logo


Με τις υπερωρίες των ειδικών συμβούλων του Δημάρχου, μια απ’ ευθείας ανάθεση, καθώς και το δημοσίευμα της Οδού Διονύσου για το νέο ειδικό συνεργάτη Δημάρχου, ξεκίνησε η προχθεσινή (14/4) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου. Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω θέματα θίχτηκαν εκτός Ημερησίας Διατάξεως από το Δήμαρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Καλαφατέλη, και συζητήθηκαν ακριβώς όσο και τα συνολικά έξι θέματα που περιλαμβάνονταν στην Ημερήσια Διάταξη.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε πρόσφατo δημοσίευμα ημιανώνυμου τοπικού blog που κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι βεβαίωσε- ως μη όφειλε- υπερωριακή εργασία στους ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου Π. Πετρόπουλο (Γραφείο Τύπου) και Ρ. Μπάμπη- Ιατρίδου (Δημόσιες Σχέσεις), κατασπαταλώντας δημοτικό χρήμα εν μέσω πανδημίας. Για στοχοποίηση δυο στενών συνεργατών του μίλησε ο Δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας ολίσθημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας το πρόσφατο δημοσίευμα, με ψευδή, απαράδεκτα και προσβλητικά σχόλια σε βάρος των δυο συνεργατών του, τη στιγμή που η σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια αποτελεί πρόβλεψη και όχι καταβολή υπερωριών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στη Διαύγεια έχουν αναρτηθεί αποφάσεις Δημάρχου με τις οποίες προβλέπονται αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση σε μια σειρά υπαλλήλων: “Αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας, των εξαιρετικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε και των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει, το προσωπικό του Δήμου- συμπεριλαμβανομένων και των δυο ειδικών συνεργατών- απασχολείται υπερωριακά, δουλεύοντας σκληρά και όντας σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης που άφησε, πάντως να εννοηθεί πως η αποζημίωση για υπερωρίες των δυο ειδικών συνεργατών ίσως είναι ο τρόπος να αμειφθούν για το πρώτο διάστημα της θητείας του, πριν ακόμη προσληφθούν επισήμως στο Δήμο, οπότε και τον συνεπικουρούσαν χωρίς να αμείβονται.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος και την ανακοίνωση των Ανοιχτών Οριζόντων, όπου αμφισβητείται η ανάγκη για απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 24.000 ευρώ, εν μέσω και πάλι πανδημίας, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ειδικά θέματα σχεδιασμού για την επεξεργασία χωρικών και επιχειρησιακών δεδομένων και την βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών προς τον πολίτη. Η εν λόγω υπηρεσία περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του Δήμου και- όπως και κατά τη συζήτησή του, έτσι και τώρα- συνδέεται από τη μείζονα μειοψηφία με έτερο ανώνυμο blog. Αξίζει ίσως να τονισθεί εδώ, πως στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε πως η απ’ ευθείας ανάθεση γίνεται προς τον καθηγητή ΕΜΠ Β. Βεσκούκη. Δεν είναι εντούτοις η πρώτη φορά πως το όνομα του καθηγητή αναφέρεται στα δρώμενα του Δήμου Διονύσου: Οι σύμβουλοι που συμμετείχαν στην προηγούμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ασφαλώς και ο τέως Δήμαρχος, θυμούνται ίσως πως ο κ. Βεσκούκης είχε εκπονήσει, για λογαριασμό του Δήμου Τρίπολης, μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης για τις διαφορετικές μεθόδους χρηματοδότησης των συστημάτων LED. Η μελέτη αυτή είχε προσκομιστεί στην ταραχώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, όταν συζητείτο το σχετικό θέμα τον Ιανουάριο του 2019, από το νυν Γενικό Γραμματέα του Δήμου Διονύσου Στ. Μιχιώτη, που ήδη συνεργαζόταν στενά με τον κ. Καλαφατέλη.

Ο κ. Βεσκούκης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπολογιστών, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Τοπογραφίας) στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται σειρά μεγάλων έργων τα οποία σχεδίασε και παρακολούθησε όπως η προδιαγραφή του νέου Κόμβου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και η σχεδίαση και παρακολούθηση της απλούστευσης και προτυποποίησης των διαδικασιών των Δήμων της ΕΕΤΑΑ. Το αντικείμενο των υπηρεσιών του αφορά σε ζητήματα στρατηγικής, ανάπτυξης και διασφάλισης ποιότητας πληροφοριακών συστημάτων σε ένα σύνολο κρίσιμων τομέων, ιδιαιτέρως στην παρούσα φάση αλλά και σ’ αυτήν που θα ακολουθήσει μετά από την υγειονομική κρίση, όπως: η αξιοποίηση και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η πολιτική προστασία και η διαχείριση κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων, η βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών σε θέματα αποκομιδής απορριμμάτων, ο ενεργειακός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση αναπτυξιακών έργων.

Όσον αφορά, τέλος, στον Γ. Μπάμπαλο, νέο ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου με αντικείμενο τη νομική υποστήριξη, ο κ. Καλαφατέλης διευκρίνισε πως είχε υποβάλει τα χαρτιά του στο Δικηγορικό Σύλλογο πολύ πριν να υπογραφεί η σύμβασή του με το Δήμο.

Συμφώνησε εντούτοις ο Δήμαρχος με τη διαπίστωση του δημοσιεύματος της Οδού Διονύσου για αλληλοεπικάλυψη συμφερόντων με τον έτερο ειδικό συνεργάτη Ν. Παπαϊωάννου, καθώς και με τον υπερβολικό όγκο υποθέσεων στην υποστελεχωμένη μέχρι σήμερα Νομική Υπηρεσία του Δήμου, και προσέθεσε πως ο κ. Μπάμπαλος πρόκειται να αναλάβει την υποστήριξη νέας ειδικής υπηρεσίας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, η οποία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Τέλος, ο κ. Καλαφατέλης, συμφώνησε εμμέσως πλην σαφώς με το αίτημα για λογοδοσία (και) των ειδικών συμβούλων και συνεργατών, “το έργο των οποίων θα παρουσιαστεί όταν θα κάνουμε τη λογοδοσία της Διοίκησής μας”.

Και αν για την υπηρεσία σε θέματα σχεδιασμού ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης διατήρησε τις επιφυλάξεις του για την τυχόν ωφέλεια του Δήμου, εντύπωση εντούτοις προκάλεσε η θέση του πάνω στο δημοσίευμα του ημιανώνυμου blog αναφορικά με τις υπερωρίες των δυο ειδικών συνεργατών Δημάρχου: Ο κ. Ζαμάνης, ενεργώντας ως ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος, αρνήθηκε να το ανακαλέσει, δημιουργώντας και πάλι ερωτηματικά αναφορικά με τη σχέση της απελθούσας Δημοτικής Αρχής με το συγκεκριμένο blog. Όσον αφορά στην ουσία της απάντησής του, ο τέως Δήμαρχος υποστήριξε πως, σύμφωνα με πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι παράνομη η καταβολή υπερωριακής απασχόλησης σε ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες, αν οι υπερωρίες βεβαιώνονται από αιρετό, εν προκειμένω το Δήμαρχο, και όχι από υπηρεσιακό παράγοντα.

Ο κ. Ζαμάνης έβαλε επιπλέον και την ηθική παράμετρο: Οι ειδικοί συνεργάτες, ως μετακλητοί υπάλληλοι ειδικής κατηγορίας, δεν έχουν ωράριο, είναι θέσεις στις οποίες δεν έχει ο καθένας πρόσβαση ανάλογα με τα προσόντα του, και προνομιακά προσλαμβάνονται, επειδή κάποιος Δήμαρχος τους εμπιστεύεται. “Πιστεύω πως αν χρειαστεί να δουλέψουν λίγο παραπάνω, δεν είναι λόγος να διεκδικήσουν υπερωριακή απασχόληση, όταν μάλιστα μπαίνουν στο ανώτερο βαθμολογικό κλιμάκιο ανάλογα με τα πτυχία τους. Είναι αυτονόητο ότι είναι εκεί όταν και για ό, τι τους χρειάζεται ο Δήμαρχος. Αλοίμονο αν κάτσω να ανακαλέσω”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης. (σ.σ. Πρόχειρη έρευνα πάντως στο διαδίκτυο έδειξε τη χορήγηση υπερωριακής αμοιβής σε ειδική συνεργάτιδα στο γειτονικό Δήμο Μαραθώνα, με απόφαση του Δημάρχου Στ. Τσίρκα το Νοέμβριο του 2019).

Τα λόγια του αυτά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Δημάρχου, που υπενθύμισε τη “μαύρη” αμοιβή “εθελοντών” από χρήματα του Διονυσιώτικου λαού στη διάρκεια της περασμένης θητείας, η οποία συχνά είχε αποτελέσει αιτία διαξιφισμών εντός και εκτός Δημοτικού Συβουλίου, σε αντίθεση με τη δική του θητεία που, όπως τόνισε, τα κάνει όλα με διαφάνεια και πάνω στο τραπέζι, ενώ επιφυλάχθηκε να έρθουν όλα στο φως μετά τις ημέρες του Πάσχα.