logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, το Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς και ο Προϋπολογισμός για το έτος 2020. Υπερψηφίστηκε επίσης το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που αφορά στην οικονομική στοχοθεσία του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε για πρώτη φορά από ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Διονύσου υπό την εποπτεία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η συνδρομή όλων των εμπλεκομένων Διευθύνσεων.

Ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση και αναπτυξιακή διάσταση στο Δήμο Διονύσου, με ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η διοίκηση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει λάθη του παρελθόντος αποσκοπεί να συνδυάσει μια σειρά από στόχους, όπως:

ï την οικονομική βιωσιμότητα: μέσω επένδυσης στα αναγκαία μέσα και τις βασικές υποδομές, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους δημότες χωρίς αυξήσεις ανταποδοτικών τελών

ï την αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών: μέσω επένδυσης σε μηχανογραφικά συστήματα και εφαρμογές, για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και επιμόρφωσης / ενδυνάμωσης του προσωπικού

ï την περιβαλλοντική βιωσιμότητα: μέσω της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, με προσεκτικό σχεδιασμό, επενδύσεις σε μέσα και εξοπλισμό, καθώς και υιοθέτηση καινοτόμων περιβαλλοντικών πρακτικών

ï την κοινωνική ευαισθησία: μέσω της ενδυνάμωσης των υποδομών παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας και κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, με αποδέκτες όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

ï τη δημοκρατική λειτουργία: μέσω ενός συνολικού προγράμματος ευαισθητοποίησης, επιμόρφωσης και δραστηριοποίησης των δημοτών, για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά δρώμενα καθώς και σε εθελοντικές δράσεις

ï Την εκπόνηση μελετών: προκειμένου ο Δήμος Διονύσου από ουραγός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να είναι σε θέση να αξιοποιήσει χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενόψει της νέας διαχειριστικής περιόδου.

Αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, καταρτίστηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου, υπό την εποπτεία του Δημάρχου και των συναρμόδιων Αντιδημάρχων (Τεχνικών Υπηρεσιών & Δημοτικών Έργων, Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών, Πολεοδομίας & Τοπικών Παρεμβάσεων), ενώ περιλαμβάνει νέα και συνεχιζόμενα έργα και μελέτες.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης περιέγραψε στην αρχή της εισήγησής του το βασικό στόχο του Τεχνικού Προγράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που αποτυπώνουν το όραμα και την στρατηγική στόχευση της Διοίκησης, προκειμένου να καταστήσουμε το Δήμο Διονύσου μια ενιαία πόλη με καλύτερη καθημερινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Μια πόλη στην οποία να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε και να περπατήσουμε ! Μια πόλη βιώσιμη και λειτουργική».

Και συνέχισε: «Γι’ αυτό και το Τεχνικό μας Πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στην ολοκλήρωση της αποχέτευσης ακαθάρτων, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην οδοποιία, στα πεζοδρόμια, στις σχολικές υποδομές, στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Γνωρίζουμε όλοι ότι η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος γίνεται στο πλαίσιο δυσχερών τεχνο-οικονομικών συνθηκών και συγκυριών, καθώς υπάρχει δυσκολία εξασφάλισης επαρκών πόρων, κυρίως λόγω της έλλειψης ώριμων μελετών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020, σχεδιάστηκε και συντάχθηκε με γνώμονα αφενός τις ανάγκες των πολιτών μας, που έχουν διαπιστωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και, αφετέρου, από το σχεδιασμό και το όραμα της Διοίκησης για την υλοποίηση αυτών των τεχνικών έργων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Για να γίνει πιο συγκεκριμένη η πρόταση της Διοίκησής μας, εστιάσαμε σε έργα αποχέτευσης ακαθάρτων, με κύριο στόχο να ολοκληρωθεί, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, το κύριο έργο αποχέτευσης των πέντε (5) Δημοτικών Κοινοτήτων, να ξεκινήσουν τα υπόλοιπα έργα της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς και να δημοπρατηθούν, το υπόλοιπο έργο της Άνοιξης και το μεγάλο έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων για τον Άγιο Στέφανο, τη Ραπεντώσα και το Σπατατζίκι. Ένα έργο 18 εκατομμυρίων που λιμνάζει στα συρτάρια. Κι αυτό παράλληλα με τις συνδέσεις, για να μπορέσουμε να πετύχουμε στο τέλος και την ασφαλτόστρωση».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελείται από νέα έργα και μελέτες 2.457.858 €, συνεχιζόμενα έργα 19.098.759 € και χρηματοδοτούμενα έργα 2.154.298 €.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται τουλάχιστον οκτώ (8) μεγάλα έργα με πολυετείς δεσμεύσεις και συγκεκριμένα:

ï Έργα ανακατασκευής ασφαλτικών οδοστρωμάτων

ï Έργα διανοίξεων και κατασκευής οδών

ï Έργα βελτίωσης δικτύου ύδρευσης & τοπικών επεμβάσεων για την απορροή ομβρίων

ï Έργα συντηρήσεων και επισκευών (Σχολικών κτιρίων, Δημοτικών κτιρίων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων)

ï Έργα βελτίωσης των πεζοδρομίων

ï Έργα αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων και πλατειών

ï Έργα ΚΤΥΠ-Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Δημοτικό σχολείο Κρυονερίου, Λύκειο Διονύσου)

ï Αθλητικές υποδομές με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ:

-Έγκριση αθλητικών εγκαταστάσεων 1.000.0000 €

-Έγκριση πυρασφάλειας κτιρίων 158.000 €

-ΕΠΑΛ Διονύσου «Ζήνων» 800.000 €

– Master Plan Ύδρευσης (Φιλόδημος) 60.000 €

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπεται ακόμη η σύναψη «Συμφωνίας Πλαίσιο» 1.000.000 € για την εκπόνηση μελετών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης είναι η άμεση εκπόνηση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), το οποίο είναι απαραίτητο για τη διεκδίκηση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων.