logo


Σε δηλώσεις για τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του δημοτικού υπαλλήλου Π. Αγγελίδη τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου προέβησαν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, απευθύνοντας συλλυπητήρια και δηλώνοντας την αμέριστη και με κάθε τρόπο στήριξή τους στην οικογένεια του εκλιπόντος. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, εξετάζονται ήδη τρόποι ώστε η χήρα του Αγγελίδη να προσληφθεί, εφόσον το επιθυμεί, στο Δήμο, με βάση σχετική νομοθεσία, θέμα που θα έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση. 

Η απότιση φόρου τιμής στον αδικοχαμένο δημοτικό υπάλληλο ξεκίνησε με δήλωση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του και εν συνεχεία πήραν το λόγο οι παρατάξεις.

Αναλυτικά όλες οι δηλώσεις:

Σ. Κατσίγιαννη: Με αφορμή το τραγικό συμβάν της ανθρωποκτονίας σε βάρος του αδικοχαμένου Παναγιώτη Αγγελίδη, ενός ευσυνείδητου υπαλλήλου και στελέχους του Δήμου Διονύσου για πάνω από 30 χρόνια, από τη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσωπώντας τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, μεταφέρω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας, αλλά και την ενεργό συμπαράστασή μας, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Παράλληλα θα ήθελα εκ μέρους του Σώματος να καταδικάσω απερίφραστα αυτή την αποτρόπαια δολοφονία και να υπογραμμίσω ότι είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε μορφής βίας από όπου και αν προέρχεται. Τέλος, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στο σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου Διονύσου, οι οποίοι εργάζονται με ευσυνειδησία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των συμπολιτών μας.

Γ. Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου: Θα ήθελα κι εγώ να εκφράσω για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μου για το χαμό του συναδέλφου μας, του Παναγιώτη του Αγγελίδη. Και θα ήθελα να μεταφέρω κι έναν προβληματισμό που αφορά στο προσωπικό του Δήμου, ένα τμήμα του οποίου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Ειδικά στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχουμε υπαλλήλους που έχουν πραγματικά καταβληθεί. Επειδή το ζήτημα είναι αμιγώς υπηρεσιακό, θα αρκεστώ να αναφέρω κάποιες βασικές ενέργειες της Διοίκησης: Από την επομένη του συμβάντος έχω επικοινωνήσει και έχω επισκεφτεί τα περισσότερα Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Δήμου, για να δώσω κουράγιο στο προσωπικό. Ο ψυχολόγος μας, ο κύριος Λάσδας, έχει μιλήσει με τους περισσότερους από τους εργαζομένους μας. Και βέβαια μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με όλο το προσωπικό για να ανταλλάξουμε απόψεις. Επίσης δηλώνω κατηγορηματικά ότι εγώ και η Διοίκησή μου θα πρέπει να στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε το προσωπικό, να βγούμε μπροστά και να είμαστε αμείλικτοι σε οποιονδήποτε θεωρήσει ότι οι υπάλληλοί μας αποτελούν αδύναμους κρίκους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες, την επιμόρφωση του προσωπικού, την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει και βέβαια την εμπέδωση ασφάλειας σε εργαζομενους και πολίτες.

Δ. Ζαμάνης, Ανοιχτοί Ορίζοντες: Η ημέρα είναι περίεργη, μια που η συνεδρίαση είναι εξ αναβολής λόγω του συμβάντος. Θα περιοριστώ λοιπόν, σε δυο λέξεις για το τραγικό περιστατικό. Νομίζω ότι ήδη έχουν ειπωθεί τα πάντα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, προφανώς όχι μόνο για το Δήμο Διονύσου αλλά και πανελληνίως, και είναι λογικό να μας έχει συγκλονίσει όλους. Επειδή σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα λόγια έρχονται, περνάνε και ξεχνιούνται, αυτό που έχει σημασία είναι στο μέτρο του δυνατού ο Δήμος Διονύσου να βοηθήσει τους ανθρώπους που μένουν πίσω, την οικογένεια του εκλιπόντος. Από όσο γνωρίζω, ο συνάδελφος Δ. Αλεξανδρής του Εύπολις έχει εντοπίσει νομοθεσία που, επειδή το γεγονός τελέσθηκε εν ώρα υπηρεσίας, προβλέπει την πρόσληψη της συζύγου του εκλιπόντος. Εφόσον και η ίδια το επιθυμεί, θα πρέπει να είναι κοινή πρόταση όλων να μπορέσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κ. Κουριδάκης, Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου: Πράγματι έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένο νόμο (Ν. 2266/94) όπου προβλέπεται η αποκατάσταση συζύγου των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του καθήκοντός τους. Συνεπώς οι Υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να διερευνήσουν τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αποκατασταθεί η σύζυγος του εκλιπόντος, και μάλιστα εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

