logo


Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, χτες Παρασκευή 1 Μαϊου, τις θέσεις τους για την προστασία της πόλης από τους κινδύνους των καλοκαιρινών πυρκαγιών  πήραν οι Εθελοντές που στελεχώνουν τα Κλιμάκια Πολτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου.

Μέσα στο δάσος της Κοινότητας Διονύσου, στο πάρκο με τα αγάλματα, σταθμεύει εξοπλισμένο όχημα από το Κλιμάκιο της Ροδόπολης, άλλο ένα όχημα από το ίδιο κλιμάκιο βρίσκεται στη Σταμάτα, ενώ ακόμη ένα παραμένει ετοιμοπόλεμο στο χώρο του Κλιμακίου, πίσω από το Δημοτικό κατάστημα της Ροδόπολης.

Ετοιμοπόλεμοι παραμένουν και οι Εθελοντές του Αγ. Στεφάνου, όπως και αυτοί του Κρυονερίου και της Άνοιξης.

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου στην πρόσφατη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 29 Απριλίου, ασχολήθηκε με την πυροπροστασία της περιοχής, καταγράφοντας μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Ανάμεσά τους η αποψίλωση των χόρτων στους Κοινόχρηστους Χώρους, η υποχρέωση των ιδιοκτητών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, ο καθαρισμός γύρω από το δίκτυο της ΔΕΗ, η έγκαιρη αποκομιδή των κηπαίων και των κλαδεμάτων, η ενίσχυση του Κλιμακίου Διονύσου με εθελοντές, ο καθαρισμός του δάσους και των δασικών δρόμων, η απομάκρυνση των μπάζων και των σκουπιδιών που βρίσκονται στοιβαγμένα σε απόμερα σημεία της Κοινότητας, αλλά και η επαναφορά του κλαδοφάγου σε πλησιέστερο σημείο.

Σχετικό με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είναι και το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Διονύσου:

Ξεκινάει από την Παρασκευή 1 Μαΐου, η αντιπυρική περίοδος για το 2020, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2020. Κατά τη διάρκειά της, τίθεται σε ισχύ μία σειρά από απαγορεύσεις (αποφυγή υπαίθριων εργασιών που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, απαγόρευση υπαίθριων ψησταριών σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα, απαγόρευση καύσης κλαδιών κ.α.), που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας ενόψει πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ο Δήμος Διονύσου μεριμνά για την εφαρμογή όλων των προληπτικών μέτρων που θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς (καθαρισμοί, αποψιλώσεις κλπ) και έχει θέσει σε επιφυλακή για το επόμενο διάστημα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος αλλά και τα Κλιμάκια Εθελοντών – Δασοπυροσβεστών.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να τηρήσουν όλο το επόμενο χρονικό διάστημα τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας:

«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα πανέμορφο τόπο, παράλληλα όμως έχουμε και την ευθύνη να τον προστατεύουμε. Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την Παρασκευή 1 Μαίου 2020, σας καλώ όλες και όλους να τηρήσουμε για τους επόμενους μήνες τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Ο Δήμος Διονύσου θα φροντίσει για να πάνε όλα καλά και να αποφύγουμε κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν με απρόβλεπτες συνέπειες. Χρειάζεται όμως και η συμβολή των πολιτών, η ατομική ευθύνη του κάθε ένα από εμάς. Ο φυσικός πλούτος του Δήμου Διονύσου είναι η περιουσία μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τον διατηρήσουμε αλώβητο».