logo


Όταν την περασμένη πενταετία συζητείτο- εξαντλητικά και με παλινδρομήσεις- στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ενιαίος Κανονισμός Λειτουργίας των 7 Κοιμητηρίων της πόλης, δυο ήταν τα αγκάθια: Η παντελής απουσία και της παραμικρής πρόβλεψης για την ίδρυση του νέου δημοτικού Κοιμητηρίου σε οικόπεδο αγορασμένο παλαιότερα από το Δήμο επί πρώτης Διοίκησης Καλαφατέλη στη θέση Μπισμπίρι, καθώς και το εθιμικό δίκαιο, που προέβαλαν οι παλαιοί κάτοικοι, αυτοί που έδωσαν κομμάτι από τις περιουσίες τους ώστε να εξασφαλισθούν τα κατά τόπους Κοιμητήρια, διεκδικώντας απαλλαγή από τα σχετικά τέλη αλλά και οικογενειακούς τάφους. Στη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου, ώστε να αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα κατά τόπους Νεκροταφεία στις 7 Κοινότητες.

Μια πλευρά του εθιμικού δικαίου, αυτής που αφορά στην δωρεάν παραχώρηση οικογενειακών τάφων εκ μέρους του Δήμου, απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη ταραχώδη συνεδρίασή του, την περασμένη Τετάρτη 29 Απριλίου. Αφορμή στάθηκαν 6 αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Στεφάνου, που- όλες πλην μιας- είχαν ληφθεί επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησης και, μετά από αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδημάρχου Γ. Φωτάκη, ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να επικαιροποιηθούν ή να συμπληρωθούν. Δυο από τις περιπτώσεις αυτές αφορούσαν σε παλαιούς αυτοδιοικητικούς του Αγ. Στεφάνου, ενώ οι υπόλοιπες σε παλαιές οικογένειες της περιοχής, τους λεγόμενους γηγενείς κατοίκους.

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις είχαν εγκριθεί ομόφωνα τόσο από το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, όσο και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη συνέχεια, τούτο όμως δεν εμπόδισε αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο:

“Χαρίζετε χιλιάδες ευρώ σ’ αυτούς που ζητούν τη μετατροπή των απλών σε οικογενειακούς τάφους”, υποστήριζε η μείζων μειοψηφία, με την Α. Πέππα να προειδοποιεί το Σώμα για τον κίνδυνο να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε παρόμοια αιτήματα, όταν όλοι γνωρίζουν πως τα Δημοτικά Κοιμητήρια  στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι πλήρως κορεσμένα.

Γενικόλογο το εθιμικό δίκαιο και εύκολο να διερμηνευθεί διασταλτικά κατά το δοκούν, υπενθύμισε την παλαιότερη τοποθέτησή του για το θέμα ο Σπ. Γιαννουλάτος από την πλευρά της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, που θεωρώντας παράνομη μια απόφαση που θα δίνει οικογενειακούς τάφους με μόνο δικαιολογητικό το ότι η οικογένεια είναι παλιά στην περιοχή, δήλωσε πως θα προσφύγει για την ανατροπή της: «Σέβομαι τους ανθρώπους, αλλά μια τέτοια απόφαση δεν στηρίζεται στον Κανονισμό, είναι παράνομη και θα προσφύγω εναντίον της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Του νέου Κανονισμού (σ.σ. εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2018) ως σύγχρονου και λειτουργικού υπεραμύνθηκε ο Δ. Ράικος, επί Αντιδημαρχίας του οποίου είχε εκπονηθεί, υπογραμμίζοντας πως “ή τον τηρούμε ή τον καταργούμε. Μεσοβέζικες λύσεις εδώ δεν χωρούν”.

Τη συζήτηση της δυνατότητας καύσης των νεκρών, πρότεινε από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο η Λ. Φέρμελη, προσεγγίζοντας το ζήτημα από άλλη οπτική, αλλά δεν φάνηκε να εισακούεται.

Ενώ ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στην έλλειψη μιας εμπεριστατωμένης εισήγησης, που θα έδινε ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου Κοιμητηρίου να καλύψει της τοπικές ανάγκες με περιθώριο για παραχώρηση οικογενειακών τάφων. Απουσιάζει επίσης, προσέθεσε ο κ. Πανάγος, η ισχυρή τεκμηρίωση για τους δεσμούς των αιτούντων με την Κοινότητα Αγ. Στεφάνου. Πρότεινε, τέλος, “να έρθει στο ΔΣ τεκμηριωμένη εισήγηση αφενός για την επίλυση και ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων κοιμητηρίων και για την χωροθέτηση ακόμα και με διαδημοτική συνεργασία νέου κοιμητηρίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες αλλά και να μειωθούν τα τέλη τα οποία σήμερα ισχύουν με προφανή δυσμενή αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα”.

Μεταβατικού χαρακτήρα η σημερινή συζήτηση, υπογράμμισε ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Γ. Φωτάκης, με το δεδομένο πως υπάρχει ήδη έντονη κινητικότητα για την ίδρυση και λειτουργία του νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου στο Μπισμπίρι έκτασης 5 περίπου στρεμμάτων, ενώ ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται για την απαλλοτρίωση ακόμη δυο, όμορων, οικοπέδων στην ίδια θέση, ώστε το νέο Κοιμητήριο να έχει αυξημένη χωρητικότητα.

Ο κ. Φωτάκης έθιξε ένα ακόμη πρόβλημα, που αίφνης ανέκυψε κατά τη συζήτηση: Το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, που είναι ο φορέας που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον την τοπική πραγματικότητα, είχε ομόφωνα αποφασίσει για τις υποθέσεις με τους τάφους. Συνεπώς, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, θα έπρεπε να δειχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί οι Κοινότητες είναι αυτές που καλούνται πρώτες να θάψουν τους νεκρούς τους.