logo


Την ενεργοποίηση της τηλεδιάσκεψης και για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, ζητεί με επιστολή της προς το Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλη η Λαϊκή Συσπείρωση. Πιο συγκεκριμένα οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Τ. Παντελόγλου και Π. Πανάγος, υπογραμμίζουν πως η δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έγινε πρόσφατα (24/3), ενέχει σωρεία προβλημάτων, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε παρωδία και καλούν τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει και εκεί την εναλλακτική λύση της τηλεδιάσκεψης, εκτός και αν πρόκειται για προφανώς επείγοντα ζητήματα σχετικά με την πανδημία

Άγιος Στέφανος 31/03/2020

Προς: Το Δήμαρχο Διονύσου

κ. Ιωάννη Καλαφατέλη

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κα. Σοφία Κατσίγιαννη

Θέμα:   Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως ήδη σας είναι γνωστό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό:

ï Κεκλεισμένων των θυρών

ï Δια περιφοράς

ï Τηλεδιάσκεψη

Όμως η πρόσφατη επιλογή σας, παρά την διαφορετική άποψή μας, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση δια περιφοράς, με τόσο σοβαρά θέματα, τίθενται αναμφίβολα τα ακόλουθα πολύ σοβαρά ζητήματα:

1. Η διαπίστωση της απαρτίας για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΔΣ δεν μπορεί να τύχει επιβεβαίωσης σε πραγματικό χρόνο από τις παρατάξεις καθώς δεν γνωρίζουν ποιοι συμμετέχουν και ποιοι όχι και αν όντως πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία (!).

2. Η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος δεν γνωρίζει τις τοποθετήσεις και την επιλογή υπέρ ή κατά των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια.

3. Το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων πρακτικά δεν υφίσταται ώστε να δοθούν απαντήσεις αρμοδίως, να συζητηθούν αλλά και να αποφασίσει επί αυτών το δημοτικό συμβούλιο.

4. Η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων είναι ανύπαρκτη για σοβαρά θέματα που δε σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και οι δημοτικές αρχές τα εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν (προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα).

Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δε μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίωνπαρωδία  με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ζητάμε, λοιπόν, άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και τη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα που αφορούν κυρίως την διαχείριση της υφιστάμενης πανδημίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος