logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, την 4η Απριλίου 2020, ο Δήμος Διονύσου ενημερώνει για την πορεία του Δημοτικού Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020, καθώς και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους.

Ο Δήμος Διονύσου, στο εξάμηνο αυτό δέχθηκε στο τηλεφωνικό του κέντρο 514 τηλεφωνικά αιτήματα που αφορούσαν ποικίλα περιστατικά σχετικά με αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα της περιοχής μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δημότες μας είναι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί σε ό,τι αφορά την πανίδα του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα περισυνελέγησαν 281 σκυλιά και 84 γάτες, πραγματοποιήθηκαν 327 εμβολιασμοί, 358 αποπαρασιτώσεις, 223 τοποθετήσεις ταυτοτήτων ηλεκτρονικής σήμανσης ενώ 105 από αυτά στειρώθηκαν. Επίσης πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1479 λοιπές κτηνιατρικές πράξεις, καθώς υπήρξαν περιστατικά με σοβαρά τραυματισμένα ζώα, άρρωστα ή εγκαταλελειμμένα κουτάβια.

Όπου κρίθηκε απαραίτητο, τα ζώα φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε μισθωμένες δομές από το Δήμο.

Αρκετά αδέσποτα προωθήθηκαν για υιοθεσία μέσω επαναλαμβανόμενων κοινοποιήσεων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου στο Facebook «Επιτροπή Αδέσποτων Ζώων Δήμου Διονύσου», ή επανατοποθετήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον σε γειτονιές που τα προσέχουν και τα συνδράμουν οι κάτοικοι.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 60 υιοθεσίες αδέσποτων σκύλων και γατών και ακόμα 150 βρίσκονται σε φιλοξενία. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στη συνεργασία του Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή: τον «Φιλοζωικό Σύλλογο Διονύσου», τους «Εθελοντές Αρωγούς Ζωών Αγίου Στεφάνου», καθώς και τους ιδιαίτερα ενεργούς φιλόζωους εθελοντές πολίτες.

Η Πενταμελής Επιτροπή Αδέσποτων Ζώων διαχειρίστηκε, αξιολόγησε και μερίμνησε για 55 επίσημες σχετικές καταγγελίες απειλής από αδέσποτα σκυλιά και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου μας επιλήφθηκε καταγγελιών για κακοποίηση ζωών, μη τήρηση κανόνων ευζωίας και διάφορα άλλα περιστατικά.

Ο Δήμος Διονύσου μεριμνά για την σίτιση των αδέσποτων ζώων, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, παρέχοντας τροφές με τις ανάλογες προδιαγραφές.

Για το μέλλον δρομολογούνται ενέργειες ευαισθητοποίησης μαθητών και πολιτών, με σκοπό την προώθηση των υιοθεσιών καθώς και την προστασία και την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η προστασία των ζώων, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, ο σεβασμός, η ελευθερία και η ευζωία τους αποτελεί υποχρέωση όλων μας!

Δήμος Διονύσου – Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων – Πληροφορίες τηλ.: 213 2030600