δήμους και να μην δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση!

Ένα και πλέον μήνα μετά την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έχουν αφήσει τους εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία έμπρακτη στήριξη, να σηκώνουν μόνοι τους τη μεγάλη προσπάθεια να σταθούν δίπλα στους μαθητές τους. Έχουν αφήσει γονείς και μαθητές να αγωνίζονται να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τα λιγοστά και συνήθως ανεπαρκή μέσα που διαθέτει κάθε οικογένεια!

Και η πραγματικότητα στην περιοχή μας είναι αμείλικτη: Σπίτια χωρίς internet, έλλειψη τεχνολογικών μέσων, δυσκολία αξιοποίησης των εργαλείων  αποτελούν γενικευμένα προβλήματα και όχι εξαιρέσεις.

Στην  προαναφερόμενη μάλιστα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προτείνει ευθέως οι Δήμοι να  δώσουν από τους κατά κύριο λόγο ανταποδοτικούς δημοτικούς προϋπολογισμούς τους έκτακτη επιχορήγηση προς  τις  Σχολικές  Επιτροπές, χωρίς να αναφέρει αν προτίθεται στη συνέχεια απολογιστικά να τα καταβάλει!!!

Οι εκπαιδευτικοί, όλο αυτό το διάστημα και στη συνέχεια, όπως φαίνεται από τα νέα μέτρα που αναγγέλθηκανστηρίζουν τους  μαθητές τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με όλα τα μέσα, πολλές φορές σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Ταυτόχρονα απαιτούν με αποφάσεις των σωματείων τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για την κάλυψη όλων των ελλείψεων σε τεχνικό εξοπλισμό, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειες των μαθητών τους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Σας ζητούμε να μη συναινέσετε στο κάλεσμα της κυβέρνησης να πληρώσουν ξανά οι γονείς για την μόρφωση των παιδιών τους αλλά να στηρίξετε τα αιτήματα  του εκπαιδευτικού  και  γονεϊκού  κινήματος  απαιτώντας  από  την  κυβέρνηση:

1. Να εξασφαλίσει τώρα με ενιαίο τρόπο για όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της πόλης μας όλα τα αναγκαία μέσα: εξοπλισμό (tablet ή laptop) και δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet με ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου Παιδείας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων, που είναι μια ακόμη φορολόγηση του λαού μας,  ούτε από  ταμεία των σχολικών επιτροπών των  οποίων τα  έσοδα  από τις  κρατικές  επιχορηγήσεις έτσι κι αλλιώς έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 60-70%.

2. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην ωθήσει εμμέσως πλην σαφώς τους Δήμους για εμπλοκή των ιδιωτών-χορηγών στον εξοπλισμό των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε με άλλα λόγια από το κράτος αυτό που δικαιούνται τα παιδιά μας: αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Απορρίπτουμε τη «φιλευσπλαχνία», όλων εκείνων που με το ένα χέρι «χορηγούν» και με τα δύο αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας.

Τέλος σας καλούμε να εισάγετε το σοβαρό αυτό θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να τοποθετηθούν οι δημοτικές παρατάξεις και σύμβουλοι για αυτό το υψίστης σημασίας ζήτημα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος