logo


Με 17 θετικές ψήφους έναντι 6 αρνητικών το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στην πρόσφατη (Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου) συνεδρίασή του ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω συνεδρίαση, τρίτη στη σειρά μετά από δυο αναβολές λόγω έλλειψης απαρτίας, απαιτούσε την παρουσία έστω 14 συμβούλων, δηλαδή του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών, για να πραγματοποιηθεί. 

Επιπλέον, ήταν χαρακτηρισμένη ως κατεπείγουσα, “γιατί πλήττονται τα συμφέροντα του Δήμου και για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών”. Το κατεπείγον συνάντησε την αντίδραση των παρατάξεων, με τη μείζονα μειοψηφία να κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για “μεθόδευση χρονιάρες μέρες, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για την υποβολή αντιπρότασης Προϋπολογισμού από τις παρατάξεις της μειοψηφίας” (σ.σ. όπως οι νέες νομοθετικές διατάξεις επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις). Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μετά από μια πενταετία ανησυχητικής απραξίας, αντέταξε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, υπογραμμίζοντας πως οι παρατάξεις είχαν χρονικό περιθώριο, αν ήθελαν, για να υποβάλουν εναλλακτική πρόταση. Ανοιχτοί Ορίζοντες, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο καταψήφισαν το κατεπείγον, που υπερψηφίστηκε από τη Διοίκηση και την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”  κι έτσι η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού στον Άγ. Στέφανο, προσήλθαν την περασμένη Δευτέρα 23 δημοτικοί σύμβουλοι, προερχόμενοι από την παράταξη της Διοίκησης και 4 από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας, μια που ο Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου απουσίαζε σύσσωμος, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί το προηγούμενο διάστημα, χωρίς πάντως η παράταξη να έχει εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση. Η απουσία πάντως πολλών δημοτικών συμβούλων, λογικό επακόλουθο λόγω των ημερών, είχε ως αποτέλεσμα το Προεδρείο της συνεδρίασης να προέρχεται μόνο από την παράταξη της Διοίκησης: Στην έδρα ανέβηκαν Στ. Κριεμάδης και Μ. Τσιλιγκίρης στη θέση Προέδρου και Γραμματέα αντιστοίχως.

Η απουσία μιας παράταξης, και μάλιστα της τρίτης σε δύναμη, από τη συνεδρίαση για το κορυφαίο ζήτημα του Δήμου, ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής διαδικασίας, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, μέχρι τις 7 το βράδυ.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε ακόμη:

*Από τις δεκάδες- κυριολεκτικά- ερωτήσεων, κωδικό τον κωδικό, που υπέβαλε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, πάνω από 60 συνολικά, τις οποίες μοιράστηκαν κυρίως ο επικεφαλής Δ. Ζαμάνης με την Α. Πέππα, και σε μικρότερο βαθμό η Μ. Στυλιανού. Στην πλειονότητά τους οι ερωτήσεις αφορούσαν νέους κωδικούς, αλλά και δαπάνες στα όρια των απ’ ευθείας αναθέσεων

*Από τις συχνές αναφορές τόσο του Δημάρχου όσο και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη, που μοιράστηκαν τις απαντήσεις, σε καινοτόμες ενέργειες και δράσεις με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη του Δήμου. Οικον0μική στήριξη και κατάρτιση του υπαλληλικού δυναμικού, αλλά και εκπαίδευση των δημοτών στην κατεύθυνση περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευασθητοποίησης, είναι μερικές από αυτές 

*Από τις τοποθετήσεις των Π. Πανάγου και Ν. Κλήμη, από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο αντιστοίχως, που προσέγγισαν τη λογική κατάρτισης ενός δημοτικού Προϋπολογισμού από διαφορετική σκοπιά: Προϋπολογισμό που να ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα με ουσιαστική μείωση των τελών, μεταξύ άλλων, ζήτησε ο πρώτος, λογοδοσία και συμμετοχικότητα ο δεύτερος 

*Και τέλος από την οξύτατη τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δημάρχου, με πολλαπλές αναφορές στο παλιό blog Διονυσοσκουφίτσα. Η οξύτητα της τοποθέτησης του κ. Ζαμάνη, που συνέχιζε να μιλάει για “Προϋπολογισμούς Διονυσοσκουφίτσας” ήταν τέτοια που ανάγκασε, λίγο αργότερα, τη δημοτική σύμβουλο της παράταξής του Μ. Στυλιανού να διαχωρίσει τη θέση της και να αποδοκιμάσει τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο τέως Δήμαρχος. Τον τρόπο αυτόν αποδοκίμασε και ο Π. Πανάγος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη δική του τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας πως από την πλευρά του δεν θα μπει “στη λογική του κατινισμού”!

Όσο για τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, για πρώτη φορά συντάχθηκε από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, την οποία επανειλημμένα ευχαρίστησαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Τσουδερός. Η ομάδα, στην οποία συντονίστρια ήταν η Μ. Βορριά, δούλεψε με βάση σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ στην κατάρτιση του σχεδίου Προϋπολογισμού συνεισέφεραν όλες οι Διευθύνσεις. Εν συνεχεία, και αφού εγκρίθηκε σε πρώτη φάση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, απεστάλη- όπως προβλέπεται- για έλεγχο στο Παρατηρητήριο απ’ όπου επέστρεψε με δυο παρατηρήσεις. Αυτές έγιναν αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής από τις παρατάξεις, μια που αναδιαμόρφωναν σχεδόν εξολοκλήρου το αρχικό σχέδιο. Πάντως σύμφωνα με τον Μπ. Μυλωνά εκ των υπηρεσιακών παραγόντων, που παρευρίσκονταν για να δώσουν τυχόν διευκρινίσεις, οι αλλαγές συνίσταντο κυρίως σε λογιστική τακτοποίηση, μια που το Παρατηρητήριο χρησιμοποίησε ως βάση ελέγχου στοιχεία εξαμήνου, ενώ η κατάρτιση του Προϋπολογισμού βασίστηκε στα οικονομικά στοιχεία 9 μηνών, ενώ διαφοροποίηση υπήρξε και ως προς τις εκτιμήσεις για την είσπραξη εσόδων που έρχονται από παρελθόντα έτη. Και παρόλο που οι παρατηρήσεις αυτές δεν θεωρούνται δεσμευτικές, αποφασίστηκε η ενσωμάτωσή τους, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα τελικής έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η ενσωμάτωση αυτών των παρατηρήσεων διαμόρφωσαν το σχέδιο που εγκρίθηκε τελικά, με τον Προϋπολογισμό ισοσκελισμένο στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τέλος, που ήταν αντικείμενο της ίδιας συνεδρίασης και αφορά στην οικονομική στοχοθεσία του Δήμου, υπερψηφίστηκε από τη Διοίκηση και την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας» και καταψηφίστηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, που παρέμειναν στην αίθουσα, αφού οι συνάδελφοί τους των Ανοιχτών Οριζόντων είχαν αποχωρήσει ένας ένας.