logo


Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του  προς την Οδό Διονύσου, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού στο Δήμο Διονύσου Γ. Φωτάκης μιλάει για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα, για την τραγική υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για τις παρεμβάσεις- εμβληματικές, τις ονομάζει- που η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει και που θα αναβαθμίσουν ριζικά την εικόνα της πόλης, για το Τεχνικό Πρόγραμμα που εκπονήθηκε για το 2020, και δηλώνει κατηγορηματικά πως η Διοίκηση του Δήμου έχει πλάνο, γνωρίζει τι θέλει και πού πάει, και ζητάει χρόνο ώστε να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα των ενεργειών της:

Ο.Δ.: Μου λέτε- πρόβλημα στην Άνοιξη, στον Άγ. Στέφανο,  στο Κρυονέρι, ακόμη και στη Ροδόπολη (παρόλο που φαίνεται ότι εκεί βρισκόμαστε σε φάση επίλυσης), στο Διόνυσο, και στη Σταμάτα, που έρχονται από το παρελθόν. Βλέποντας από πάνω την πόλη, το Δήμο Διονύσου, αναρωτιέμαι αν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ένα ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που να σχεδιάσει συνολικά τις 7 γειτονιές, τις 7 Κοινότητες. Που να προβλέπει, ότι εκεί θα βάλω ένα μεγάλο Γυμναστήριο, αλλού το Δημαρχείο, ένα Πνευματικό Κέντρο, πλατείες, Αμαξοστάσιο, Σταθμό Μεταφόρτωσης και πάει λέγοντας. Δηλαδή ένας επανασχεδιασμός της πόλης ως ενιαίου συνόλου.

Γ.Φ.: Ακούστε. Είμαστε καλλικρατικός Δήμος που αποτελείται από 7 επιμέρους Κοινότητες. Η κάθε μια έχει τη λογική της, με βάση την οποία έχει αναπτυχθεί. Και αυτή τη λογική πρέπει να τη σεβαστούμε. Πρέπει για παράδειγμα να σεβαστούμε ότι ο Διόνυσος έχει χρήση μόνο κατοικίας καθώς επίσης και τις όποιες χρήσεις αμιγούς ή γενικής κατοικίας, έχουν άλλες περιοχές.

Έτσι, κατά το σχεδιασμό μας, πρέπει να συγκεράσουμε από τη μια μεριά την μέχρι σήμερα κατάσταση και από την άλλη, μέσα από έντονη διαβούλευση να προβούμε σε τροποποιήσεις, εκεί που βρίσκουμε παρωχημένες καταστάσεις, ώστε να διευθετήσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

Αυτό που βάζετε εσείς, κ. Χαζάπη, είναι να δούμε ενιαία το χώρο. Ασφαλώς και πρέπει. Φερ’ ειπείν μιλήσατε για Δημαρχείο. Όντως χρειαζόμαστε ένα εμβληματικό κτίριο Δημαρχείου, όπως κάθε Δήμος στη Χώρα μας. Πληρώνουμε αρκετά χρήματα χωρίς να έχουμε επαρκή στέγη. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα νέο μεγάλο Αμαξοστάσιο…

Ο.Δ.: Να σας διακόψω, αν μου επιτρέπετε. Από την πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, εν συνεχεία με τη Διοίκηση Ζαμάνη, και τώρα πάλι με τη Διοίκηση Καλαφατέλη, η μόνιμη επωδός είναι: Δεν έχουμε υποδομές. Ωραία, μπορούμε να μείνουμε στη διαπίστωση και να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά ή να να τις φτιάξουμε. Χώρους εξάλλου έχουμε. Και δεν λέω να επιβαρυνθεί μόνο η πρωτεύουσα ή μια μόνο περιοχή έναντι όλων των υπολοίπων.

Γ.Φ.: Ναι χώρους έχουμε, ή μπορούμε να βρούμε. Θα προχωρήσουμε. Το ζήτημα αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή μας.

Ο.Δ.:Και έρχομαι στο θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Εσάς ειδικά σας απασχολούσε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και το φέρνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε ευκαιρία, ιδιαιτέρως τα 250 στρέμματα που έχει κερδίσει ο Δήμος στην Κοινότητα Διονύσου.

Γ.Φ.: Ήδη επαναλαμβάνω το αυτονόητο, που τόνισα και στην αρχή: Ότι πριν από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μπαίνει το ζήτημα της κατοχύρωσης και της οριοθέτησής της. Πρακτικά, πρέπει πρώτα να δούμε τι έχουμε στα χαρτιά, αν μας έχει αποδοθεί και αν όχι, να ξεκινήσουμε νομικές ενέργειες, και παράλληλα να μπει το θέμα της αξιοποίησης των χώρων που θα εξασφαλίζονται.

Ο.Δ.: Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δημοτική περιουσία;

Γ.Φ.: Θα σας μιλήσω, αναλυτικά, για να αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Τα σχετικά στοιχεία είναι εγκατεσπαρμένα σε τρεις Υπηρεσίες:

Στο τμήμα Εσόδων και περιουσίας, υπάρχει μόνον το περιουσιολόγιο, δηλ. ένας κατάλογος των ακινήτων του 2011, όπως δηλώθηκαν κατά την Κτηματογράφηση, από την παλιές Κοινότητες, που αποτέλεσαν το Δήμο μας, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία (τίτλους, τοπογραφικά, με συντεταγμένες, κ.λπ.).

Στη Νομική Υπηρεσία, τα στοιχεία εξαντλούνται στο περιεχόμενο δικογραφιών σχετικών με διεκδικήσεις, άρσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, κ.λπ.

Στην Τεχνική Υπηρεσία,  υπάρχουν σχετικές πινακίδες ρυμοτομικών σχεδίων, φάκελοι διάφορων υποθέσεων καθώς και τεχνικά στοιχεία ακινήτων που όμως και αυτά έχουν παραμείνει στο 2011, με τα ΚΑΕΚ της ανάρτησης που συνεπώς δεν είναι τα οριστικά, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε υποβλήθηκαν ενστάσεις και άρα πολύ πιθανές μεταβολές, για το τι τελικά μας αποδόθηκε.

Συμπερασματικά: Στοιχεία ακινήτων, με την έννοια συγκροτημένων φακέλλων, με περιεχόμενο τίτλους, τοπογραφικά διαγράμματα, επιτρεπόμενες χρήσεις και πολεοδομικές δυνατότες, δεν υπάρχουν. Λυπάμαι που το λέω, αλλά για το θέμα αυτό υπήρξαν πολλά χαμένα χρόνια.

Για να μπει λοιπόν σειρά, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες, μέσω των Κωδικών TAXIS των παλαιών Κοινοτήτων, που καταφέραμε να ανασυστήσουμε, αποκτήσαμε πρόσβαση στα στοιχεία των αρχικών εγγραφών τηςΕλληνικό Κτηματολόγιο’’, πλην αυτών της Σταμάτας για τα οποία είμαστε ήδη σε επαφή με την αρμόδια ΔΟΥ.

Σήμερα πλέον είμαστε σε θέση και το κάνουμε σταδιακά, να σχηματίζουμε τον κατάλογο των ακινήτων που μας έχουν αποδοθεί από το Κτηματολόγιο, μαζί με όλα τα πολύτιμα στοιχεία που προκύπτουν από αυτό. Ταυτόχρονα αρχίσαμε να συγκρίνουμε τα στοιχεία αυτά με τα αντίστοιχα των αρχικών δηλώσεων, προκειμένου να εντοπίσουμε τις τυχόν διαφορές.

Θα ακολουθήσει μια επίπονη νομικού χαρακτήρα δουλειά. Για κάθε περίπτωση θα εξετασθούν τίτλοι κ.λπ., για να λάβουμε κατόπιν τις σωστές αποφάσεις για ποια ακίνητα θα πρέπει να υπάρξουν διεκδικήσεις και πώς. Επισημαίνω εδώ ότι αν περάσουν 7 χρόνια από τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου και δεν υπάρξει διεκδίκηση, τότε τα τα ακίνητα χάνονται οριστικά!!

Ο.Δ.: Επιτρέψτε μου άλλη μια διακοπή εδώ. Όπως περιγράφετε την παραπάνω διαδικασία, για να υποστηριχθεί η υπόθεση αυτή, απαιτούνται χρόνος και προσωπικό. Πόσο επαρκής είναι η Υπηρεσία σας;

