logo


Για πιθανή συναλλαγή με τον εργολάβο που αναδείχθηκε μειοδότης στο έργο της αποχέτευσης στη Δροσιά, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης στη χθεσινή (4/2) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, από την οποία απουσίαζε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης για λόγους υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που ξεκίνησε επί της δικής του Διοίκησης, όταν έγινε ο διαγωνισμός για να κατασκευασθεί το υπόλοιπο του έργου της αποχέτευσης στη Δροσιά, σχεδόν το μισό του συνολικού έργου, και μειοδότης αναδείχθηκε ο ενδιαφερόμενος που έδωσε έκπτωση 63% στην προϋπολογιζόμενη δαπάνη των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό της έκπτωσης τότε είχε θεωρηθεί πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει να ζητήσει αιτιολόγηση όλων των προσφορών που είχαν υποβληθεί, έντεκα συνολικά.

Η νέα Διοίκηση θεώρησε πως η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς ουσιαστικό λόγο, ήταν επιζήμια για το έργο μια που το καθυστερούσε υπερβολικά και τελικά την ακύρωσε με πρόσφατη απόφαση, και πάλι της Οικονομικής Επιτροπής.

“Η δική μας Διοίκηση θεώρησε τότε το ποσοστό της έκπτωσης υπερβολικό, έτσι ζητήσαμε, όπως είχαμε δικαίωμα, από τον εργολάβο να μας αποδείξει αν με τόσο μεγάλη έκπτωση μπορεί να εκτελέσει το έργο. Ιδιαιτέρως όταν το προηγούμενο έργο της αποχέτευσης στη Δροσιά, με έκπτωση 48%, εγκαταλείφθηκε. Για έναν περίεργο λόγο, η παρούσα Διοίκηση με το καλημέρα επέλεξε αυτού του είδους το όπλο να το χαρίσει στον εργολάβο, γεγονός που πιθανολογεί από την πλευρά μας την άμεση συναλλαγή της Διοίκησης με τον εργολάβο. Εύχομαι με αυτή την έκπτωση στο εντελώς βραχώδες έδαφος της Δροσιάς, όταν με 48% δεν το έκανε ο προηγούμενος, να το καταφέρει ο σημερινός με 63%. Ακόμη περισσότερο που ο ίδιος ο Δήμαρχος, υπογράφοντας την εισήγηση για να προχωρήσει το έργο με το σημερινό μειοδότη, εγγυάται γι’ αυτόν και διαβεβαιώνει για την επάρκειά του”, είπε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος, προκαλώντας την αντίδραση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη. Ο τελευταίος υπενθύμισε πως επί των ημερών της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, έργα είχαν δοθεί σε εργολάβους με πολύ μεγαλύτερη έκπτωση, χωρίς εντούτοις κανείς να πιθανολογήσει περίπτωση συναλλαγής.

Για την ιστορία, να σημειωθεί πως το θέμα που απασχόλησε χθες την Οικονομική Επιτροπή αφορούσε στα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αξιοπιστία του μειοδότη, και τα οποία θα ελεγχθούν από υπερκείμενη Αρχή, σύμφωνα με τη νομοθεσία.