logo


Άγιος Στέφανος 16/03/2020

Προς: Το Δήμαρχο Διονύσου

κ. Ιωάννη Καλαφατέλη

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κα. Σοφία Κατσίγιαννη

Θέμα: Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο και την αποτελεσματική κάλυψη όλων των δημοτών

Κύριε Δήμαρχε,


Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την επιδημία του νέου κοροναϊού καθιστά ακόμα πιο επιτακτική και πιεστική την ανάγκη να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Δήμο μας σε 24ωρη βάση ώστε αφενός να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, ο ΕΟΔΥ και αφετέρου να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά και άμεσα όλοι οι δημότες και κυρίως η λαϊκή οικογένεια, οι άνεργοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Το πρόβλημα ουσιαστικά απουσίας από το Δήμο μας κρατικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν μπορεί να επαφίεται ειδικά τώρα είτε στην εθελοντική λειτουργία του Δημοτικού Πολυϊατρείου είτε στις πρωτοβουλίες ιδιωτών ή και αιρετών που δεν εντάσσονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο και εγκεκριμένο αρμοδίως σχεδιασμό του Δήμου, για να μην έχουμε αντίθετα των προθέσεων τους αποτελέσματα

Λαμβάνοντας υπόψη  τα παραπάνω αλλά και την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού  ζητάμε ο Δήμος να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία για:

1. Την αξιοποίηση και στήριξη με κάθε τρόπο του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου προκειμένου να μπορεί να παρέχει επί 24ώρου βάσεως επαρκείς και άμεσες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και για τους δημότες του Δήμου μας.

2. Την αναβάθμιση, στελέχωση και διευρυμένου ωραρίου λειτουργία του Δημοτικού Πολυϊατρείου όχι μόνο με εθελοντές γιατρούς αλλά και με πρόσληψη γιατρών τουλάχιστον για τους επόμενους 2 μήνες ώστε να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το ανωτέρω Κέντρο Υγείας ή οι πιο κοντινές μας κρατικές μονάδες υγείας.

3. Την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση όλων των δομών του Δήμου και βεβαίως με προτεραιότητα τις Υπηρεσίες «Καθαριότητας», «Βοήθεια στο Σπίτι» και της Δημοτικής Αστυνομίας ως υποστηρικτικός μηχανισμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

4. Παράλληλα πρέπει να διεκδικηθούν ουσιαστικά μέτρα για την στελέχωση του κοντινότερου στο Δήμο μας Νοσοκομείου ΚΑΤ ώστε να μπορεί να καλυφθεί και την περιοχή μας καθώς επίσης να ενταχθούν στην εν λόγω διαδικασία και οι ανάλογες ιατρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ της περιοχής).

Ως πρώτο βήμα προτείνουμε να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου σύσκεψη αλλά και ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. ώστε να υπάρξει εκ νέου σφαιρική ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και τις ανάγκες, να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη οργάνωση της αγωγής υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή και να σχεδιαστούν οι απαραίτητες  παρεμβάσεις και  διαβήματα προς την κυβέρνηση. Σε αυτή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν οι συντονιστές και άλλοι υγειονομικοί των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή μας, επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και άλλοι εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του Δήμου, σχετικές υπηρεσίες του δήμου κ.α.  

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος