logo


Σε ιδιώτη εργολάβο θα ανατεθεί για δυο χρόνια η κοπή των χόρτων σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικά οικόπεδα, στο πλαίσιο της πυροπροστασίας του Δήμου Διονύσου. Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας αυτής ανέρχεται στο ποσόν των 80.000 ευρώ ανά έτος, ενώ προβλέπεται και δικαίωμα προαίρεσης (σ.σ. δηλαδή, δυνατότητα για συμπληρωματική προμήθεια αγαθών ή παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας), ύψους 50%, συνολικά 240.000 ευρώ. Στην ανάθεση αυτή προβαίνει ο Δήμος επειδή αναγνωρίζει την αδυναμία να εκτελέσει τη συγκεκριμένη εργασία με ίδια μέσα και δικό του προσωπικό. Στην απόφαση αυτή κατέληξε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.

Το ύψος του παραπάνω ποσού, καθώς και η διετής διάρκεια της προγραμματιζόμενης σύμβασης, ήταν ανάμεσα στις βασικές αντιρρήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, που υπογράμμισαν πως και αν σήμερα ο Δήμος δεν έχει προσωπικό και μέσα, από πουθενά εντούτοις δεν προκύπτει πως δρομολογεί την επάρκειά του. Και αυτό σε συνδυασμό με την πιθανότητα- μεγάλη ή μικρή- η κυβέρνηση να επιτρέψει τις προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους, που ταλανίζονται τα τελευταία χρόνια από άκρως υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο επιχείρημα της αρμόδιας Αντιδημάρχου Γ. Λακαφώση, ότι από τους εργάτες καθαριότητας το 1/3 έχει ή επικαλείται προβλήματα υγείας, συνεπώς δεν τίθενται στη διάθεση της Υπηρεσίας, υπήρξαν φωνές από δημοτικούς συμβούλους, κυρίως της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, που καλούσαν τη Διοίκηση “να τους απολύσει και να πάνε σπίτι τους”.

Σύμφωνα με την εισήγηση, για την εν λόγω εργασία (τον καθαρισμό και αποψίλωση κοινοχρήστων χώρων και οικοπέδων, την αποκομιδή υπολειμμάτων κατακείμενης και εύφλεκτης ύλης, την αποκομιδή απορριμμάτων από δάση και δασικές εκτάσεις, τη συντήρηση δασικών δρόμων, κλπ. για λόγους πυρασφάλειας, καθώς και τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων των ασυνεπών ιδιοκτητών) θα απαιτηθούν περίπου 30 άτομα, 4 ανά Κοινότητα.

Στις διευκρινίσεις που έδωσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης στη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε σε υπόλοιπο ύψους 30.000 ευρώ από την περυσινή σύμβαση, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αν δεν προλάβει η Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει το φετινό διαγωνισμό. Προσέθεσε μάλιστα πως για πρώτη φορά προβλέπεται ο καθαρισμός και των ιδιωτικών οικοπέδων, όσων ιδιοκτητών αποδειχθούν ασυνεπείς με την υποχρέωσή τους αυτή, καθώς και η επιβολή των προβλεπομένων προστίμων: “Σε καμία περίπτωση δεν θα ολιγωρήσουμε, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη συμφωνία- πλαίσιο για τα δυο χρόνια, για να μην κάνουμε διαγωνισμό κάθε χρόνο. Αυτονόητο είναι εξάλλου πως πρώτα εξαντλούμε τις δικές μας δυνατότητες σε μέσα και προσωπικό και μετά πάμε στον ιδιώτη”.

Στα παραπάνω υπήρξαν όμως ισχυρές αντιδράσεις, αλλά και διαψεύσεις, κυρίως από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, που αμφισβήτησε τόσο τα στοιχεία που περιέχονταν στην εισήγηση αναφορικά με τον αριθμό του προσωπικού ή/και του μηχανολογικού εξοπλισμού, όσο και την ανάγκη για διετή σύμβαση.

Πιο συγκεκριμένα:

Για υποκρισία μίλησαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης και η τέως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα. Και οι δυο υπενθύμισαν πως η σημερινή Δημοτική Αρχή, από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας πριν από λίγους μήνες, αρνείτο να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις για το καυτό αυτό θέμα της πυροπροστασίας, την εποχή μάλιστα που απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία για την έγκρισή του. “Έτσι φτάναμε τον Οκτώβριο για να κόψουμε τα χόρτα”, τόνισαν και οι δυο αιρετοί, παραδέχτηκαν εντούτοις πως ο Δήμος πράγματι- σήμερα, όπως και επί της Διοίκησής τους- δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει μόνος του την εργασία αυτή: “Δεν θα αναιρέσουμε τους εαυτούς μας και θα υπερψηφίσουμε την εισήγηση, αλλά εδώ μιλάμε για πολιτική. Και η πολιτική της σημερινής Διοίκησης είναι αυτά να τα κάνει ο εργολάβος, γι’αυτό το φέρνει για δυο χρόνια, συν δικαίωμα προαίρεσης, κι όχι για ένα χρόνο με στόχο να το αλλάξει”, τόνισε ο τέως Δήμαρχος, μιλώντας ακόμη για τα ιδιωτικά οικόπεδα, 60 συνολικά, που καθαρίστηκαν επί θητείας του μόνο στην Κοινότητα Διονύσου και μόνο σε μια χρονιά. Για αναληθή στοιχεία και ελλιπέστατη εισήγηση μίλησε από την πλευρά της η κ. Πέππα, η οποία- μπροστά στην απουσία απαντήσεων στα 8 συνολικά ερωτήματα που έθεσε- απάντησε μόνη της, στηλιτεύοντας παράλληλα “όσους έχουν έρθει ως τιμητές σήμερα και υπερψηφίζουν, όταν παλιότερα μας κατηγορούσαν σφόδρα και καταψήφιζαν το ίδιο πράγμα”. Και εκείνη και ο κ. Ζαμάνης, στράφηκαν ειδικά κατά του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Θ. Κρητικού και της αντιπολιτευτικής στάσης που ο τελευταίος κράτησε, αφού ανεξαρτητοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από την απελθούσα Δημοτική Αρχή “και άλλαξε στρατόπεδο”, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

“Εύκολη λύση για σας, η τελευταία όμως για μας” είναι ο ιδιώτης εργολάβος, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γ. Νικητόπουλος από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, καλώντας τη Δημοτική Αρχή και όλους τους συναδέλφους του να σεβαστούν το δημοτικό χρήμα, τον εαυτό τους, τον κόσμο που τους εξέλεξε και τους εργαζόμενους του Δήμου: “Η εύκολη λύση για εσάς είναι ο εργολάβος.Όμως για εμάς δεν είναι παρά η τελευταία λύση, αφού εξαντληθούν λύσεις μέσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Αφού πρώτα επισκευάσουμε, συντηρήσουμε, αγοράσουμε- αν θέλετε- μέσα και προσλάβουμε το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Ας εξαντλήσουμε λοιπόν τα δικά μας μέσα, ας σεβαστούμε τα χρήματα του Δήμου μας πιο πολύ κι απ’ τα δικά μας. Όσοι επιλέξαμε το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ας το σεβαστούμε, σεβόμενοι πρώτα τους εαυτούς μας, εν συνεχεία τους δημότες που μας εξέλεξαν και τέλος τους εργαζόμενους του Δήμου”.

Στην ανάγκη για έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου, που επέμεινε  στη δυνατότητα του Δήμου να προσλάβει εποχιακό προσωπικό, και μάλιστα συνδημότες, δίνοντας την ευκαιρία σε 30 ανθρώπους να δουλέψουν: “Δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό εποχιακών που πιθανόν να απορριπτόταν από το Υπουργείο. Αν παράλληλα ισχυριστείτε ότι υπάρχει θέμα χρονοβόρων διαδικασιών, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος κα να πάρετε διμηνίτες, σε δυο φάσεις. Συνεπώς γιατί γίνεται η επιλογή του εργολάβου; Και γιατί αυτό το κέρδος του εργολάβου δεν θέλουμε να το κάνουμε μισθούς για εργαζόμενους; Αναρωτιέμαι δηλαδή, μας ενδιαφέρει το κέρδος του εργολάβου και όχι να δώσουμε θέσεις εργασίας σε συντοπίτες;”, αναρωτήθηκε ο κ. Πανάγος.

Απο την πλευρά των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ο Ν. Κλήμης τόνισε: «Όταν ένα θέμα ξεκινάει με τη φράση “διαπίστωση αδυναμίας εκτέλεσης” θα περίμενε κάποιος η επόμενη φράση να είναι “τι προβλέπουμε ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον αδυναμία εκτέλεσης”. Η εύκολη λύση που λέει, “μια που δεν μπορώ να κάνω κάτι, το δίνω στους εργολάβους”, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Η θέση μας είναι αρνητική όχι γιατί ούτως ή άλλως ως παράταξη είμαστε κατά της εκχώρησης αυτών των εργασιών στους εργολάβους, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει η παράλληλη πρόταση, ώστε να θεωρήσουμε τη σημερινή πρόταση της Δημοτικής Αρχής μεταβατική και μόνο».

Η εισήγηση εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της Διοίκησης, της μείζονος μειοψηφίας, από την οποία διαφοροποιήθηκε όμως ο Ι. Αμπαρτζίδης, και της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”. Αρνητική ψήφο εξάλλου έδωσαν ο Εύπολις, η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο.

Ας σημειωθεί τέλος, πως η πρακτική της ανάθεσης σε ιδώτη εργολάβο εργασιών που ο Δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει με ίδια μέσα και προσωπικό, είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν. Μια πρόχειρη έρευνα στο αρχείο της Οδού Διονύσου έδειξε πως μόνο το Μάρτο του 2017, και σε μια μόνο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σώμα είχε κληθεί να εγκρίνει την ανάθεση σε ιδιώτη 6 διαφορετικών υπηρεσιών, όλων σχετιζόμενων με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, συνολικού προϋπολογισμού 440.000 ευρώ. Επρόκειτο τότε για τον καθαρισμό των δημοτικών κτηρίων, το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, την αποψίλωση χόρτων- όπως και σήμερα- ενόψει πυροπροστασίας, τον οδοκαθαρισμό, τη μεταφορά ογκωδών αντικειμένων και την κοπή υψηλών και επικίνδυνων δέντρων. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2018, αλλά και το 2019. Γίνεται, συνεπώς, φανερό πως ο Δήμος δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή για να εκτελέσει μόνος του αυτές τις εργασίες. Οπότε το εύλογο ερώτημα θα ήταν: Τι κάνει- η όποια Διοίκηση, σημερινή, χτεσινή και αυριανή- για να την αποκτήσει;