logo


Με την ευρεία πλειοψηφία των 11 θετικών έναντι 2 αρνητικών ψήφων εγκρίθηκε στη χθεσινή, Τρίτη 14 Ιανουαρίου, συνεδρίαση της ΕΣΤΙΑΣ η σύνθεση των νέων Συντονιστικών Επιτροπών για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Διονύσου, των οποίων η θητεία θα διαρκέσει δυο χρόνια, από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2022, με ενδιάμεσες αξιολογήσεις του προσφερόμενου έργου, ενώ στη σύνθεσή τους, όπως την πρότεινε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Κοκκαλάς, δεν συμμετέχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που διαμόρφωσε τρεις ουσιαστικά απόψεις, φάνηκε πως πρόβλημα υπάρχει στο ΚΑΠΗ Σταμάτας, όπου 60 μέλη επί συνόλου 208, συνυπογράφουν επιστολή να παραμείνει η νυν πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά και στο ΚΑΠΗ Δροσιάς, που κατά τα φαινόμενα σήμερα υπολειτουργεί χωρίς δράσεις, και μάλιστα σε ένα χώρο όπου το ενοίκιο αγγίζει τα 1550 ευρώ το μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις απόψεις οδήγησαν στην έγκριση των νέων Συντονιστικών Επιτροπών στα ΚΑΠΗ του Δήμου Διονύσου:

Αυτή του τέως Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικου, που θεώρησε την επιλογή των νέων Επιτροπών κάθετα παραταξιακή, εκδικητική εκ μέρους της νυν προς την απελθούσα Δημοτική Αρχή, και τελικά καταστροφική για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ. Ο ίδιος μάλιστα προσκόμισε και διάβασε επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή και κάθε αρμόδιο όργανο με την υπογραφή 60 περίπου μελών από το ΚΑΠΗ Σταμάτας, που ζητούν να παραμείνει στη διοίκηση του ΚΑΠΗ- “ενάντια σε κάθε αντίθετη προαίρεση ή μεθόδευση μη μέλους ή και αιρετού της νέας Δημοτικής Αρχής”- η νυν πρόεδρος Χ. Χρυσικάκη, την οποία, όπως υπογραμμίζουν, περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους για το έργο που έχει παραγάγει και τη συνεισφορά της. Στην ίδια επιστολή, που φέρει ημερομηνία Οκτωβρίου 2019, τα 60 μέλη τονίζουν πως η κ. Χρυσικάκη, με την έντονη δραστηριότητά της, έδωσε στο ΚΑΠΗ Σταμάτας την ουσιαστική και πραγματική διάσταση που θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο Κέντρο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αυξάνοντας τη συμμετοχή αλλά και τον αριθμό δράσεων. Δεν γίνεται κατανοητό, συνεχίζει η επιστολή, γιατί η έννοια της αξιοκρατίας δεν φαίνεται να είναι τόσο αυτονόητη για τη νέα Δημοτική Αρχή, ούτε γιατί θα πρέπει να διαταραχθεί ή και να θυσιασθεί η επιτυχημένη πορεία του ΚΑΠΗ στο βωμό εξόφλησης πολιτικών γραμματίων. Δικαιούμεθα, συνεχίζουν στην επιστολή τους τα 60 μέλη, να επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα που δημιουργούν τις δράσεις, στις οποίες συμμετέχουμε, με το ίδιο δικαίωμα που επιλέγουμε και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Τέτοιες παλαιοκομματικές, εκδικητικές, μεθοδεύσεις κάποιων δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σήμερα στα δρώμενα ενός Δήμου και είμαστε αποφασισμένοι να μην τις αποδεχθούμε, αλλά αντιθέτως να τις αποκρούσουμε όπως αυτονοήτως και τους ενορχηστρωτές τους, καταλήγει η επιστολή. Ο κ. Στάικος επιπλέον, μιλώντας εκ πείρας, υπογράμμισε πως τελικά από τα 9 (+ένα αναπληρωματικό) μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στο κάθε ΚΑΠΗ, καταλήγουν να δουλεύουν 3 ή 4, με πολλούς να εμφανίζονται απρόθυμοι ή να διαφωνούν με επιλογές, να τις πολεμούν και τελικά να φεύγουν, δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία των Κέντρων. Υπενθύμισε, τέλος, πως όταν ο ίδιος είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΣΤΙΑΣ, είχε απευθυνθεί στους επικεφαλής των παρατάξεων- από τους οποίους κάποιοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι όχι- για να προτείνουν μέλη ανάλογα με τη δύναμη του συνδυασμού: “Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε εκ μέρους μας φαινόμενο εκδικητικής συμπεριφοράς, όπως αντιθέτως συνέβη πρόσφατα στο ΚΑΠΗ Κρυονερίου, όπου τους καθαρίσατε όλους”, επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτοί που πολέμησαν το προηγούμενο διάστημα τα ΚΑΠΗ, επανέρχονται σήμερα ως αθώες περιστερές.

