logo


Στόχος της Διοίκησης είναι να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το νέο Κοιμητήριο του Δήμου Διονύσου στη θέση Μπισμπίρι μέσα στο 2020. Αυτό δήλωσε εκ νέου ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που παραβρέθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση της Επιτοπής Ποιότητας Ζωής, όπου συζητήθηκαν σειρά προβλημάτων σχετικών με τη λειτουργία των 7 Κοιμητηρίων της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως το 2013, στην πρώτη καλλικρατική Διοίκηση Καλαφατέλη, ο Δήμος Διονύσου- αντιμετωπίζοντας το οξύτατο πρόβλημα χωρτικότητας στα 7 Κοιμητήρια των Κοινοτήτων του- προχώρησε στην αγορά, με αναγκαστική απαλλοτρίωση, 6 στρεμμάτων στη θέση Μπισμπίρι στον Άγ. Στέφανο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτά τα 6 στρέμματα είναι μία από τρεις συνεχόμενες ιδιοκτησίες, συνολικής έκτασης 21 στρεμμάτων περίπου, που από το 1996 ο προκαλλικρατικός Δήμος Αγ. Στεφάνου είχε απαλλοτριώσει, μια που από τη δεκαετία του ’90 ήταν σαφές πως το Κοιμητήριο της περιοχής έβαινε γοργά προς κορεσμό.

Επί 7 χρόνια η απαλλοτρίωση δεν είχε συντελεσθεί, ξεκίνησε εντωμεταξύ η καλλικρατική περίοδος, το πρόβλημα κορεσμού των Κοιμητηρίων από οξύ έγινε εκρηκτικό, έτσι η Διοίκηση Καλαφατέλη ζήτησε το 2012 επανεκτίμηση της αξίας των τριών ακινήτων από Ορκωτούς Λογιστές με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Η τιμή των 24 ευρώ/τ.μ. που έδωσαν οι Λογιστές κρίθηκε συμφέρουσα από το Δήμο και από έναν εκ των τριών ιδιοκτητών, αυτού με τα 6 στρέμματα, και έτσι προχώρησε η απαλλοτρίωση, έναντι 148.000 ευρώ, μόνο για το εν λόγω ακίνητο- αν και με αντιδράσεις, κυρίως από την τότε μείζονα μειοψηφία, μετέπειτα Διοίκηση Ζαμάνη. Ισχυρές επιφυλάξεις είχαν τότε εκφρασθεί για τη νομιμότητα χωροθέτησης του Κοιμητηρίου στη συγκεκριμένη θέση, καθώς και για την ανεπάρκεια της έκτασης, που θεωρείτο πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου Διονύσου.

Τα πέντε προηγούμενα χρόνια η ανάγκη ίδρυσης του νέου Κοιμητηρίου, έστω και σ’ αυτήν την περιορισμένη έκταση, επανερχόταν στο προσκήνιο, ιδιαιτέρως στις συζητήσεις για τον ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί ή δημοσιοποιηθεί η παραμικρή εξέλιξη στο θέμα, με αποτέλεσμα τα 6 στρέμματα- τα οποία, όπως αναφέρεται σε παλαιότερο δημοσίευμα της Οδού Διονύσου, εκτιμάται ότι χωρούν περί τους 800 τάφους κι ένα μικρό εκκλησάκι- να παραμένουν αναξιοποίητα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αποσαφηνίστηκε επιπλέον από τον Πρόεδρό της και Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη  και ο τρόπος λειτουργίας του νέου Κοιμητηρίου: Μόλις γεμίζει κάποιο από τα παλιά, κοινοτικά, Κοιμητήρια, τότε οι επόμενες ταφές θα γίνονται στο νέο, το διακοινοτικό.