logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 οι εργασίες ανακατασκευής του οδοστρώματος στο τμήμα του Παράδρομου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, από τον κόμβο Κρυονερίου μέχρι τον κόμβο Αφιδνών – Καπανδριτίου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, το οποίο αφορά σε εργασίες οδοποιίας, σταθεροποίησης οδικού δικτύου, κατασκευής στηθαίων και πασσαλοστήριξης καθώς και φρεατίων απορροής ομβρίων.

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου από τον ανάδοχο υπολογίζεται, μετά από παρέμβαση του Δήμου Διονύσου, στους 5 περίπου μήνες αντί των 10 που προβλεπόταν αρχικά, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης τις 19 Αυγούστου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής, είχε ξεκινήσει πριν από 4 περίπου μήνες και σταμάτησε προσωρινά μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη και απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Πέππα, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη τυχόν μέτρων για τη μείωση αφενός της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στον οικιστικό ιστό της πόλης του Αγίου Στεφάνου και των γύρω δρόμων και αφετέρου της ταλαιπωρίας κατοίκων, επαγγελματιών και διερχόμενων οδηγών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβολής των εργασιών στον Παράδρομο, είχε κριθεί σκόπιμο να προηγηθεί το αντιπλημμυρικό έργο στο Βρυσάκι, και ειδικά το τμήμα του επί της λεωφόρου Τραπεζούντος στον Άγιο Στέφανο. Το σημαντικό αυτό έργο σήμερα έχει σχεδόν υλοποιηθεί στο σύνολό του και βαίνει προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, είναι επιβεβλημένη η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας στον δεξιό παράπλευρο της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, από τη συμβολή της με τη Λ. Κρυονερίου (Ανισόπεδος Κόμβος Κρυονερίου) έως τη συμβολή της με την Ε.Ο. Αθηνών – Καπανδριτίου (τέλος τμήματος παράδρομου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής των Δήμων Διονύσου και Ωρωπού, καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Για όσο διάστημα θα εκτελείται το έργο, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:

ï Τα οχήματα που θα κινούνται επί του δεξιού παραπλεύρου της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εκτρέπονται δεξιά στο ύψος με τη συμβολή του με τη Λ. Κρυονερίου, αριστερά στη Λ. Τραπεζούντος και στη συνέχεια στην Ε.Ο. Αθηνών-Καπανδριτίου.

ï Τα οχήματα που θα κινούνται επί της Ε.Ο. Αθηνών-Καπανδριτίου με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος με τη συμβολή της με τον δεξιό παράπλευρο της Ν.Ε.Ο.Α.Λ., θα εκτρέπονται στη Λ. Τραπεζούντος και στη συνέχεια επί της Λ.Κρυονερίου.

ï Από τη διακοπή της κυκλοφορίας εξαιρούνται τα οχήματα εργοταξίου, μονίμων κατοίκων και εργαζομένων των παρόδιων επαγγελματικών χώρων.

Οι ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης:

ï Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης μονόπλευρα ή αμφίπλευρα επί όλων των οδών, τμήματα των οποίων αποτελούν τμήματα των παρακαμπτήριων διαδρομών, με κριτήριο το εναπομείναν πλάτος της κυκλοφορίας, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3,50 μ. για οδούς μονής κατεύθυνσης και 6,50 μ. για διπλής.

ï Τον καθορισμό προτεραιότητας των παρακαμπτήριων διαδρομών έναντι όλων των οδών με συμβάλλουσες κινήσεις προς αυτή.

ï Σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της κυκλοφορίας, οι ανωτέρω εργασίες θα διακόπτονται κατ’εντολή του Αξιωματικού επόπτη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ή του Διοικητή του κατά τόπον αρμόδιου Τμήματος Τροχαίας.

ï Ο ανάδοχος του έργου υποχρεούται καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών να τοποθετεί και συντηρεί την οδική σήμανση για εκτελούμενα έργα εντός κατοικημένων περιοχών, για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, όπως επίσης και την ακώλυτη εξυπηρέτηση των παρόδιων δραστηριοτήτων.

ï Η παρούσα δεν υποκαθιστά τυχόν λοιπές άδειες ή εγκρίσεις (άδεια τομής, σύμφωνη γνώμη Ο.Α.Σ.Α., ΚΤΕΛ κ.λπ., ώρες κοινής ησυχίας κ.λπ.), που πρέπει να ληφθούν για τις εν λόγω εργασίες.

ï Η ισχύς της παρούσας Απόφασης αρχίζει από την τοποθέτηση των πινακίδων οδικής σήμανσης, οι δε παραβάτες αυτής διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάηξεις του Ν.2696/1999 (Α-57) «Περί Κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος Διονύσου έως και την τελευταία στιγμή κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον ένα τμήμα του Παράδρομου, με εκτροπή της κίνησης σε παράπλευρους δρόμους. Έλαβε μάλιστα σχετικές αποφάσεις, μέσω του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Στεφάνου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια, που είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια και υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου, έκρινε ότι για την ασφαλέστερη και ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να κλείσει το σύνολο του Παράδρομου, στο σημείο εκτέλεσης των έργων.

Σύμφωνα με τα πάνω, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Τέλος ο Δήμος Διονύσου ζητάει προκαταβολικά την κατανόηση κατοίκων, επαγγελματιών και διερχόμενων οδηγών και δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους φορείς την πορεία υλοποίησης του έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και τη μικρότερη ταλαιπωρία για όλους.