Η δεύτερη άποψη εκφράσθηκε από το νυν Πρόεδρο Ν. Κοκκαλά και την πλειονότητα των μελών της ΕΣΤΙΑΣ, που υπογράμμισαν πως οι Συντονιστικές Επιτροπές στα ΚΑΠΗ δεν ορίζονται δια βίου, ενώ αυτονόητη (θα) είναι η αξιολόγησή τους: “Σεβόμαστε απολύτως το έργο του ΚΑΠΗ της Σταμάτας και ευχαριστούμε δημοσίως την κ. Χρυσικάκη. Όπως κρίθηκαν εκείνοι, θα κριθούμε και εμείς”, υποστήριξε ο κ. Κοκκαλάς, προσθέτοντας πως η αλλαγή αυτή είθισται με την αλλαγή Δημοτικής Αρχής, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ μάλιστα αποδοκιμάστηκε έντονα, επειδή καθυστέρησε να ορίσει τις νέες Συντονιστικές Επιτροπές στα ΚΑΠΗ. «Δώσαμε σε όλους περιθώριο να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες δράσεις τους, αλλά και να αξιολογηθούν, όμως καλό είναι να γίνεται αλλαγή προσώπων», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ.

“Όλοι κάνουν τον κύκλο τους, πρέπει να δοθεί ευκαιρία και σε άλλους να προσφέρουν, αλλά σε κανέναν δεν δίδεται λευκό χαρτί”, υπογράμμισε ο Π. Λουκάτος εκ μέρους της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, που επέμεινε ιδιαιτέρως στην αξιολόγηση των Επιτροπών, σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι, ενώ για Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες στη Σταμάτα, “που προσπαθώ με νύχια και με δόντια να τους ενώσω”, έκανε λόγο η Γ. Νεστοριάδη, μέλος της ΕΣΤΙΑΣ και τοπική σύμβουλος στην περιοχή. Η κ. Νεστοριάδη μάλιστα έχει προτείνει τη δημιουργία μικτής ομάδας, ανεξαρτήτως παράταξης, ώστε το ΚΑΠΗ να λειτουργήσει πιο ομαλά.

“Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στα γενικότερα πολιτικά παιχνίδια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Αν πραγματικά είστε δημοκράτες, ορίστε και πείτε ότι σε κάθε ΚΑΠΗ θα γίνονται εκλογές, ώστε να βγαίνει η δική του διοίκηση. Αυτό είναι το δημοκρατικό. Και έτσι αποδεικνύεται πως το ΚΚΕ είναι το πιο τίμιο κόμμα, που πιστεύει στην αξιοκρατία και δεν μπαίνει σε τέτοια τερτίπια που γνώμονα έχουν τα μικροκομματικά συμφέροντα”, υποστήριξε την τρίτη άποψη ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χ. Παπαναστασάτος (σ.σ. παρόλο που του επισημάνθηκε πως ο νόμος για τα ΚΑΠΗ δεν ορίζει άμεσες εκλογές από τα μέλη) και καταψήφισε την εισήγηση, την οποία θεώρησε επιβολή θέσης και όχι υποβολή πρότασης προς συζήτηση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η θέση της Μ. Στυλιανού, δημοτικής συμβούλου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, που υπερψήφισε την εισήγηση: “Με θλίβει, είπε η κ. Στυλιανού, να ακούω πολιτικές αντιπαραθέσεις για μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Βλέποντας τα ονόματα, τουλάχιστον για το ΚΑΠΗ Άνοιξης, δεν έχω λόγο να πω όχι. Ωστόσο θα ήθελα να δω μέρες όπου θα εξετάζουμε την αξία των ανθρώπων και τι προσφέρουν, να παίρνουμε και την ευθύνη μήπως και αλλάξουν κάποια πράγματα. Υποτιμάμε τους ηλικιωμένους αν νομίζουμε ότι είναι δεξαμενές ψήφων”, κατέληξε η δημοτική σύμβουλος.

