logo


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στη χθεσινή (3 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου ο Ν. Παπαϊωάννου, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, επιφορτισμένος μεταξύ άλλων και με την έρευνα σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και ελέγχου αποφάσεων του Δήμου και των Δημοτικών Νομικών Προσώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο δεν αποσταλούν ικανοποιητικά στοιχεία για τους απολογισμούς των ετών 2013- 2019, στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως ο τελευταίος έχει ζητήσει με τελεσίγραφό του προς τη Σχολική Επιτροπή (σ.σ. το έκτο συνολικά από το 2015!!!), τότε δεν είναι διόλου απίθανο να διαταχθεί κατασταλτικός έλεγχος των οικονομικών της καταστάσεων. Τούτο πρακτικά σημαίνει πως για όσο διάστημα διαρκέσει ο έλεγχος, που υπολογίζεται σε 6 μήνες, κανενός είδους χρηματοδότηση προς την Επιτροπή, άρα και προς τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, δεν θα είναι δυνατή, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να υπολειτουργούν!

Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης η Πρόεδρος Τ. Κώνστα, που υπογράμμισε πως κανένας απολογισμός από τους αιτούμενους δεν έχει πάει στον Επίτροπο, ανέφερε πως:

*Οι απολογισμοί των ετών 2013 και 2014 είναι ελλιπείς σε στοιχεία, μια που μέρος του αρχείου της Επιτροπής κάηκε στην πυρκαγιά του 2015, στα γραφεία της Άνοιξης. Άγνωστο παραμένει αν στα διασωθέντα περιλαμβάνεται- και ποιος όγκος- πρωτότυπων παραστατικών, τα οποία, μαζί με τα Βιβλία Εσόδων- Εξόδων της κάθε οικονομικής χρήσης, συνοδεύουν απαραιτήτως τους απολογισμούς. Ερωτηματικά επιπλέον προκαλεί και η κατάθεση για το περιστατικό γύρω από την πυρκαγιά του τέως Δημάρχου Δ. Ζαμάνη που διαβεβαιώνει πως “πριν την πυρκαγιά κρατήθηκαν αντίγραφα βιβλίων εσόδων-εξόδων, που θα ήταν απαραίτητα για τη διενέργεια ενός ουσιαστικού ελέγχου οποιαδήποτε χρονική  στιγμή. Επομένως το υλικό το οποίο έχει καταστραφεί δεν εμποδίζει ακόμη και σήμερα τον οποιοδήποτε να διαπιστώσει την πραγματική διαχειριστική κατάσταση των δύο νομικών προσώπων. Σαφώς έχει διασωθεί αρκετά σημαντικό μέρος βιβλίων και παραστατικών των δύο νομικών προσώπων…”. Σήμερα παραμένει άγνωστο αν ο όγκος του διασωθέντος αρχείου είναι αρκετός και αξιόπιστος για τη διεξαγωγή ελέγχου, γεγονός που οδήγησε χθες τον εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων στη Σχολική Επιτροπή Σ. Μαντζαρίδη να προτείνει και την επέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.   

*Ο απολογισμός του 2015, παρόλο που είχε εγκριθεί και από τη Σχολική Επιτροπή, και από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ουδέποτε απεστάλη στον Επίτροπο. Ειδικά για τον εν λόγω απολογισμό, έχουν εντοπιστεί σημαντικές ανακολουθίες και πρωθύστερα σε έγγραφα, που υπογράφει ο απελθών Πρόεδρος Α. Δελαγραμμάτικας και ανευρέθησαν στο γραφείο της Επιτροπής.

*Ο απολογισμός του 2016, που βρέθηκε στο γραφείο της Επιτροπής υπογεγραμμένος από τον τέως Πρόεδρο και τον τότε λογιστή, εντούτοις ποτέ δεν συζητήθηκε στη Σχολική Επιτροπή, ενώ ήδη κατά το δειγματοληπτικό έλεγχό του από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν εντοπιστεί μη νόμιμες δαπάνες, για τις οποίες έχει λάβει γνώση ο Επίτροπος.

*Για τα έτη 2017 και 2018 απολογισμοί δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ για τη χρήση του 2019, που ανήκει εν μέρει στη νέα Διοίκηση, ο απολογισμός βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης.

Μετά και από τα παραπάνω, η εισήγηση της Προέδρου πρότεινε να απευθυνθεί ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου σχετικά με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις της Επιτροπής: Τόσο τη διερεύνηση των συνθηκών της πυρκαγιάς του 2015, για την οποία άγνωστο παραμένει αν έχει ολοκληρωθεί και αν ο φάκελος είναι ακόμη ανοιχτός ή έχει κλείσει (σ.σ. άγνοια παραδέχθηκε και η Μ. Τσαμπαρλή, μέλος της Επιτροπής εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου), όσο και την πορεία των δικαστικών υποθέσεων που αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις διαχειριστικές χρήσεις 2013-2019 της Σχολικής Επιτροπής, τις οποίες ζητεί ο Επίτροπος.

Πρότεινε επιπλέον να συμπληρωθεί ο έλεγχος για τα στοιχεία των ετών 2016-2019 και εν συνεχεία να συνταχθεί πόρισμα που θα διαβιβασθεί στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες- αστικές, ποινικές, διοικητικές.

Για τον παραπάνω έλεγχο, που απαιτεί χρόνο και άτομα, και στο όνομα της διαφάνειας και της λογοδοσίας, κλήθηκαν όλα τα μέλη να συμβάλουν αλλά κυρίως να λάβουν γνώση, ενώ παράλληλα θα συνταχθεί υπόμνημα προς τον Επίτροπο, όπου θα περιγράφονται οι ενέργειες της Επιτροπής και θα ζητείται παράταση για την υποβολή των απολογισμών.