logo


Πρωτόγνωρο χαρακτηρίστηκε τις περασμένες ημέρες το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του δημοτικού υπαλλήλου Π. Αγγελίδη, μέσα στο γραφείο του, στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Διονύσου, εν ώρα υπηρεσίας, και μάλιστα από χέρι συντοπίτη, γείτονα. Πρωτόγνωρο όχι μόνο για τη μικρή μας πόλη, που είναι μια κουτσουλιά στο χάρτη της Ελλάδας, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη. Διαταραγμένο ή όχι το μυαλό του δράστη, όπλισε το χέρι του, που αφαίρεσε μια ζωή σε μια πράξη βάναυση, που όμοιά της συνηθίζουμε να διαβάζουμε και να ακούμε στις ειδήσεις από άλλες πλευρές και γωνιές του πλανήτη.

Αν όμως το περιστατικό της δολοφονίας μπορεί να κριθεί ως μεμονωμένο, καθόλου μεμονωμένες δεν ήταν οι αντιδράσεις πολιτών, συμπολιτών, που το ακολούθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες που έφτασαν στην Οδό Διονύσου, απολύτως επιβεβαιωμένες και διασταυρωμένες, λίγες μόνο ώρες μετά από την είδηση της δολοφονίας του Αγγελίδη, πολίτες, συμπολίτες, που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση των όποιων αιτημάτων τους από το Δήμο, επιτέθηκαν φραστικά και απείλησαν δημοτικούς υπαλλήλους.

Οι φράσεις “αυτός έφαγε τρεις, εσύ θα φας μία”, “θα σε βρουν σε χαντάκι”, “καλά του έκανε”, που είτε ακούστηκαν μέσα σε Υπηρεσίες του Δήμου είτε εμφανίστηκαν σε αναρτήσεις και σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλούν τη μέγιστη ανησυχία για το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα παραδοσιακές, θεμελιώδεις, πανανθρώπινες, αρχές.

Την ανησυχία αυτή κατέγραψαν στην τοποθέτησή τους στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Π. Πανάγος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο πρώτος υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή θα βγει μπροστά και θα είναι αμείλικτη σε όσους θεωρήσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους αδύναμους κρίκους. Ενώ ο δεύτερος μίλησε για περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τροφοδοτεί το φόβο, αποδίδοντάς την στις πολιτικές επιλογές τόσο τοπικά όσο και εθνικά.

“Η αδικία φέρνει αδικία. Η βία γεννάει βία” έχει πει, ήδη από τον 19ο αιώνα, ο Γάλλος κληρικός Jean-Baptiste Henri Lacordaire (1802-1861). Ουδέν αληθέστερον.