Μετά και από τα παραπάνω, οι νέες Συντονιστικές Επιτροπές στα 6 ΚΑΠΗ του Δήμου Διονύσου που εγκρίθηκαν χτες είναι:

ΚΑΠΗ Αγ. Στεφάνου (τηλέφωνο: 210 6218310)

Παπαχαρτοφύλης Ηλίας, Βουτσά Βιργινία, Κλίνη Μαρία, Νιχωρίνης Θεόδωρος, Πλιάτσικα- Σαριδάκη Έλσα, Σεφεριάδης Πατρίκιος, Καμέσας Ιωάννης, Τσαλτούμη Κυριακή, Χαμοπούλου Ευφροσύνη ((αναπληρωματικό μέλος η Μπάβα Ελένη)

ΚΑΠΗ Άνοιξης (τηλέφωνο: 210 8142501)

Αθανασιάδου Αριστέα, Αβακιάν Κάρολος, Απόκοτου Δέσποινα, Δάσιου Δέσποινα, Καρυπίδης Χρήστος, Χατζηχριστοδούλου Μαρία, Χατζηγεωργίου- Πολίτη Φανή, Κουκαριώτη Άλας, Φλωρά Γεωργία (αναπληρωματικό μέλος η Πετράκη Ζωή)

ΚΑΠΗ Δροσιάς (τηλέφωνο: 210 6228090)

Ρηγοπούλου Βάνα, Χριστοφίδου Λένα, Καψή Παρασκευή, Βαρθάλη Χαρά, Παπαναστασίου Πολυάνθη, Αδαμάκη Ντορέτα, Σάββας Δημήτριος, Σιδέρης Γιώργος, Γιαννόπουλος Παύλος (αναπληρωματικό μέλος η Παντελογιάννη- Γεωργιάδου Χρυσάνθη)

ΚΑΠΗ Κρυονερίου (τηλέφωνο: 210 6221371)

Μάπας Παναγιώτης, Δημόπουλος Βασίλης, Χατζηκωνσταντίνου Σταματίνα, Στέφου Λούση, Λινάρδος Γρηγόριος, Βρεττός Σπύρος, Μπασματζιάν Σούζι, Κυρανάκη Νίκη, Παπαντωνίου Αντώνιος (αναπληρωματικό μέλος η Ματαλλιωτάκη Νίκη)

ΚΑΠΗ Σταμάτας (τηλέφωνο: 210 6215423)

Παπανικολόπουλος Λάμπρος, Παππά Δήμητρα, Ονόπα Μαρία, Ευστρατιάδης Ιωάννης, Τσαγκαράκης Ιωάννης, Πέππα Φιλιώ, Εμμανουήλ Αικατερίνη, Αργυρόπουλος Χαράλαμπος, Χρήστου Γεωργία (αναπληρωματικό μέλος η Μούρτου Σοφία)

ΚΑΠΗ Διονύσου (τηλέφωνο: 213 2139932)

Ιατρού Δέσποινα, Πέππα Αικατερίνη, Μπούσμπουρας Αθανάσιος, Δευτεραίου Μαρία, Βουρλή Αντωνία, Ροζάκου Φωτεινή, Κωστοπούλου Ιουλία, Σοφού Μαρία, Ζωίδης Πέτρος (αναπληρωματικό μέλος ο Τρέχας Γιάννης).

Σημείωση της Ο.Δ.: Με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΣΤΙΑ, προχωρεί σε μερική διόρθωση των παραπάνω ονομάτων:

Στα παραπάνω ονόματα, εκ παραδρομής στην εισήγηση στο ΔΣ το τακτικό μέλος κ. Χατζηχρηστοδούλου Μαρία παρουσιάστηκε ως Αναπληρωματικό, ενώ η κ. Παπαγεωργίου Ελένη ως τακτικό, ενώ αναπληρωματικό μέλος θα είναι η κ. Παπαγεωργίου Ελένη και ως τακτικό η κ. Χατζηχρηστοδουλου Μαρία. Επίσης, το αναπληρωματικό μέλος στη συντονιστική επιτροπή της Δροσιάς κ. Σαριτζόγλου δεν αποδέχεται την τοποθέτησή του και θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο, την κ. Παντελογιάννη Γεωργίου Χρυσάνθη. Όλες οι παραπάνω αλλαγές και οτιδήποτε άλλο προκύψει, θα εισηγηθούν στο επόμενο ΔΣ της ΕΣΤΙΑΣ.