logo


Μπάζα και σκουπίδια σε ύψος 50-60 μέτρων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στη Σταμάτα, που συνιστούν συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και απειλούν τη λεκάνη της Λίμνης Μαραθώνα, κατήγγειλε στη χθεσινή (29/4) συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουριδάκης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης της περιοχής, την οποία και ο ίδιος επισκέφθηκε μετά από προτροπή και καταγγελίες συμπολιτών:

“Εκεί διαπίστωσα πως υπάρχει μια εγκληματική καταστροφή του περιβάλλοντος, με τη διαμόρφωση ενός κολοσσιαίων διαστάσεων μπαζότοπου πάνω σε ρέμα, κοντά στα όρια με το Δήμο Μαραθώνα. Το ύψος του πρανούς εκεί δημιουργεί ένα μέτωπο μπάζων, που το υπολόγισα στα 50 με 60 μέτρα με όγκο χιλιάδων, προφανώς, κυβικών μέτρων. Φαίνεται καθαρά πως το έγκλημα δεν είναι σημερινό, αλλά παλαιό και κατ’ εξακολούθηση. Δεν είναι μόνο η καταστροφή του περιβάλλοντος. Η πρόχειρη απόθεση των μπάζων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κατάντη περιοχή του Μαραθώνα, στην περίπτωση μια μεγάλης πλημμύρας ή ενός σεισμού, αν αποκολληθεί τμήμα του όγκου αυτού και κυλήσει προς τα κάτω, προς τη Λίμνη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανό να σημειωθεί εφιαλτική καταστροφή. Η απόθεση μπάζων πιθανόν να γίνεται στην περιοχή επί δεκαετίες με τη σιωπή και την ανοχή, και ενδεχομένως και την ενθάρρυνση όλων των Διοικήσεων του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, αλλά και της προκαλλικρατικής Κοινότητας Σταμάτας. Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και απαίσια, σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα προς τον κόλπο του Μαραθώνα και την απέναντι Εύβοια. Η παράταξή μας απαιτεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από το Δήμο Διονύου την προσκόμιση στο Δημοτικό Συμβούλιο των απαιτούμενων εγκρίσεων- αν υπάρχουν- για τη λειτουργία αυτής της εγκατάστασης ως χώρου απόρριψης αδρανών υλικών. Όπως επίσης ζητεί από το Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αφενός την πλήρη αναστολή των απορρίψεων και αφετέρου την αποκατάσταση της περιοχής με την απομάκρυνση όλων των συσσωρευμένων αδρανών υλικών. Θα πρέπει επιπλέον οι αρμόδιοι, δηλαδή οι υπεύθυνοι, να έχουν τις ανάλογες κυρώσεις. Ακόμη και αν ο νόμος προβλέπει βαρύ πρόστιμο στο Δήμο, αυτό δικαίως θα επιμεριστεί σε όλους μας γιατί απλά είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κατάσταση, με τις ανίκανες και εγκληματικές Διοικήσεις που εκλέχτηκαν με την ψήφο μας ή ακόμη με τη σιωπή μας”.

Στα παραπάνω απάντησαν τόσο ο τέως όσο και ο νυν Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης και Γ. Καλαφατέλης αντιστοίχως, υπογραμμίζοντας ο καθένας για τη θητεία του (σ.σ. 2011-2014 και από το Σεπτέμβριο του 2019 ο κ. Καλαφατέλης, 2014-2019 ο κ. Ζαμάνης) τις ενέργειες στις οποίες είχαν προβεί και συνεχίζουν να μεθοδεύουν για το παραπάνω πρόβλημα:

“Διαρκές έγκλημα πολλών δεκαετιών” χαρακτήρισε την οικολογική καταστροφή στον Προφήτη Ηλία ο τέως Δήμαρχος, τονίζοντας πως η Διοίκησή του είχε προχωρήσει σε σειρά εγγράφων και καταγγελιών προς όλους τους αρμόδιους φορείς- Δασονομείο, Δασαρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Περιφέρεια, Εισαγγελέας- ενώ, επειδή ουδείς αντιδρούσε “αν και όλοι γνώριζαν”- ως έσχατο μέτρο είχαν κληθεί τα τηλεοπτικά κανάλια για επιτόπιο ρεπορτάζ, και μάλιστα με drones. «Η τοπική κοινωνία από μόνη της οφείλει να σταματήσει αυτό το έγκλημα, γιατί πιστεύω ότι όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν μιλάει για το βιασμό του περιβάλλοντος της Σταμάτας. Και ας έχει το Δημοτικό Συμβούλιο 7 Σταματιώτες στην τωρινή του σύνθεση”, δήλωσε ο κ. Ζαμάνης.

Δεν ανακαλύπτετε την Αμερική, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Καλαφατέλης, υπενθυμίζοντας στον επικεφαλής του Εύπολι αλλά και στο Σώμα πως και το 2012-2013 αλλά και πολύ πρόσφατα, στη δεύτερη θητεία του, συνεχής παραμένει η αλληλογραφία του Δήμου με τους αρμόδιους φορείς για το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Σταμάτα: “Επί σειρά ετών, ή καλύτερα δεκαετιών, συντελείται το έγκλημα στον Προφήτη Ηλία. Η τελευταία αναφορά μου στον Εισαγγελέα ήταν το Φεβρουάριο, λίγο πριν να μπω στο νοσοκομείο”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.