logo


Από τα 20 θέματα που απασχόλησαν την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου την περασμένη Τετάρτη 22 Απριλίου, τρία από αυτά αποσύρθηκαν με πρόταση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, το ένα μάλιστα αφού είχε προηγηθεί μακρά- αλλά ατελέσφορη, όπως αποδείχθηκε τελικά- συζήτηση.

Οι αποσύρσεις, ειδικότερα, αφορούσαν:

*Στην τιμολογιακή πολιτική του Δήμου για τη Μουσική Σχολή καθώς και τα επιμορφωτικά μαθήματα. Η απόσυρση εκτιμάται πως οφείλεται στο άκαιρο του θέματος, μια που οι παραπάνω υπηρεσίες έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

*Αποσύρθηκε επιπλέον, για μεγαλύτερη διερεύνηση, η σύμβαση-πλαίσιο με τον ΔΕΔΔΗΕ για το φωτισμό υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου με τη χρήση του εναέριου δικτύου.

*Μετά από μακρά συζήτηση, αποσύρθηκε το θέμα που αφορούσε στη δικαστική διαμάχη του Δήμου με την εταιρεία ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ. Η τελευταία διεκδικούσε από το Δήμο 127.000 ευρώ για έργα αποχέτευσης, με αγωγή που είχε καταθέσει το Νοέμβριο του 2019.

Το Φεβρουάριο του 2020 η Οικονομική Επιτροπή, με βάση τις έγγραφες απόψεις τόσο της Τεχνικής όσο και της Νομικής Υπηρεσίας, είχε ομόφωνα αποφασίσει και να αποκρούσει την αγωγή ως αναληθή και αβάσιμη αλλά και να παραπέμψει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, “για τη διερεύνηση τέλεσης αξιοποίνων πράξεων κατά παντός ενεχοµένου, µετά δηλώσεως του ∆ήµου για την παράστασή του για την υποστήριξη της κατηγορίας και με αξίωση για χρηµατική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστη από τα αδικήµατα που θα διαπιστωθούν”.

Εντωμεταξύ, η ενάγουσα ΠΥΡΑΜΙΣ παραιτήθηκε από το δικόγραφο της αγωγής της, με αποτέλεσμα η αγωγή να θεωρείται ως μη ασκηθείσα. Παραμένει εντούτοις σε εκκρεμότητα το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, δηλαδή η παραπομπή της στον Εισαγγελέα όπως είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, για το οποίο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου καλούσε την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει σχετικά.

Και αυτό το κομμάτι, το ποινικό, ήταν που προκάλεσε τη μακρά συζήτηση, στην οποία παρενέβη και ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, νομικός Ν. Παπαϊωάννου, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση για άλλο θέμα. Εφόσον ο Δήμος αποφάσισε να παραπέμψει τη υπόθεση και για ποινική διερεύνηση, τότε δεν μπορεί να υπαναχωρήσει και να αφήσει σκιές, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, στη θητεία του οποίου προέκυψε η αντιπαράθεση με την εταιρεία: “Πρόκειται πιθανόν για απάτη σε βαθμό κακουργήματος. Πώς υπαναχώρησε η ΠΥΡΑΜΙΣ από την αξίωση των 126.000 ευρώ;. Εδώ υπάρχει οσμή σκανδάλου και για να προστατευθεί το κύρος του Δήμου, ζητώ να πάει η υπόθεση μέχρι τέλους, παρά το γεγονός πως συνέβη επί της Διοίκησής μου. Διαφορετικά ενδέχεται να σημειώνεται παράβαση καθήκοντος”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.

Λήξασα θεωρούσαν την υπόθεση, μια που η εταιρεία παραιτήθηκε από την αγωγή της, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, παρέμενε όμως σε εκκρεμότητα το ποινικό σκέλος, για το οποίο η εισήγηση του νομικού συμβούλου δεν ήταν σαφής, όπως εκτίμησε ο ειδικός συνεργάτης, που πρότεινε να ζητηθεί συμπληρωματικό σημείωμα από τη Νομική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί για περαιτέρω διευκρινίσεις και αυτό το θέμα.

Κατά πλειοψηφία, τέλος, εγκρίθηκε η προμήθεια διαδικτυακών εφαρμογών διαχείρισης αιτημάτων διαλειτουργικότητας με απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 24.676 ευρώ. Αρνητικοί ήταν οι Δ. Ζαμάνης και Π. Τσούκας από τη μείζονα μειοψηφία, που αμφισβήτησαν την κατεπείγουσα ανάγκη για απ’ ευθείας ανάθεση, με το δεδομένο πως οι έκτακτες περιστάσεις λόγω της πανδημίας πλησιάζουν στο τέλος τους, ενώ για την προμήθεια υπήρξε προσφορά μόνο από μία εταιρεία. Και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερού, που επέμεινε στην ανάγκη της σχετικής προμήθειας, μια που διαμορφώνεται ένα τελείως νέο περιβάλλον στη σχέση πολίτη- Δήμου, με την έκδοση σειράς δικαιολογητικών χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων. “Για αυτό το νέο περιβάλλον ο Δήμος προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Με το παραδοτέο από την προμήθεια των εφαρμογών θα κουμπώσουν τα υπάρχοντα συστήματα του Δήμου και ελπίζουμε πως από το Σεπτέμβριο θα έχουμε νέο σύστημα αντιμετώπισης στη σχέση με τον πολίτη, ενώ στο τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει ο e-λογαριασμός. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε κατά πολύ και τη σπατάλη στο χαρτί”.

Την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών επιβεβαίωσε συμπερασματικά ο Δήμαρχος Διονύσου, που υπενθύμισε την προμήθεια των tablets  για τους 41 δημοτικούς συμβούλους: “Θα προχωρήσουμε στις νέες τεχνολογίες το συντομότερο δυνατόν. Πριν από την πανδημία κάναμε την προμήθεια των tablets για τους συναδέλφους, ενώ στο προσεχές διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη συμμετοχή του Δήμου σε δυο προγράμματα ψηφιακών υπηρεσιών”, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης.