logo


Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε χθες Μ. Τρίτη 14 Απριλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση εκ μέρους των Δήμων ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές που δεν έχουν ανάλογη πρόσβαση, για όσο διάστημα διαρκέσει η υποχρέωση για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην παραπάνω κίνηση, της διάθεσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε μαθητές, έχουν ήδη προχωρήσει, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Χανίων καθώς και ο Δήμος Βέροιας, αρκετές ημέρες πριν να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όσον αφορά στην πόλη μας, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων έχουν καταγράψει 600 περίπου μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, στοιχεία που έχουν ήδη παραδοθεί στον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ν. Καρυστινό, ώστε να προγραμματιστεί άμεσα η προμήθεια των αντίστοιχων υπολογιστών.

Το σχετικό άρθρο της ΠΝΠ προβλέπει την προμήθεια του ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τις Σχολικές Επιτροπές, ακόμη και με έκτακτες επιχορηγήσεις εκ μέρους των Δήμων, και αναφέρει τα εξής:

Άρθρο εικοστό έβδομο

Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού από τις Σχολικές Επιτροπές για την υλοποίηση

της εξ αποστάσεως διδασκαλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

1. Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό που να επιτρέπει την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους, εντός του πλαισίου υιοθέτησης των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους.

Η προμήθεια γίνεται κατ΄ ανάλογη εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76). Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο.

2. Η προμήθεια γίνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη. Τα προμηθευόμενα είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται.

Όσον αφορά στην πόλη μας, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων έχουν καταγράψει τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό