logo


Στις 8 σήμερα το βράδυ, Τετάρτη 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς έκτακτη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου με ένα και μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη: Λήψη απόφασης για νομική υπόθεση.

Το εν λόγω θέμα, αν και αόριστο ως προς τον τίτλο του, εξειδεικεύεται στην εισήγηση της Προέδρου Τ. Κώνστα και σχετίζεται με την υπόθεση των χρηματικών ελλειμμάτων που διαπιστώθηκαν μετά από λογιστικό έλεγχο στις δυο Σχολικές Επιτροπές επί Διοίκησης Ζαμάνη. Ο έλεγχος αυτός, υπενθυμίζεται, οδήγησε τότε στην υποβολή μηνυτήριων αναφορών και αγωγών εκ μέρους των Επιτροπών, του Δήμου Διονύσου, αλλά και του τέως Δημάρχου, με στόχο την αναζήτηση ευθυνών για την οικονομική διαχείριση στις Σχολικές Επιτροπές τη διετία 2013-2104. Οδήγησε επιπλέον και στην εν συνεχεία εμπλοκή δεκάδων συμπολιτών σε χρονοβόρες και πολυέξοδες νομικές διαδικασίες, κάποιες από τις οποίες έχουν φθάσει και στο ακροατήριο. Ανάμεσα μάλιστα στους συμπολίτες που θεωρήθηκαν υπόλογοι στην υπόθεση, συμπεριλαμβάνονταν και καθηγητές που συμμετέχουν στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή ex officio, με αποτέλεσμα να παρέμβει το συνδικαλιστικό τους όργανο (ΕΛΜΕ). Η ΕΛΜΕ μάλιστα είχε προτείνει τότε την παραίτησή τους από τις αντίστοιχες θέσεις στην Επιτροπή, θέσεις που μέχρι σήμερα παραμένουν κενές.

Εν προκειμένω, στην εισήγηση της κ. Κώνστα υπογραμμίζεται πως το 2018 εκδόθηκε εισγγελική διάταξη, που απαλλάσσει μέρος των θεωρουμένων ως υπόλογων για την οικονομική διαχείριση στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κρίνοντας την κατηγορία αβάσιμη. Η διάταξη, μάλιστα, αυτή έχει καταστεί οριστική γιατί δεν προσβλήθηκε από τους εγκαλούντες.

Όσον αφορά στο αστικό μέρος, δηλαδή στην αγωγή, αυτή εκδικάζεται στις 28 Μαϊου. Η εισήγηση της Προέδρου ζητεί την παράσταση πληρεξούσιου δικηγόρου στο Δικαστήριο εκείνη την ημέρα, ώστε να παραιτηθεί η Επιτροπή από το δικόγραφο της αγωγής, στο μέρος που αφορά στα μέλη, για τα οποία η κατηγορία κρίθηκε αβάσιμη, βάσει της εισαγγελικής διάταξης.

Για την εκπροσώπηση στο Δικαστήριο την παραπάνω δικάσιμο, και οποιαδήποτε δικάσιμο οριστεί μετά από αναβολή ή ματαίωση, προτείνεται δικηγόρος με αμοιβή συνολικά 1000 ευρώ, την οποία πρέπει να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή και να καταβάλει ο Δήμος, μια που οι δικηγορικές αμοιβές δεν είναι επιλέξιμες για τις Σχολικές Επιτροπές.

Αξίζει, τέλος, εδώ να σημειωθεί και τούτο: Στις 27 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση τότε της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε καταγγελθεί πως ο δικηγόρος που είχε αναλάβει για λογαριασμό της προηγούμενης Διοίκησης την υποβολή μηνύσεων και αγωγών, και ο οποίος διατηρούσε τη σχετική εξουσιοδότηση μέχρι την έκδοση τελικής δικαστικής απόφασης, κώφευε συστηματικά να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες τηλεφωνικές και έγγραφες κρούσεις και οχλήσεις της νέας Προέδρου να παραδώσει τη δικογραφία της υπόθεσης και να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή. Η στάση του μάλιστα είχε χαρακτηρισθεί από όλα τα παριστάμενα τότε μέλη “αντιδεοντολογική και αντισυμβατική συμπεριφορά εντολοδόχου προς εντολέα”. Για τις μέχρι τότε ενέργειες ο εν λόγω δικηγόρος είχε εισπράξει αμοιβή 6000 ευρώ, τα οποία είχε καταβάλει η Σχολική Επιτροπή, αν και όπως προελέχθη δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη. Την επιστροφή αυτών των χρημάτων στο ταμείο της έχει ήδη ζητήσει η Σχολική Επιτροπή.