logo


Τη μείωση των συντελεστών στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και στο ΤΑΠ, ζήτησε ουσιαστικά με ερώτημά του προς τη Δημοτική Αρχή ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγος, συνδέοντάς την άμεσα με τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών που θα φέρουν (και) στο Δήμο Διονύσου επιπλέον φορολογητέα ύλη. Στο παραπάνω ερώτημα, που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης επιφυλάχθηκε μέχρις ότου ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τις σχετικές δηλώσεις και διαμορφωθεί σαφής εικόνα. Η ερώτηση του κ. Πανάγου είχε ως εξής: 

Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 2. του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/Α), που αφορά στα δημοτικά τέλη για χώρους που δεν έχουν δηλωθεί, είναι προφανές και ειπώθηκε δια στόματος του ίδιου του υπουργού, ότι αυτός ο νόμος ναι μεν δεν έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα υπάρξει ενημερωτική εγκύκλιος που θα δώσει τη δυνατότητα αυτή σε όσους εβδομάδες ή ημέρες πριν, έσπευσαν οικειοθελώς να δηλώσουν τα τετραγωνικά τους. Δημιουργούνται λοιπόν τα εξής ζητήματα:

1. Πότε θα φέρετε για ψήφιση την αλλαγή των συντελεστών και του ΤΑΠ και των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς ήδη από την ψήφιση του Προϋπολογισμού γνωρίζετε ότι είναι υπερεκτιμημένα, παρά την κατά 1,9 εκατομμύρια ευρώ μικρότερη εγγραφή. Και αν προστεθούν και οι νέες επιφάνειες, που ξέρετε πως δεν είναι λίγες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι άδικο και γι’ αυτούς που πλήρωσαν και γι’ αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν με τους υπάρχοντες συντελεστές. Καλή η ενέργεια του διαδικτύου προς ενημέρωση των δημοτών αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση και όπως στο παρελθόν μάς βάλατε στους λογαριασμούς του νερού ενημερωτικό γιατί δεν είχαν εκδοθεί οι λογαριασμοί, καλό θα ήταν να βάλετε και μια ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.

2. Σε ποιες ενέργειες σκέφτεστε να προχωρήσετε μέχρι την ολοκλήρωση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΠΕΣ, ώστε να ωφεληθούν αυτοί που έσπευσαν και δήλωσαν;

3. Πώς σκέφτεστε να αναδιαρθρώσετε την Υπηρεσία του Δήμου που ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα γιατί δυστυχώς η εικόνα που απορρέει από εκεί δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εξανεμίζονται οι προσδοκίες των δημοτών σε σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης και την ίση μεταχείριση.