logo


Ανασκόπηση δράσεων Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “Change your lifestyle!”

Το 3ο Δημoτικό Σχολείο Διονύσου από φέτος συμμετέχει σε διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα „Change your lifestyle!”. Συνεργάτες μας είναι σχολεία από Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία και Ισπανία. Μαζί τους αναζητάμε μεθόδους και στρατηγικές που θα συμβάλλουν:

¬ Στην προώθηση ενόςιο) υγιεινού τρόπου ζωής, μέσω σωστής διατροφής και επαρκούς φυσικής δραστηριότητας.

¬ Στη διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών, με απώτερο στόχο οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους/τις βοηθήσουν να αποφεύγουν κινδύνους και να είναι σε θέση να φροντίζουν μόνοι/ες τους την υγεία τους.

Το συναρπαστικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ταξίδι ξεκίνησε με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών του Σχολείου μας στην πρώτη συνάντηση εταίρων στη Suceava της Ρουμανίας (Οκτώβριος 2019), σκοπός της οποίας ήταν ο εμπλουτισμός των γνώσεων των συμμετεχόντων σε θέματα υγιεινής διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.

Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε σεμινάρια/εργαστήρια για την αναγκαιότητα και την αξία υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και για τη σημασία της φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά μας. Παρακολουθώντας δειγματικές διδασκαλίες, σένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες εξερεύνησαν τα συστατικά των τροφών και δημιούργησαν τα δικά τους αγαπημένα υγιεινά γεύματα.

Συζήτησαν εκτενώς τρόπους διάχυσης του προγράμματος σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σχεδίασαν τις επόμενες κινητικότητες. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του τοπικού τμήματος Δημόσιας Υγείας, των εκπαιδευτικών φορέων συμβουλευτικής των σχολείων, όπως επίσης και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Παν/μίου της Suceava, να συνομιλήσουν μαζί τους και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα εκπαίδευσης. Η ελληνική ομάδα έδωσε μία πλήρη εικόνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ενώ μέσα από ένα βίντεο που είχε επιμεληθεί, παρουσίασε τόσο τα τοπικά αξιοθέατα του Δήμου Διονύσου και της Ελλάδας, όσο και τους χώρους και τις δράσεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου.

Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κινητικότητα του Σχολείου στη Sezana της Σλοβενίας, όπου συναντήθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των συνεργαζόμενων σχολείων. Στη διάρκεια της επίσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να περιηγηθούν στις αίθουσες διδασκαλίας, στα σχολικά εργαστήρια και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής και να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες εκπαίδευσης, μάθησης και άθλησης στη Σλοβενία. Παρακολούθησαν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις του σχολείου, συμμετείχαν σε στοχευμένα σεμινάρια διατροφής, αξιοποίησης διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως επίσης και σε εργαστήρια μελισσοκομίας, παρασκευής ψωμιού, υγιεινού τρόπου μαγειρέματος, stretching, χειροτεχνίας, ζωγραφικής και ρομποτικής.

Οι εκπαιδευτικοί κάθε χώρας παρουσίασαν πληροφορίες για τη Φυσική Αγωγή και την Αγωγή Υγείας της χώρας τους, ασχολήθηκαν με οργανωτικά ζητήματα, οριοθέτησαν τις μελλοντικές κοινές δράσεις, συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διαδικτύου για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς και διάχυσης των αποτελεσμάτων του στις συνεργαζόμενες εκπαιδευτικές περιφέρειες.

Πέραν των εκπαιδευτικών δράσεων, το πρόγραμμα περιλάμβανε και μια σειρά πολιτιστικών επισκέψεων και περιηγήσεων, μεταξύ των οποίων ο βοτανικός κήπος και το Δημαρχείο της Sezana, η Lipica Farm, ένα από τα παλαιότερα αγροκτήματα του κόσμου, το Σπήλαιο Postojna, τα παραδοσιακά χωριά Štanjel και Pliskovica, η λίμνη και το κάστρο του Bled, σύμβολα της ομορφιάς της Σλοβενίας, καθώς επίσης και η πρωτεύουσα της χώρας Ljubljana.

Τα δύο αυτά ταξίδια έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία σε διαφορετικό, πολυπολιτισμικό σχολικό πλαίσιο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και σε άλλους τομείς, πέρα από αυτούς του προγράμματος. Βελτίωσαν τις δεξιότητες γλώσσας, ξεκίνησαν δυνατές φιλίες και δημιούργησαν γέφυρες επικοινωνίας και θετικής αλληλεπίδρασης

Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, γεμάτοι νέες πληροφορίες και ιδέες, προσβλέποντας στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2020.

Αναλυτικά οι δράσεις στο ιστολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου:

https://blogs.sch.gr/3dimdionys/