logo


Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου», η Ομάδα Πολιτισμού της Δροσιάς του Δήμου Διονύσου θα κάνει αφιέρωμα σε Έλληνες Σκηνοθέτες προβάλλοντας τις ταινίες τους με την παρουσία των Σκηνοθετών και άλλων παραγόντων του  καλλιτεχνικού και πνευματικού χώρου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς                                                               

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

«Μπλοκ 25» του Λευτέρη  Ξανθόπουλου

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στη Μαρτυρία Ομηρίας της Καρολίνας Ναχμούλη- Γαβριηλίδου, μιας  Ελληνίδας  Εβραίας της Θεσσαλονίκης, η οποία επέζησε των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί και παραχώρησε συνέντευξη για λογαριασμό του Ιδρύματος Οπτικής Ιστορίας του Ολοκαυτώματος (Shoah Visual History Foundation) του Στήβεν  Σπίλμπεργκ.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης  Ξανθόπουλος

Παραγωγή: Cosmote/TV History, για τη σειρά «Αυτοί που τόλμησαν». Ελλάδα/ 2016/ 55΄

Δευτέρα, 10  Φεβρουαρίου 2020

«Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή (σε δεύτερη προβολή στη Δροσιά)

Επειδή πολλοί  cinefil αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν κατά την πρώτη προβολή της 9ης Δεκεμβρίου λόγω κατάμεστης αίθουσας  και δεν μπόρεσαν να βιώσουν την «μαγευτική τελετουργία» που συντελέστηκε και να απολαύσουν τον στοχαστικό λόγο του σκηνοθέτη, η ταινία προβάλλεται για δεύτερη φορά. Ο Γιάννης Σμαραγδής θα δώσει και πάλι το παρόν, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του λόγω της προετοιμασίας της νέας του ταινίας «Καποδίστριας».

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής. Ελλάδα /2017 /120’

Δευτέρα, 17  Φεβρουαρίου 2020

«Κατάκτηση του Kanchenjunga»  του Αντώνη Συκάρη

Η επιτυχημένη ανάβαση δύο Ελλήνων ορειβατών, των  Αντώνη Συκάρη και Φώτη Θεοχάρη στην κορυφή  Kanchenjunga των ΙμαλαΪων  στο Νεπάλ, τον Μάιο του 2018. Το  Kanchenjunga είναι το τρίτο ψηλότερο και ένα από τα  δυσκολότερα βουνά στον κόσμο και αποτελεί θρύλο και όνειρο για κάθε φτασμένο ορειβάτη να το προσεγγίσει.

Κινηματογράφηση-αφήγηση: Αντώνης  Συκάρης /2018 /61’  

Δευτέρα, 24  Φεβρουαρίου 2020

«Οι δύο συναντήσεις του Ν. Καζαντζάκη με την Τσεχία» του Γιώργου Αγαθονικιάδη.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τσεχίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄20 ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε δύο χρόνια στην Τσεχοσλοβακία, στο Bozi Dar, όπου έγραψε τη δεύτερη και Τρίτη γραφή της δικής του «Οδύσειας», έργο που θεωρούσε ο ίδιος ως το σημαντικότερό του. Η ταινία αναφέρεται, επίσης, στη  γόνιμη συνεργασία του Καζαντζάκη με τον Τσέχο συνθέτη Bohuslav Martinu, ο οποίος έγραψε μια σημαντική όπερα του λυρικού ρεπερτορίου, την «Ελληνικά Πάθη», βασιζόμενος στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Σκηνοθεσία: Γιώργος  Αγαθονικιάδης

Μεταγλώττιση: Κατερίνα Πορφυρογένη, Πρόεδρος του Κοινωφελούς  Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη.  Τσεχία / 1997 / 57’

Οι προβολές γίνονται στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.

Είσοδος ελεύθερη