Γ.Φ.: Εδώ ανοίγετε ένα άλλο κεφάλαιο και μ’αυτή την αφορμή θα κάνω και μια γενική παρατήρηση. Οι Υπηρεσίες μας είναι καλές αλλά υποστελεχωμένες σε τέτοιο βαθμό, που κανονικά θα έπρεπε και το λέω σχηματικά, να αποτελούν μόνο το κλιμάκιο επίβλεψης της εργολαβίας του ΑΚΤΟΡΑ για την αποχέτευση. Εν τω μεταξύ από την άλλη πλευρά σκεφτείτε τις ανάγκες των περιοχών μας: Πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση, μικρές τεχνικές παρεμβάσεις καθημερινότητας, μελέτες και επιβλέψεις για την υλοποίηση του τεχνικού μας προγράμματος, είτε αφορά το τμήμα του που χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, είτε αυτό που αφορά τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, ή των προγραμμάτωνΦιλόδημος’’, Πράσινου Ταμείου, κ.λπ., Υπηρεσίες Τοπογραφικών Αποτυπώσεων και τέλος Υπηρεσίες υποστήριξης της παραπάνω προσπάθειας κατοχύρωσης της δημοτικής περιουσίας. Με ένα λόγο, ελλείψεις σε προσωπικό πρωτοφανείς.

Ο.Δ.: Εσείς στην Αντιδημαρχία σας, με πόσους υπαλλήλους συνεργάζεστε;

Γ.Φ.: Στον ΧωροταξικόΠολεοδομικό Σχεδιασμό, περιουσία κλπ, συνεργάζομαι με δύο υπαλλήλους, εξαιρετικές συναδέλφους, που εργάζονται αδιάκοπα από το πρωί μέχρι το απόγευμα με αυταπάρνηση, θα έλεγα. Συνεργάζομαι βέβαια και με την υπόλοιπη Τεχνική Υπηρεσία, επειδή έχω τη συναρμοδιότητα του Τεχνικού Προγράμματος. Εκεί υπηρετούν 5 υπάλληλοι και άλλοι τρεις εργάζονται στην Υπηρεσία Δόμησης.

Λόγω της πρωτοφανούς υποστελέχωσης κρίθηκε αναγκαία η πρόσληψη ειδικού συμβούλου, πολιτικού μηχανικού, για τα ζητήματα της δημοτικής περιουσίας, ενώ παράλληλα ο κ. Δήμαρχος αντιλαμβανόμενος πλήρως την ανάγκη, μας παρέσχε και νομική υποστήριξη, επειδή το εύρος δουλειάς του νομικού συμβούλου του Δήμου, του κ. Βασιλείου, είναι εξοντωτικά μεγάλο, σε τέτοιο βαθμό που ο εξαίρετος αυτός νομικός, να είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει.

Για να συνεχίσω, γι’ αυτήν την υπόθεση της δημοτικής περιουσίας, σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και όταν είμαστε πλήρως έτοιμοι θα τα ανακοινώσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να πάρουμε και τις απαραίτητες αποφάσεις.

Ο.Δ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα, από όσο καταλαβαίνω, με την κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας εμφανίζεται στο Διόνυσο.

Γ.Φ.: Θα έλεγα από τα μεγαλύτερα. Εδώ μας απασχολούν κυρίως δυο θέματα:

Το πρώτο είναι η υλοποίηση και απόδοση στο Δήμο όσων προβλέπονται με την 3070/2011 Εφετειακή Απόφαση. Τα λεγόμενα 251 στρέμματα, κατά τον αείμνηστο Πρόεδρο Σωτηρίου.

Τι προκύπτει για την ώρα: Κατ’ αρχάς μελετώντας τις πραγματογνωμοσύνες Ρόκου και Λυκίδη, το σχετικό έγγραφο που ο Σωτηρίου είχε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, εντοπίσαμε τους χώρους, με τα αντίστοιχα ΚΑΕΚ και προχωρήσαμε σε σχετική έρευνα στο Κτηματολόγιο. Στα ακίνητα αυτά συνήθως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βρίσκουμε ιδιοκτησίες της Εθνικής Τράπεζας, υπέρ αγνώστων και υπέρ σωρείας ιδιωτών, σε ποσοστά αντίστοιχα, 45,2%, 36,6% και 19%. Αυτή την κατάσταση καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε νομικά, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, απευθυνόμενοι στο Κτηματολογικό Δικαστή ή όπου αλλού κριθεί. Μας περιμένει συνεπώς επίπονη προσπάθεια, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους.

Το δεύτερο είναι τα 43 στρέμματα του ΤΥΠΕΤ, που είχαν αποδοθεί οριστικά και αμετάκλητα στην Κοινότητα Διονύσου από το 2006. Για την έκταση αυτή υπήρξε και δεύτερη δικαστική διαδικασία προσδιορισμού τιμής μονάδας, στην οποία το ΤΥΠΕΤ δεν ανταποκρίθηκε γιατί δεν είχε τα χρήματα. Έτσι λοιπόν, αντί για χρήματα, εμείς πρέπει να πάρουμε τα 43 στρέμματα σε γη, κάτι που το θέλει και η τοπική κοινωνία, παρόλο που υπήρξαν και αντίθετες απόψεις, όχι όμως πολλές. Η τροποποίηση Σχεδίου, για την απόδοση των χώρων, είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία, που υπενθυμίζω ότι είχε ξεκινήσει κατά την πρώτη θητεία Καλαφατέλη, όταν είχαν προσδιορισθεί τρία ανεξάρτητα κομμάτια, συνολικής έκτασης 43 στρεμμάτων, που θα μπορούσαν να αποδοθούν στο Δήμο χωρίς να ενοχληθεί η λειτουργία της κατασκήνωσης. Δυστυχώς με τη Διοίκηση του Δήμου που ακολούθησε, το θέμα παρέμεινε στάσιμο.

Πρόσφατα με το Δήμαρχο, επισκεφθήκαμε το Γενικό Γραμματέα Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, για την προώθηση και πάλι της παραπάνω τροποίησης και ήδη καταρτίζουμε σχετικό φάκελλο με την επικαιροποίηση των απαραίτητων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο.Δ.: Μου θυμίζετε με ποια χρήση αποδίδονται τα 43 στρέμματα στο Δήμο;

Γ.Φ.: Μόνον ως κοινόχρηστοι χώροι, όπως με επίσημο έγγραφο, έχει ξεκαθαρίσει το ΥΠΕΚΑ. Δηλ. χώροι, όπου μπορούμε να χωροθετήσουμε μόνο ελαφρές εγκαταστάσεις και όχι κοινωφελή κτίρια, π.χ. ένα σχολείο, ένα πνευματικό κέντρο, κ.λπ.

Ο.Δ.: Κάτω από το ΤΥΠΕΤ είναι το άλλο μεγάλο αγκάθι για το Διόνυσο, και αναφέρομαι στην έκταση που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, αυτήν που αποκαλούμε αιωνόβιο Δάσος. Η έκταση αυτή διαθέτει Ρυμοτομικό Σχέδιο από το 1928, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί. Υπάρχει η άποψη πως εφόσον το Σχέδιο εκείνο δεν υλοποιήθηκε τόσα χρόνια…

Γ.Φ.: 92 χρόνια!

Ο.Δ.: 92 χρόνια λοιπόν δεν έχει υλοποιηθεί, άρα πιστεύεται πως έχει καταστεί ανενεργό. Πρόσφατα η Τράπεζα έβαλε πινακίδες ενδεικτικές τής ιδιοκτησίας της σε διάφορα σημεία. Τι γίνεται με το θέμα αυτό;

Γ.Φ.: Στο πρόγραμμά μας, αλλά και εγώ προσωπικά, σαν σύμβουλος του Διονύσου, όλοι είμαστε ξεκάθαροι στη θέση ότι το αιωνόβιο Δάσος δεν πρέπει να οικοδομηθεί. Με έκταση 414 στρεμμάτων το Δάσος αυτό δεν έχει μόνο τοπικά χαρακτηριστικά. Όντως υπάρχει Σχέδιο από το 28. Επισημαίνω, για την ιστορία που όμως έχει σημασία, ειδικά στην κατάληξή της: Η Εθνική Τράπεζα κατά καιρούς, ζητούσε υψόμετρα από την Κοινότητα. Όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν και η Τράπεζα προσέφυγε στο ΣτΕ. Με σημαντική απόφαση του 2013, το ΣτΕ επιβεβαίωσε ότι καλώς δεν χορηγούνταν τα υψόμετρα, διαπιστώνοντας ότι το αρχικό Διάταγμα του 28 ήταν ελλιπές και ότι μόνον με τροποποίησή του, μπορεί να καταστεί δυνατή η χορήγησή τους.

Ήδη μελετούμε σε βάθος το θέμα ώστε να θωρακίσουμε και νομικά την παραπάνω θέση μας.

Ο.Δ.: Μιλούσαμε λίγο νωρίτερα για τις εμβληματικές παρεμβάσεις καθώς και για την έλλειψη υποδομών στην πόλη. Το Αμαξοστάσιο έχει φτιαχτεί μόνο για τον Άγ. Στέφανο, αλλά σήμερα εξυπηρετεί άλλες 6 Κοινότητες, το Δημαρχείο δεν είναι ένα αλλά πολλά νοικιασμένα κτήρια με τις Υπηρεσίες διάσπαρτες στην πόλη, εμείς μιλάμε σήμερα στην Κοινότητα Διονύσου αλλά οι Υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας σας είναι αλλού- Θέλω να πω πως όσο περνάει ο καιρός και οι ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης αυξάνονται, ενώ δεν λύνονται προβλήματα, τότε ο Δήμος μοιραία θα γίνεται όλο και πιο δυσλειτουργικός. Να συμπεράνω ότι μια από τις εμβληματικές παρεμβάσεις σας θα είναι και ένα Δημαρχείο αξιοπρεπές για το Διόνυσο; Σκέφτεστε ας πούμε την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου;

Γ.Φ.: Το ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο εμπίπτει στην περιοχή των αμφισβητούμενων περιοχών. Εκεί έχουμε πράγματι μια περιουσία πολύ σημαντική που μπορεί να αξιοποιηθεί, ενώ σήμερα είναι ένα ερείπιο που ούτε καν αναστηλώνεται. Ποιες θεωρούμε μεγάλες παρεμβάσεις: Μιλάμε για Δημαρχείο, για Αμαξοστάσιο, είσοδο και έξοδο στην πόλη και μια λεωφόρο από το Νάρκισσο μέχρι και τον κόμβο Κρυονερίου, για ένα μεγάλο, διαδημοτικό Πνευματικό Κέντρο που σκεφτόμαστε να το χωροθετήσουμε στην Κοινότητα Διονύσου, για ένα μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο, για να αποκτήσουν οι κεντρικές οδικές αρτηρίες μας ένα χαρακτήρα και μια ταυτότητα, για να ξεκινήσει ο Δήμος Διονύσου να αποκτά χαρακτηριστικά πόλης και να φύγει από την εικόνα του περασμένου αιώνα. Μιλούσαμε προηγουμένως για τις περιοχές με πολεοδομικά προβλήματα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε αναπλάσεις. Για παράδειγμα, με βάση παλαιότερη μελέτη, προγραμματίζουμε μια μεγάλη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στον Άγ. Στέφανο, που θα ξεκινάει από την Εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, θα περιλαμβάνει τις πλατείες Ομονοίας και Αντύπα, την πέριξ του ΟΣΕ περιοχή, την οδό Σωκράτους, την πλατεία Δημοκρατίας, την πλατεία τηςΚΑΜΕΛΙΑ’’,- με ερωτηματικό για πώς τελικά θα αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο ακίνητομέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Και όλα αυτά με ενιαίο τρόπο σχεδιασμού και χρήση σύγχρονων υλικών. Αντίστοιχες αναπλάσεις προβλέπουμε και για τα ιστορικά κέντρα της Άνοιξης, της Δροσιάς, της Σταμάτας και της Ροδόπολης, τις μελέτες των οποίων έχουμε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Βεβαίως Χρηματοδοτικά Προγράμματα αναπλάσεων υπάρχουν και μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τα αντίστοιχα έργα, αρκεί να υπάρχουν μελέτες. Όμως κ. Χαζάπη, ενώ διαθέτουμε Ίδιους Πόρους αλλά και άλλους που μπορούμε να εξασφαλίσουμε από προγράμματα που τρέχουν, οι μελέτες είναι είδος είναι εν ανεπαρκεία στο Δήμο μας και δυστυχώς απαιτούν εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία για να εκπονηθούν.

Σίγουρα αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.

Ο.Δ.: Όλο το προηγούμενο διάστημα, ειδικά εσείς, πράγματι  αναφερόσασταν σε αυτήν την έλλειψη, με ευθύνη της Διοίκησης Ζαμάνη, έλλειψη που θεωρούσατε πως υποθήκευε το μέλλον της πόλης. Έχετε αναλάβει εδώ και 6 μήνες. Έχετε ξεκινήσει την εκπόνηση τέτοιων μελετών;

Γ.Φ.: Για την ώρα έχουμε την εκκρεμότητα έγκρισης του Προϋπολογισμού, που υπολογίζουμε να λήξει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε πρακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε ενέργειες.

Το όραμά μας, με συγκεκριμένους στόχους, το έχουμε σκιαγραφήσει. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή που ξέρει ακριβώς τι επιδιώκει και είμαστε καλά προετοιμασμένοι για υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας. Έχουμε όμως δυσκολίες:

Ήδη έχω μιλήσει για τις υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες μας, την ίδια ώρα που έχουμε πολύ μεγάλες ανάγκες. Να σας μιλήσω σε σε αντιπαραβολή με την κατάσταση του Δήμου π.χ. Καλλιθέας. Εκεί λοιπόν έχουν λύσει το αποχετευτικό τους εδώ και 15 χρόνια, ενώ τα υδρευτικά δίκτυα, η κατασκευή και συντήρηση ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ. Έχουν λύσει τα προβλήματα με τους κοινόχρηστους χώρους και την οργάνωση της πόλης. Έχουν ολοκληρωμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο προ πολλού. Εντούτοις έχουν μια Τεχνική Υπηρεσία πενταπλάσια σε προσωπικό απ’ ό, τι εμείς, την ώρα που εδώ καλούμαστε να καλύψουμε υπερπολλαπλάσιες ανάγκες.

Πέσαμε όμως και στις δυσκολίες της 10ετούς μνημονιακής περιόδου. Την περίοδο αυτή είχαμε απώλεια προσωπικού, δεν μας επιτρέπονταν τουλάχιστον, οι αντίστοιχες προσλήψεις.

Και βέβαια έχουμε να κάνουμε πάντα με τις δυσκολίες του δυσκίνητου και ισοπεδωτικού Δημόσιου Τομέα.

Ο.Δ.: Ναι σας άκουσα να τα αναλύετε κατά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το Τεχνικό Πρόγραμμα  του 2020, που το παρουσιάσατε σαν καινοτομικό. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτές τις καινοτομίες του;

Γ.Φ.: Ευχαρίστως. Το Πρόγραμμά μας περιέχει τρία βασικά στοιχεία:

Το πρώτο, ότι έχουν προσδιορισθεί σε συνεργασία με την Τεχνική και την Οικονομική Υπηρεσία, με λεπτομερή ακρίβεια, τόσο οι ανενεργοί πόροι του Τεχνικού Προγράμματος 2019, όσο και οι Ίδιοι Πόροι που μπορεί ο Δήμος να διαθέτει ετήσια, για επενδυτικές δαπάνες, από εδώ και πέρα.

Το δεύτερο ότι υπάρχει σαφής κατεύθυνση. Το Πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες που σας ανέλυσα παραπάνω.

Το τρίτο, ότι οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά ίδιους πόρους είναι σε πολυετή βάση. Τι σημαίνει αυτό; Αφενός ότι προγραμματίζουμε, αναφορικά με το σύνολο των πόρων που διαθέτουμε ως Δήμος σε 3-4 χρόνια ώστε αυτοί να μη κατακερματίζονται, με αφορμή τον ετήσιο προγραμματισμό και να υπηρετούν έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις παραπάνω κατευθύνσεις μας και αφετέρου δεσμεύουμε κάθε χρόνο μόνον τους πόρους που είναι απαραίτητοι, ώστε να μην παραμένουν στα συρτάρια ανενεργοί.

Πάντως για να επανέλθω στο κρίσιμο θέμα της έλλειψης μελετών, έχω να σας πληροφορήσω ότι για τις πιο πολύπλοκες από αυτές, που πρέπει να απευθυνθούμε σε εξωτερικούς μελετητές, απαιτούνται πάνω από δύο χρόνια για να δημοπρατηθούν και να εκπονηθούν. Έτσι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απτά αποτελέσματα, για τις σοβαρές παρεμβάσεις μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε πριν το χρόνο αυτό.

Ο.Δ.: Δυο λόγια και για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην οποία είστε Πρόεδρος.

Γ.Φ.: Η ΕΠΖ, όπως γνωρίζετε κ. Χαζάπη, είναι ένα από τα σημαντικότερα θεσμικά όργανα του Δήμου. Εξετάζει σε βάθος και γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για όλα τα χωροταξικά, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά ζητήματα, τις κανονιστικές διατάξεις και γενικά για τη λειτουργία της πόλης.

Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να κάνουμε πράξη τις παραπάνω επιλογές μας. Και ακόμη κάτι που επισημαίνω, μέσα από τις σχετικές συζητήσεις, να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις για τις επιλογές αυτές.

Ο.Δ.: Να κλείσουμε με ένα μήνυμά σας προς τους συμπολίτες μας;

Γ.Φ.: Το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας είναι πολύ απλό: Έχουμε πλάνο, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, εργαζόμαστε με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες που θέλουν χρόνο για να τις υπερβούμε και να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Ο.Δ.: Κύριε Φωτάκη, σας ευχαριστώ.

Γ.Φ.: Εγώ σας ευχαριστώ!