logo


Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή την επαναφορά σε ισχύ του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, παρουσιάζει βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής του και εν γένει τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού.

Ειδικότερα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4623/2019 (Α΄134) επανήλθε σε ισχύ το άρθρο 77 του ν.3852/20101 (Α΄87), με το οποίο θεσπίστηκε και εξειδικεύτηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Προς ενημέρωση των μελών των δημοτικών συμβουλίων εξεδόθη η σχετική εγκύκλιος, στην οποία παρουσιάζεται η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη, η πράξη προκήρυξης, η πρόσκληση  προέδρου δημοτικού συμβουλίου, η διαδικασία λήψης απόφασης δημοτικού συμβουλίου, οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη, η διαμεσολάβηση – διερεύνηση καταγγελιών, η δημοσίευση ετήσιας έκθεσης, η καταστατική θέση του Συμπαραστάτη.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη ξεκινά με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που καθορίζει το περιεχόμενο της σχετικής προκήρυξης, ακολουθεί η έκδοση της προκήρυξης εκ μέρους του Δημάρχου, η οποία πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στη Διαύγεια και εν συνεχεία πραγματοποιείται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους και τοποθετούνται- εφόσον το επιθυμούν- σχετικά. Αμέσως μετά πραγματοποιείται μυστική ψηφοφορία, όπου Συμπαραστάτης αναδεικνύεται αυτός που θα συγκεντρώσει την αποδοχή των 3/5 των πραγματικά παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν η πρώτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε επαναλαμβάνεται, με τον ίδια απαίτηση για την αυξημένη πλειοψηφία επί των παρόντων μελών. Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Συμπαραστάτη, είναι δυνατή η επαναπροκήρυξη της θέσης μέσα στην ίδια δημοτική περίοδο. Όσο για τις προθεσμίε, “ο νομοθέτης προβλέπει ότι η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Από τη διάταξη συνάγεται ότι η προθεσμία επιλογής του Συμπαραστάτη είναι μεν ενδεικτική, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πέραν του προβλεπόμενου διμήνου. Ωστόσο, λόγω της μακρόχρονης διοικητικής πρακτικής που έχει εδραιωθεί από το έτος 20112 και της ανάγκης πλήρωσης της θέσης του Συμπαραστάτη προς διευκόλυνση των πολιτών, είναι δυνατή η επαναπροκήρυξη της θέσης του Συμπαραστάτη κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιλογή του στις δύο προβλεπόμενες στο νόμο συνεδριάσεις”.

πηγή: localit.gr