logo


“Ο ορισμός της παράβασης καθήκοντος”. Έτσι χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας- και τέως Πρόεδρος- στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου Λ. Κανακάρη, την άρνηση δημοτικής υπαλλήλου να υπογράψει τα εντάλματα για τις 140.000 ευρώ, που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε προσφάτως να διαθέσει εκτάκτως προς ενίσχυση των δυο Σχολικών Επιτροπών. Στην παραπάνω καταγγελία, για την οποία όπως είπε η παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων θα επιληφθεί άμεσα, η κ. Κανακάρη προχώρησε στην πρόσφατη (19/2) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής. Ανάμεσα στα θέματα προς συζήτηση ήταν η απολύμανση των σχολείων, που βλέπουν τις απουσίες των μαθητών τους να αυξάνονται λόγω ιώσεων, τα προβλήματα του Νηπιαγωγείου Κρυονερίου, καθώς και ο οικονομικός απολογισμός, για το διάστημα από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής, μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα:

Με αίτημά τους οι Διευθύντριες των 4 Νηπιαγωγείων του Αγ. Στεφάνου, που συστεγάζονται στα κτήρια δίπλα στις γραμμές του τρένου, ζητούσαν την απολύμανση των σχολείων, μια που λόγω διαφόρων ιώσεων σημειώνονται πολλές απουσίες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διήμερο- 20 και 21 Φεβρουαρίου- το 2ο Νηπιαγωγείο παρέμεινε κλειστό λόγω απουσιών. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται λιγότερο ή περισσότερο και στα υπόλοιπα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της πόλης, αν και φαίνεται πια να υποχωρεί, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικούς που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. Εντούτοις η απολύμανση κρίθηκε αναγκαία, με τη συζήτηση να επεκτείνεται στην ανάγκη απολύμανσης και των 27 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου, το κόστος της οποίας, σύμφωνα με την κ. Κανακάρη ανέρχεται στις 5.000 ευρώ περίπου. Η ίδια υπερψήφισε την εισήγηση για την απολύμανση των 4 Νηπιαγωγείων του Αγ. Στεφάνου, ενώ επέμεινε στην απολύμανση όλων των σχολείων του Δήμου, πρόταση που επανέφερε στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Πλήρη οικονομικό απολογισμό της 4μηνης θητείας της έδωσε στα μέλη της Σχολικής Επιτροπής η Πρόεδρος Α. Τόκα. Τα στοιχεία που παρέθεσε έδειξαν πως το τοπίο εξακολουθεί να είναι ζοφερό: Αν και οι πληρωμές των καθαριστριών και των σχολικών τροχονόμων δεν καθυστερούν, εντούτοις υπάρχουν ακόμη εκκρεμή χρέη, όπως για παράδειγμα το ποσόν των 8750 ευρώ σε λογαριασμούς του ΟΤΕ, από τον περασμένο Οκτώβριο, ή η καθυστέρηση το τελευταίο τρίμηνο στην καταβολή των τακτικών μηνιαίων ενισχύσεων σε κάθε σχολείο. Όσο για την πρώτη δόση της κρατικής επιχορήγησης, έχει μεν ανακοινωθεί αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως, πλην της κρατικής επιχορήγησης, που καταβάλλεται σε τέσσερις δόσεις στη διάρκεια του έτους, καμιά άλλη χρηματοδότηση πλέον δεν είναι δυνατή για τις Σχολικές Επιτροπές: Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να εγκρίνει τις επιχορηγήσεις με τις οποίες ο Δήμος Διονύσου ενίσχυε τα σχολεία του (150.000 ευρώ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 100.000 ευρώ για τη Δευτεροβάθμια), κρίνοντές τές μη σύννομες, “αφού τα ποσά δεν προκύπτει ότι προέρχονται από τους πόρους που προβλέπει η νομοθεσία”, δηλαδή τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ).

Ο παραπάνω προληπτικός έλεγχος του Επιτρόπου σταμάτησε στις 31 Ιουλίου, και η σχετική αρμοδιότητα πέρασε στις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων (σ.σ. με σφοδρές αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια που υπάλληλοι και αιρετοί διστάζουν να συνυπογράψουν εντάλματα πληρωμών, υπό το φόβο να προκύψουν τυχόν ευθύνες σε βάρος τους σε ενδεχόμενο έλεγχο).

Εν προκειμένω, υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου, ακολουθώντας τη λογική της άρνησης του Επιτρόπου, δεν υπέγραψε τα εντάλματα για τη δημοτική επιχορήγηση προς τις δυο Σχολικές Επιτροπές, παρά το γεγονός πως το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει σχετικά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτή τη στάση της δημοτικής υπαλλήλου η τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής χαρακτήρισε ως  τον ορισμό τη παράβασης καθήκοντος και ανακοίνωσε πως η παράταξή της θα επιληφθεί άμεσα του θέματος.

Τα προβλήματα, τέλος, στο 3ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου, που φιλοξενείται στο Δημοτικό Κατάστημα της περιοχής, απασχόλησαν τη Σχολική Επιτροπή, στην οποία παρέστη και η Διευθύντριά του Ειρ. Ασπιώτη. Η τελευταία, συνεπικουρούμενη από μέλη της Ένωσης Γονέων Διονύσου που είχαν πρόσφατα επισκεφθεί το σχολείο, περιέγραψε γλαφυρά τον ακατάλληλο προαύλιο χώρο, που επιπλέον στερείται παιχνιδιών για τα πιτσιρίκια (!), την υγρασία και τη μούχλα (σ.σ. την οποία μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει με μια επίσκεψή του στο Κτήριο της Κοινότητας), την επικίνδυνη θέση (σ.σ. ακριβώς πάνω στην κεντρική πλατεία και στη Λ. Κρυονερίου χωρίς κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα), το πηγάδι(!)- ευτυχώς σφραγισμένο- μέσα στο προαύλιο.

 

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Δ. Ζαφειρόπουλος από τη νέα δημοτική παράταξη +ΕΝΑ, που επίσης παρακολούθησε τη συνεδρίαση, με αυξημένο μάλιστα ενδιαφέρον, μια που είναι γονιός στο εν λόγω σχολείο: “Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των παιδιών”, τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η παρέμβαση της Διευθύντριας του 1ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου Ε. Μουλού, για την κατάσταση των σχολείων της πόλης: “Έχουμε πολύ παλιά σχολεία στην πόλη και πρέπει να τα δούμε συνολικά, ως τοπική κοινωνία, και με συγκεκριμένο πλάνο. Έχουμε τα Νηπιαγωγεία του Αγ. Στεφάνου που είναι άχρηστα, ακούω τώρα και του Κρυονερίου. Ή θα ξεσηκώσουμε τους γονείς και θα βγούμε στους δρόμους ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Θα φύγω από την εκπαίδευση απογοητευμένη. Πραγματικά είναι ντροπή μας τα σχολεία αυτά για Βόρεια Προάστια, όταν στην Κοκκινιά από όπου έφυγα, τα σχολεία είναι σύγχρονα και λάμπουν”.