logo


Έξι σχεδόν μήνες μετά από την ανάληψη της θητείας της νέας Διοίκησης στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου, φαίνεται πως το Νομικό Πρόσωπο ακόμη ταλαιπωρείται από τις πρακτικές του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου) έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, η Πρόεδρος Τ. Κώνστα έφερε εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέμα για ανάκληση της εντολής που είχε δοθεί σε δικηγόρο το 2018. Η εντολή αφορούσε σε εξουσιοδότηση για την κατάθεση αγωγής εκ μέρους του Νομικού Προσώπου, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα που είχαν προκύψει μετά από τον έλεγχο, τον οποίο η Διοίκηση Ζαμάνη είχε αναθέσει σε ορκωτό λογιστή. Ως γνωστόν, ο έλεγχος κατέληξε σε πόρισμα που μιλούσε για έλλειμμα δεκάδες χιλιάδων ευρώ και έτσι η Σχολική Επιτροπή με Πρόεδρο τότε τον Α. Δελαγραμμάτικα είχε αποφασίσει- με τη διπλή ψήφο του Προέδρου – να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά παντός υπευθύνου.

Προσπαθώντας εδώ και μήνες η νέα Πρόεδρος μαζί με μέλη της Επιτροπής να βάλουν τάξη στο χάος που βρήκαν στα γραφεία της Άνοιξης, με το δεδομένο μάλιστα πως η προσήκουσα παράδοση- παραλαβή δεν έγινε ποτέ από τον τέως Πρόεδρο, εντόπισαν, όπως καταγράφεται στην εισήγηση, την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής να εξουσιοδοτήσει για την εν λόγω υπόθεση δικηγόρο, ο οποίος θα πληρωνόταν από το Δήμο. Βρήκαν επίσης προσφορές του δικηγόρου Α. Παπατσόρη, δύο τον αριθμό, η μία με ημερομηνία Ιουλίου και η άλλη με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2018, με διαφορετικά ποσά η καθεμιά, η μία πρωτοκολλημένη και η άλλη όχι, η μία με και η άλλη χωρίς ΦΠΑ, η μία με ημερομηνία μεταγενέστερη της πρωτοκόλλησής της!

Επιπλέον, δεν βρήκαν απόφαση είτε Προέδρου είτε Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής περί ορισμού του συγκεκριμένου δικηγόρου, ούτε αντίστοιχη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, μια που ο δικηγόρος θα πληρωνόταν από το Δήμο. Αντιθέτως βρήκαν απόδειξη πως τελικά πληρώθηκε από τη Σχολική Επιτροπή, παρόλο που τέτοιες δαπάνες δεν προβλέπονται για το Νομικό Πρόσωπο (σ.σ. ήδη η Σχολική Επιτροπή με απόφασή της ζητεί τα χρήματα αυτά από το Δήμο) .

Σύμφωνα με την εισήγηση της Προέδρου, παρά τις έγγραφες οχλήσεις της, ο κ. Παπατσόρης, αν και είχε υποσχεθεί άμεση συνάντηση για ενημέρωση, δεν έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στο αίτημα της Σχολικής Επιτροπής για παροχή διευκρινίσεων στα παραπάνω κενά.

Έτσι η κ. Κώνστα πρότεινε στην Επιτροπή να ανακληθεί η εξουσιοδότηση προς το συγκεκριμένο δικηγόρο, που αρνούμενος να ανταποκριθεί στο αίτημα της Επιτροπής συνάγεται ότι επέδειξε “άρνηση συνεργασίας και σε κάθε περίπτωση αποτελεί αντιδεοντολογική και αντισυμβατική συμπεριφορά εντολοδόχου προς εντολέα”, καθώς και να του ζητηθεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης. Η εισήγησή της υπερψηφίστηκε ομόφωνα, με την Μ. Τσαμπαρλή από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να δίνει λευκή ψήφο (σ.σ. υπενθυμίζεται πως στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπολογίζονται μόνο οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, ενώ οι υπόλοιπες- λευκό, αποχή, παρών- δεν προσμετρώνται). Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αγωγή έχει ήδη εκδικαστεί με το νέο νόμο των 100 ημερών, ενώ αναμένεται η έκδοση οριστικής απόφασης τον προσεχή Μάιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, τέλος, την οποία παρακολούθησε και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα Διαφάνειας και Εσωτερικού Ελέγχου Ν. Παπαϊωάννου, συζητήθηκε και η χορήγηση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης στα κυλικεία δυο σχολείων της πόλης- Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου και Γυμνάσιο Άνοιξης- που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους. Η εισήγηση της Προέδρου πρότεινε την ανάθεση της έκδοσης των δυο πιστοποιητικών σε μηχανικό, στενή συγγενή Αντιδημάρχου στο Δήμο Διονύσου, αποφασίστηκε εντούτοις η αναζήτηση και άλλων προσφορών, για λόγους τόσο δεοντολογίας όσο και τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της Διοίκησης περί διαφάνειας.