logo


Τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης με συστήματα LED και την επαναδημοπράτηση του έργου, με το ίδιο μάλιστα μοντέλο, αποφάσισε χθες Τρίτη 4 Φεβρουαρίου κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, στην οποία πέρα από τις αναμενόμενες αντιρρήσεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης επιτέθηκε με οξύτατες εκφράσεις κατά του ειδικού συνεργάτη Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου, ενώ απαξιωτικός εμφανίστηκε για τους νομικούς του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα: Οι αντιρρήσεις για τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα LED ήρθαν, ως ανεμένετο, από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της Δ. Ζαμάνη, μια που επί των ημερών της Διοίκησής του αποφασίστηκε το έργο, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησής του, από ιδιωτικά κεφάλαια. Υπενθυμίζεται πως τόσο η τότε μεθόδευση που είχε αποκλείσει εκ προοιμίου κάθε άλλο τρόπο χρηματοδότησης, όσο και η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και “πόλεμο” ανακοινώσεων ανάμεσα στην απελθούσα Δημοτική Αρχή και στην πλειονότητα των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήρθε προς συζήτηση η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο, με εισήγηση που ο προεδρεύων Γ. Τσουδερός χαρακτήρισε «πληρέστατη» και η οποία εδραζόταν σε λόγους παράτυπης διεξαγωγής της διαδικασίας ανάθεσης, σε παράβαση χρονικών προθεσμιών αλλά και σε έλλειψη επαρκούς ανταγωνισμού, αρχή βασιζόμενη στο κοινοτικό δίκαιο.

Την εισήγηση, που βασιζόταν σε γνωμοδότησή του, επιχείρησε να διευκρινίσει ο Ν. Παπαϊωάννου, ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, το νομικό έλεγχο συμβάσεων που συνάπτονται από τον Δήμο και τα Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα. Η παρέμβασή του εντούτοις συνάντησε την οξύτατη αντίδραση του κ. Ζαμάνη, που του απαγόρευσε να του απευθύνει και το λόγο, θεωρώντας πως ο κ. Παπαϊωάννου, ως υπάλληλος του Δημάρχου, δεν έχει θέση σε πολιτικό όργανο, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή.

Ο τέως Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για καθαρή εμπάθεια, τονίζοντας πως για τυπικούς λόγους σταματά ένα σημαντικό έργο, μόνο και μόνο επειδή ξεκίνησε από την απελθούσα Δημοτική Αρχή: “Κι αυτό γιατί η διαδικασία που έπεται υποχρεωτικά είναι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που διασφαλίζει την εγκυρότητα και τη νομιμότητα της προς υπογραφή σύμβασης. Εφόσον η απόφαση του Συνεδρίου ήταν θετική, ο Δήμος Διονύσου θα αποκτούσε σύγχρονο σύστημα ηλεκτροφωτισμού και θα έμπαινε στην εποχή των Smart Cities, χωρίς την παραμικρή σκιά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος και προσέθεσε πως “οι μισοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας υιοθετούν το ίδιο μοντέλο, της ιδιωτικής χρηματοδότησης, για τον ηλεκτροφωτισμό τους, χωρίς δανεισμό που υποθηκεύει τα οικονομικά τους». Εν συνεχεία, ο κ. Ζαμάνης σήκωσε τους τόνους, με μια σειρά αιτιάσεων προς τη Δημοτική Αρχή: Την έκπτωση δυο ευρώ για το παγοδρόμιο, την ταύτισή της με τον εργολάβο για την αποχέτευση της Δροσιάς, την- κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις – αναζήτηση διακαώς ιδιώτη για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα σκουπίδια. “Είστε η Δημοτική Αρχή των απ’ευθείας αναθέσεων της Διονυσοσκουφίτσας” επέμεινε για μια ακόμη φορά ο τέως Δήμαρχος στην Οικονομική Επιτροπή, όπως είχε κάνει πριν από λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, προκαλώντας τότε την αποδοκιμασία της συμβούλου της παράταξής του Μ. Στυλιανού.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει τη νομιμότητα των στοιχείων και όχι το τυχόν παράτυπο της διαδικασίας, της σκανδαλώδους διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τις παλαιότερες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αντέτεινε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, που επέμεινε στην ορθότητα των χειρισμών της Δημοτικής Αρχής: «Το έργο το ίδιο δεν ματαιώνεται, αλλά θα επαναδημοπρατηθεί και θα δείτε πως ο Δήμος Διονύσου θα εξοικονομήσει πολύ περισσότερα. Και τότε θα δείτε και τα σκάνδαλα”, είπε ο Αντιδήμαρχος, παραπέμποντας το συνάδελφό του στην πρόσφατη περίπτωση των Δήμων Σαρωνικού και Ρόδου (σ.σ. στο Δήμο Σαρωνικού το έργο θεωρήθηκε υπερκοστολογημένο, με λάθος μάλιστα στοιχεία εκ μέρους του αναδόχου, και η σύμβαση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω μετά από πιέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής Φιλίππου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, στη Ρόδο, έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου που κατηγορείται για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για τον ίδιο ανάδοχο- τον ίδιο που θα αναλάμβανε το έργο και στο Δήμο Διονύσου).

Στη δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εξετάζει κάθε πλευρά της νομιμότητας στην όλη διαδικασία επανήλθε, τέλος, ο κ. Ζαμάνης, προσθέτοντας πως «σίγουρα δεν θεωρώ την αυθεντία κανενός νομικού του Δήμου υπέρτερη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πολλώ μάλλον εγώ που έχω προσωπική άποψη για τους νομικούς του Δήμου και δεν θα τους βάλω πάνω από το Ελεγκτικό».

Για την ιστορία να σημειωθεί πως την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα LED υπερψήφισαν τα παριστάμενα μέλη της Δημοτικής Αρχής, ο Κ. Κουριδάκης από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” και ο νέος Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Χ. Τσεβάς από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”.