logo


“Σε όσα ερωτήματα έχουμε υποβάλει γραπτώς ως παράταξη, δεν μας έχει δοθεί καμιά απάντηση”. Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε μια αλλά στις τρεις από τις 5 παρατάξεις της μειοψηφίας, που διαμαρτυρήθηκαν για μια ακόμη φορά στην πρόσφατη (31/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή η Δημοτική Αρχή συστηματικά αγνοεί την υποχρέωσή της να απαντά στους αιρετούς μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του ενός μηνός.

Τόσο οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, όσο και ο Εύπολις, αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση, επανέφεραν σ’ εκείνη τη συνεδρίαση σειρά ερωτημάτων τους, που παραμένουν αναπάντητα εδώ και μήνες, και που αφορούν σε στοιχεία γύρω από την αποκομιδή των απορριμμάτων, την κατάσταση στην Πολεοδομία, την παροχή οικονομικών στοιχείων κ.λπ.

Τα ερωτήματα, μάλιστα, για τα απορριμματοφόρα, αλλά και γενικά όσα αφορούν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, υποβάλλονται από τη μείζονα μειοψηφία με την έναρξη περίπου της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Γ. Λακαφώση να διαβεβαιώνει κάθε φορά τον επικεφαλής Δ. Ζαμάνη, αλλά και την προκάτοχό της Α. Πέππα, πως τα στοιχεία θα είναι στη διάθεσή τους άμεσα.

Απαντήσεις όμως εξακολουθούν να μη δίδονται, με αποτέλεσμα η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία να μοιάζει πλέον με παρωδία, μια που οι παρατάξεις επαναφέρουν πάλι και πάλι τα ίδια αιτήματά τους, που χρονίζουν, προσθέτοντας κάθε φορά και νέα.

Ειδικά η τελευταία συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από την παραπάνω ανακολουθία της Δημοτικής Αρχής:

*Γραπτώς υποσχέθηκε πριν από ένα και πλέον μήνα να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης στην τέως Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Α. Πέππα για τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Σταμάτας στου Καργάκου. Απάντηση ακόμη η κ. Πέππα δεν έχει πάρει, όπως η ίδια κατήγγειλε.

*Τρεις μήνες εκκρεμεί αναπάντητο το ερώτημα του Κ. Κουριδάκη, επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” αναφορικά με την κατάσταση στη λειτουργία του αρχείου της Πολεοδομίας.

*Από το Νοέμβριο του 2019(!) έχει καταθέσει ερωτήματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου η Λαϊκή Συσπείρωση, κι ακόμη περιμένει τις απαντήσεις.

Τα αναπάντητα ερωτήματα, που σωρεύονταν στη διάρκεια της συνεδρίασης, και που αφορούσαν ακόμη και θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, άρα οι αρμόδιοι έπρεπε να έχουν έτοιμες τις απαντήσεις, προκάλεσαν την οξεία αντίδραση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας με τον τέως Δήμαρχο να δηλώνει πως “θα απευθυνθούμε σε άλλες Αρχές, προϊστάμενες του Δήμου. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και άνω ποταμών. Ρωτάμε, δεν απαντάτε και μετά πάμε σε ψηφοφορία. Και όσο δεν απαντάει η Διοίκηση στα ερωτήματά μας, τόσο δημιουργούνται υποψίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.

Η παραπάνω διαμαρτυρία, βέβαια, δεν είναι πρωτοφανής: Κάθε Δημοτική Αρχή, από καταβολής καλλικρατικού Δήμου, επιδεικνύει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην υποχρέωσή της για παροχή γραπτών απαντήσεων στις μειοψηφίες. Οι οποίες υποβάλλοντας ερωτήματα και ζητώντας διευκρινίσεις, κάνουν το αυτονόητο: Ελέγχουν την όποια Διοίκηση, που θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δικαιολογήσει και να αιτιολογήσει τις επιλογές της.

Αξίζει, τέλος, να θυμηθεί η νυν Δημοτική Αρχή, και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ποια θέματα κατά κύριο λόγο υπερψήφιζε ως μείζων μειοψηφία στην προηγούμενη θητεία: Όσα έρχονταν πλήρως τεκμηριωμένα ή διευκρινίζονταν στη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι κεραίας από τον Αντιδήμαρχο τότε Στρατηγικού Σχεδιασμού, σήμερα εταίρο της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο. “Ψηφίζω Υφαντή, ψηφίζω ποιότητα”, έλεγε τότε ο κ. Καλαφατέλης. Γιατί όλες οι ερωτήσεις και οι απορίες και οι ενδεχόμενες ασάφειες, έβρισκαν απάντηση σαφή, πλήρη και τεκμηριωμένη. Το αυτονόητο, δηλαδή.