Π. Πανάγος, Λαϊκή Συσπείρωση: Είναι αλήθεια πως κάποτε η χρήση του νομοθετικού πλαισίου βοηθάει να απαλύνει τον πόνο μιας οικογένειας που χτυπήθηκε τη Δευτέρα βάναυσα. Αν δεν ασχοληθούμε ουσιαστικά με το πώς και το γιατί μιας πράξης προφανώς αποτρόπαιης και καταδικαστέας, αν τη θεωρήσουμε μια πράξη ενός διαταραγμένου προφανώς μυαλού και πιστέψουμε ότι έτσι κλείνει μια τέτοια πολύ σοβαρή πράξη, υπάρχει ο κίνδυνος, και νομίζω ότι υπάρχουν ήδη τα πρώτα δείγματα, η περιρέουσα ατμόσφαιρα να τροφοδοτεί καθημερινά στο παρόν και στο μέλλον το φόβο. Είτε στη μια πλευρά είτε στην άλλη. Αυτό έχει συμβεί γιατί πραγματικά και διαχρονικά λόγω των πολιτικών επιλογών που γίνονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αρχές και αξίες που κάποτε θεωρούσαμε πολύ σημαντικές όπως η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η δίκαιη αντιμετώπιση και η ίση μεταχείριση, η κατανόηση και συναντίληψη, η πειθώ και η ακεραιότητα αλλά και η ποιότητα στην παρεχόμενη εξυπηρέτηση, είναι ζητήματα που στις μέρες μας μας δημιουργούν ανησυχία για το πώς λειτουργούν. Προφανώς το πρόβλημα, και το γεγονός που προέκυψε, έχει τη ρίζα του στο συστημικό πρόβλημα  και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε με ειλικρίνεια και αυτοκριτική. Από την πλευρά μας προτείνουμε, πέραν του νόμου όπως αναφέρθηκε:

1. Κατεπείγουσες ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου ώστε η καθημερινότητα των εργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας να βελτιωθούν, να αποφεύγονται φαινόμενα εντατικοποίησης, εργασιακού άγχους, ελλείψεων και εργατικά ατυχήματα τα οποία δυσκολεύουν την εκτέλεση της εργασίας και προκαλούν σύγχυση, ειδικά όταν πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ανάλογες ενέργειες.

2. Άμεσες και στοχευμένες ενέργειες για βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του Δήμου σε εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε ο πολίτης να είναι τόσο συμμέτοχος και ενήμερος για το Δήμο του μέσα από συλλογικά όργανα, όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Διαβούλευσης, και όχι μόνο, όσο και να αισθάνεται ασφαλής για την ορθή επίλυση των προβλημάτων του έχοντας ως στήριξη το Συνήγορο του Δημότη, που δεν λειτούργησε ακόμη στο Δήμο μας. 

3. Άμεσες και στοχευμένες ενέργειες οι οποίες θα εκπέμψουν το μήνυμα της αντικειμενικότητας στη λήψη των αποφάσεων και της θεσμικά ορθολογικής δημόσιας λειτουργίας όλων των Επιτροπών του Δήμου αλλά κυρίως της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, και φυσικά της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που δημιουργούν αντιθέσεις και προβλήματα.

4. Ανάπτυξη ενός κοινού, μικτού, πλαισίου παρακίνησης και επιβράβευσης ηθικά και υλικά εργαζομένων και δημοτών, οι οποίοι συμβάλλουν με εξαίρετες ενέργειες και προσπάθειες στην αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας και γενικότερα της ποιότητας ζωής της πόλης μας και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε προβλήματος.

5. Άμεση και στοχευμένη βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων, και όχι μόνο, αλλά και δράσεων και ευσθητοποίησης των δημοτών οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον εργασίας, αρμονικό, συλλειτουργικό, και αφετέρου θα αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις για τον ρόλο του καθενός στο συνολικό οικοδόμημα του Δήμου και της πόλης μας. Όλοι θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ΝΑΙ υπάρχει ο ΝΟΜΟΣ και η τήρησή του για όλους ίδια, αλλά υπάρχει και ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Αυτά σαν φόρος τιμής στον εκλιπόντα.

Ν. Κλήμης, ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο: Καταδικάζουμε κι εμείς από την πλευρά μας το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας του συναδέλφου,  κατά τη στιγμή εκτέλεσης των καθηκόντων του στα γραφείο του. Και φυσικά θα συμβάλουμε όπου και όπως πρέπει για την ανακούφιση της οικογένειας, συνεπώς θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί. Συμπερασματικά, φαίνεται πως η κοινωνία μας έχει να διανύσει ακόμη πολλά βήματα μέχρι την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. Όσο μπορούμε, λοιπόν, εμείς ως ένα κομμάτι της κοινωνίας, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, σαν Δήμος, ας λειτουργήσουμε για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας και επικοινωνίας με τους πολίτες.