logo


Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής*

Τα γεγονότα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα από την εμφάνιση του κορονοϊού θα φέρουν καταιγιστικές εξελίξεις, τόσο σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά και στις δομές του κράτους, κοινωνικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και τεχνολογικές. Η τεχνολογία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων εφαρμογών θα φέρει αλλαγές που ούτε τις είχαμε καν φανταστεί πριν λίγο καιρό. Μέσα σε όλο αυτό το αναδυόμενο και διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταπεξέλθει στα ‘’θέλω’’ των πολιτών και να μετεξελιχθεί η ίδια κοιτώντας το αύριο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με μικροκομματικές λογικές του παρελθόντος, αλλά ούτε και με τη λειτουργία και τη δομή που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως σήμερα.

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα μας και η ακόμη δυσκολότερη που θα έρθει, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο πρέπει να μας βρει έτοιμους και προετοιμασμένους, για να κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλικές στον πολίτη, περιβαλλοντικά ουδέτερες και να δημιουργήσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες, προκειμένου οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της ΤΑ, με λίγότερο κόστος και διαδικασίες και με περισσότερη ταχύτητα και ικανοποίηση προς αυτούς. Ποια είναι η λύση;

Η τεχνολογία και οι καινοτομίες που θα έρθουν. Και επειδή η οικονομία μας δεν είναι ισχυρή να τις αγοράσει, όπως θα συμβεί με αυτές της Βόρειας Ευρώπης, θα πρέπει να τις επινοήσει και ο μόνος τρόπος είναι η σύμπραξη της τεχνογνωσίας των ελληνικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων με τους ΟΤΑ, προκειμένου οι ίδιοι οι φοιτητές να να εφαρμόσουν στην πράξη και στις ίδιες τις πόλεις, τις ιδέες τους, κάτι που γίνεται στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Επίσης, η σύμπραξη των ΟΤΑ με ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και startuppers θα μειώσει αισθητά το λειτουργικό κόστος των δήμων, με εφαρμογές στο κάθε τους πεδίο και με τον πολίτη να έχει λιγότερη φυσική παρουσία στα δημαρχεία και τα δημόσια κτίρια, άρα ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση, μειωμένες μετακινήσεις και με περιβαλλοντικό πρόσημο και καινοτομίες που δεν τις φανταζόμαστε σήμερα.

Με τηλεματική για τα δημοτικά ιατρεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως και για τη δημοτική συγκοινωνία σε κάθε πόλη, με έξυπνες εφαρμογές για στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και καταστημάτων, καθώς και την πιο εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών δομών του δήμου και των σχολικών κοινοτήτων, θα είναι επακόλουθα των νέων τεχνολογιών, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ήδη το δρόμο τον έχουν ανοίξει κάποιες εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο που υπάρχουν σήμερα για τα αιτήματα των πολιτών για ηλεκτροφωτισμό, λακκούβες και απορρίμματα, ενώ οι τηλεδιασκέψεις που θα μπουν σιγά σιγά στη ζωή μας, θα μετατρέψουν τα συμβούλια σε e-δημοτικά συμβούλια, όπως και τις πολλαπλές επιτροπές που υπάρχουν, σε e-επιτροπές, με περιβαλλοντικό πρόσημο σε όλα αυτά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, μια και αποτελεί διαχρονικά τον κοντινότερο θεσμό του κράτους σε σχέση με τον πολίτη και τις ανάγκες του, για να γίνουν οι πόλεις μας πιο σύγχρονες και πιο καινοτόμες.

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης