logo


Χωρίς άδεια λειτουργεί μέχρι σήμερα ο κλαδοφάγος στη θέση Αχλαδούλα Αγ. Στεφάνου, ενώ παράλληλα πρόστιμο 8000 ευρώ έχει επιδικαστεί στο Δήμο Διονύσου. Το θέμα αναδεικνύει με ανάρτησή της η παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, μετά και από ερώτηση της “Οικολογικής Συμμαχίας για την Περιφέρεια Αττικής” στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από το 2018 ήταν γνωστό πως η Περιφέρεια Αττικής δεν συναινούσε στη λειτουργία του κλαδοφάγου στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται στη Ζώνη Α Προστασίας του Πεντελικού, γι’ αυτό και η απελθούσα Δημοτική Αρχή αναζητούσε άλλο οικόπεδο. Εντούτοις στη σχετική προκήρυξη, με τους όρους που τότε ετίθεντο για τα υποψήφια ακίνητα, δεν είχε προσέλθει κανείς ενδιαφερόμενος.

Η ανάρτηση του Εύπολις έχει ως εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΠΑΡΑΤΥΠΗ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΚΛΑΔΟΦΑΓΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ!

Κατ’ εξακολούθηση φέρεται να παρατυπεί ο Δήμος Διονύσου σε σχέση με την εγκατάσταση και λειτουργία του κλαδοτεμαχιστή στον Άγιο Στέφανο. Αυτό προκύπτει από το Α.Π. 106688/07-02-2020 Έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή σχετική ερώτηση της παράταξης «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το θέμα είχε αναδείξει η παράταξη «Εύπολις» στις 18 Δεκεμβρίου 2018, πριν τις δημοτικές εκλογές, όταν εθεάθησαν φορτηγά οχήματα δημόσιας χρήσης, να μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα, αδρανή υλικά, στρώματα, προϊόντα κατεδαφίσεων κλπ, στην περιοχή όπου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ο κλαδοτεμαχιστής. Καταγγείλαμε, δημόσια, τότε, την πρόδηλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να πράξουν οτιδήποτε. Αντιθέτως, λοιδορηθήκαμε και στοχοποιηθήκαμε από την τότε Δημοτική Αρχή.

Ήρθε η ώρα της δικαίωσης, καθώς διαπιστώνεται πια, ότι η εγκατάσταση του κλαδοτεμαχιστή, αλλά και της προσωρινής αποθήκευσης ογκωδών απορριμμάτων, όχι μόνο λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική άδεια από την Περιφέρεια Αττικής όπως προβλέπει ο Νόμος, αλλά, παράλληλα:

-Έχει επιδικαστεί πρόστιμο στο Δήμο Διονύσου Οκτώ Χιλιάδες ευρώ (8000€) -αφορά στην προηγούμενη διοίκηση στο Δήμο Διονύσου.

-Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, φάκελος για την αδειοδότηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης, που συνεχίζει και επί νέας διοίκησης να λειτουργεί χωρίς άδεια και επομένως παράτυπα!

Επομένως, ο Δήμος Διονύσου, διαχρονικά, βολεύεται σε μια έκνομη κατάσταση. Με βάση την απόφαση της επιδίκασης του προστίμου στις 28/12/2018, συμπεραίνουμε ότι η εγκατάσταση λειτουργούσε, -έως τότε τουλάχιστον-, χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ, ήταν μη σύννομη και η μεταφορά των υπολειμμάτων της φυτικής ύλης από μη αδειοδοτούμενους κατόχους με άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων.

Ρωτάμε επομένως τη Δημοτική Αρχή:

1. Έχει πληρωθεί το εν λόγω πρόστιμο των οκτώ χιλιάδων ευρώ βάσει της με Α.Π. 57337/28-12-2018 απόφασης της Περιφέρειας Αττικής;

2. Συνεχίζει, όντως, ο Δήμος Διονύσου να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση στη θέση «Αχλαδούλα» της ΔΕ Αγίου Στεφάνου για τη λειτουργία του κλαδοτεμαχιστή, ενώ, αυτή είναι μη αδειοδοτημένη;

3. Γιατί, έως τώρα, δεν έχει κατατεθεί φάκελος αδειοδότησης στην Περιφέρεια Αττικής; Αν δεν είναι εφικτή η αδειοδότηση της συγκεκριμένης θέσης (λόγω καθεστώτος Ζώνης Προστασίας), ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την περιβαλλοντική αδειοδότηση άλλου χώρου που να πληροί τις προϋποθέσεις του Νόμου (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/11936/836/8-2-2019 (436 Β΄);

(Επισυνάπτεται το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής σε απάντηση ερωτήματος της παράταξης «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.)