logo


Συνεχή επικοινωνία έχει το τελευταίο διάστημα ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου με τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τους επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να δρομολογηθούν μέτρα στήριξης και πρωτοβουλίες προς τους επαγγελματίες της πόλης, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν “κατεβάσει ρολά” ενάμιση μήνα τώρα, λόγω του κορονοϊού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος στην επικοινωνία αυτή δεν πηγαίνει απροετοίμαστος: Το διάστημα προ της πανδημίας είχαν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις, που είχαν διοργανωθεί σε καθεμιά από τις 7 Κοινότητες του Δήμου, με στόχο ο Σύλλογος να αφουγκραστεί τα προβλήματα των κατά τόπους επαγγελματιών, τα οποία στη συνέχεια ομαδοποίησε και ιεράρχησε.

Επόμενος στόχος ήταν να τα καταθέσει με συγκεκριμένες προτάσεις στη Δημοτική Αρχή, ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή τους με χρονοδιάγραμμα. Μεσολάβησε όμως η ασθένεια του Δημάρχου και αμέσως μετά η πανδημία, και όλα πήγαν πίσω.

Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε διαπαραταξιακή συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ταυτόχρονα όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής, και – όπως δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Παπασταθόπουλος– η ανταπόκριση και η διάθεσή τους για στήριξη του εμπορικού κόσμου της πόλης ήταν άμεση.

Στην αρχή υπήρχε η αίσθηση πως η Δημοτική Αρχή άφηνε έξω από το σχεδιασμό της κατά του κορονοϊού τον εμπορικό κόσμο του Διονύσου, με το Σύλλογο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σε σχετική ανακοίνωση στα τέλη Μαρτίου. Σ’εκείνη την ανακοίνωση μάλιστα ο Σύλλογος χαρακτήριζε “άτολμα” τα πρώτα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που είχαν τότε ανακοινωθεί (σ.σ. για όσο διαρκούν οι περιορισμοί, ελάφρυνση ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού και απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων) και αντιπρότεινε άλλα (σ.σ την επέκταση της ισχύος των μέτρων έως 31/12/20, τη μη καταβολή δημοτικών τελών έως 31/12/20, την διαγραφή των προσαυξήσεων που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις για την μη καταβολή του 2%, την επί του παρόντος αναστολή πληρωμής των επιβληθέντων προστίμων του Δήμου σε επαγγελματίες).

“Πλέον έχουμε συνεχή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους και το Δήμαρχο, που θα πυκνώσει την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων αποκλεισμού και του σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων”, υπογραμμίζει ο κ. Παπασταθόπουλος. Και προσθέτει πως οι προτάσεις του Συλλόγου, όπως έχουν τεθεί υπόψη της Διοίκησης, ακουμπούν όλους τους τομείς της εμπορικής δραστηριότητας- από την ανακύκλωση μέχρι το πλύσιμο των κάδων, τα τέλη κ.λπ. Υπάρχουν επιπλέον σκέψεις για την περαιτέρω στήριξη των καταστημάτων εστίασης- πάνω από 80 στο Δήμο Διονύσου- που έχουν πληγεί δραματικά από το lockdown:

“Υπάρχουν συνάδελφοι μαγαζάτορες που έχοντας κλείσει τα καταστήματά τους, πήγαιναν στη Λαχαναγορά για το μεροκάματο. Ειδικά στην εστίαση, και επειδή εδώ τα ανακλαστικά του Δήμου δεν λειτούργησαν έγκαιρα, σε πολλές περιπτώσεις πετάχτηκαν όλες οι αποθηκευμένες προμήθειες, αντί για παράδειγμα να διοχετευθούν στη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των συσσιτίων. Όταν επιτραπεί το άνοιγμα και αυτών των καταστημάτων, θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις ώστε η μείωση στα τραπεζοκαθίσματα για την ασφάλεια όλων, να εξισορροπηθεί ως ένα βαθμό με άλλου είδους πρωτοβουλίες και ενέργειες”, καταλήγει ο κ. Παπασταθόπουλος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το θέμα της στήριξης του Εμπορικού Συλλόγου έφερε με τοποθέτησή του εκτός Ημερησίας Διατάξεως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης στην πρόσφατη (29/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας πως κανένα μέτρο- πέραν των υποχρεωτικών από την πολιτεία- δεν έχει παρθεί για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, από αυτά που πρότειναν κατά καιρούς  οι παρατάξεις. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ζαμάνης στα μέτρα που προτάθηκαν για τους τοπικούς εμπόρους, και μάλιστα με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. “Σήμερα προτείνουμε να δημιουργηθεί, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βοήθεια των επιχειρήσεων με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων. Έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο και το ζήτημα της διάθεσης των Κοινοχρήστων Χώρων, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις” υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος.