logo


Στην τρίτη θέση, μετά τα Κύθηρα (σ.σ. για τα οποία τα στοιχεία είναι ίσως πλασματικά) και τα Βριλήσσια, κατατάσσεται ο Δήμος Διονύσου, ανάμεσα στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων για το 2018, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΣΔΝΑ, δηλαδή ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Στο σχετικό άρθρο, που δημοσιεύεται στην αυτοδιοικητική ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, μαζί με την κατάταξη των Δήμων ανάλογα με τα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης που πέτυχαν το 2018, επισημαίνεται πως η πλειονότητα των Δήμων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ υπογραμμίζεται το υψηλό κόστος για την ταφή των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, κόστος που μοιραία θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών:

Δήμοι-Ανακύκλωση: «Πρωταθλητές» και ουραγοί -Πώς επηρεάζεται η τσέπη των δημοτών 

Τα στοιχεία για την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων που συλλέγουν οι δήμοι στην Περιφέρεια Αττικής δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΣΔΝΑ. Βάσει των στοιχείων αποτυπώνονται οι  πρωταθλητές αλλά και οι ουραγοί στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, δείχνουν την κατάταξη των Δήμων και το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απόβλητα, που διαχειρίστηκε ο κάθε Δήμος το 2018, με διαλογή στην Πηγή, όσον αφορά χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και οργανικά απόβλητα.

Η κατάταξη των δήμων φανερώνει ότι είναι λίγοι αυτοί που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι συνωστίζονται στην μέση και την ουρά της κατάταξης, με χαμηλά διψήφια και μικρά μονοψήφια ποσοστά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακριβά για να οδηγούνται τα απορρίμματα σε ταφή.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν Δήμοι της Αττικής οι οποίοι απουσιάζουν εντελώς από τη λίστα του ΕΣΔΝΑ, καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2018 δεν είχαν εφαρμόσει συστήματα ανακύκλωσης.

Η κατάταξη του κάθε Δήμου στην λίστα της ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ δεν φανερώνει μόνο τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κάθε δημοτικής αρχής, αλλά σχετίζεται ευθέως και με τις τσέπες των δημοτών και το ύψος των δημοτικών τελών που για την καθαριότητα όπως είναι γνωστό είναι ανταποδοτικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν στο κόστος τιμολόγησης αλλά και στο τέλος κυκλικής οικονομίας, έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται νομοθεσία από την έναρξη του 2020, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.

Έτσι όσοι δήμοι δεν θέλουν να εκτινάξουν τα δημοτικά τέλη τους, είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν το σύστημα της ανακύκλωσης.  Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλουν αύξηση μιας έμμεσης φορολογίας προς τους δημότες που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι δυσβάσταχτη και οι δημοτικές αρχές θα έρθουν αντιμέτωπες με την οργή των κατοίκων.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (KG) ΑΝΑ ΔΗΜΟ 2018

Δήμος Σύμμεικτα Ανακύκλωση Σύνολο Απορριμμάτων Ποσοστό Ανακύκλωσης

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ* 295.350, 214.310, 509.660, 42,05%

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 9.917.150, 3.992.367, 13.909.517, 28,70%

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 18.567.250, 6.105.850, 24.673.100, 24,75%

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 30.711.872, 6.621.750, 37.333.622, 17,74%

* Για το Δήμο Κυθήρων υπάρχουν μόνο τα στοιχεία του μπλε κάδου (στοιχεία ΕΕΑΑ), συνεπώς το ποσοστό ανακύκλωσης είναι πλασματικό.