logo


Διόνυσος, 28 Δεκεμβρίου 2019

Η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου των οργάνων του και των μελών συνεχίστηκε σήμερα σε πολλά επίπεδα.

Καταρχάς, μετά την μη πραγματοποίηση των συνεδριάσεων της 24ης Δεκεμβρίου, στάλθηκαν αυθημερόν από την Πρόεδρο προσκλήσεις δύο συνεδριάσεων για σήμερα Σάββατο, στις 9.30 και στις 10.00 το πρωϊ. Στην πρώτη, υπήρχε η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το οικονομικό έτος 2020 και άλλα 11 θέματα και στην δεύτερη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2020 και για την Κατάρτιση και ψήφιση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου οικονομικού έτους 2020.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο (η οποία άλλωστε, συγκάλεσε μεν τα δύο συμβούλια αλλά η ίδια ήταν απούσα!) η τακτική συνεδρίαση της 09.30 με τα 12 θέματα, μεταξύ των οποίων το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, θα είχε διάρκεια 30 λεπτών, συμπεριλαμβανομένου και του προβλεπόμενου 20λεπτου για ερωτήσεις και τοποθετήσεις προ της ημερήσιας διάταξης που ο νόμος προβλέπει! Αν αυτό δεν είναι υποβάθμιση, τότε τι είναι;

Παρά ταύτα πραγματοποιήθηκε συζήτηση άνω των δύο ωρών, αλλά ουδεμία παρατήρηση, πρόταση ή επισήμανση που έγινε από στελέχη της αντιπολίτευσης, όλων των παρατάξεων, δεν ενσωματώθηκε στο Τεχνικό πρόγραμμα. Στην ψηφοφορία το Πρόγραμμα καταψηφίστηκε με 18 έναντι 17 ψήφων και η ψηφοφορία επαναλήφθηκε. Και πάλι το Τεχνικό Πρόγραμμα καταψηφίστηκε, αλλά σύμφωνα με τις… δημοκρατικότατες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, το δις καταψηφισμένο πρόγραμμα… εγκρίνεται και αποτελεί πλέον απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Η απόλυτη, στα όρια της αυταρχικότητας, υποβάθμιση του οργάνου και προσβολή όλων των μελών του και των δημοτών που τους ψήφισαν!

Ως προς την δεύτερη συνεδρίαση που είχε ορισθεί για τις 10.00 το πρωί, σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλαδή οι παρατάξεις Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, Λαϊκή Συσπείρωση και Μαζί για τον Διόνυσο απεχώρησαν και συνεπώς δεν υπήρχε η νόμιμη απαρτία για την συνεδρίαση.

Ο λόγος είναι απλός αλλά πολύ ουσιαστικός. Ο προϋπολογισμός είχε αποσταλεί, ως όφειλε, από τον Δήμο στο Παρατηρητήριο, το οποίο, μετά από έλεγχο, διαφώνησε, τον τροποποίησε και τον επέστρεψε εδώ και πολλές ημέρες στον Δήμο και σίγουρα πριν την 24η Δεκεμβρίου, ημέρα που η Πρόεδρος υπογράφει τις προσκλήσεις. Κι όμως, ο συνημμένος προϋπολογισμός που στάλθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο προηγούμενος, χωρίς την ενσωμάτωση των διορθώσεων του Παρατηρητηρίου. Δηλαδή, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκαν να συζητήσουν, να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν προϋπολογισμό ο οποίος δεν ίσχυε, αφού είχε ήδη τροποποιηθεί από το Παρατηρητήριο! Η αποχώρηση ήταν η πλέον σοβαρή, αλλά ταυτόχρονη ήρεμη αντίδραση και απάντηση στην προσβολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φυσικά, γνωρίζουμε καλά ότι και σε αυτόν τον τομέα, οι… δημοκρατικές προβλέψεις του κ. Θεοδωρικάκου παρέχουν στην διοικούσα παράταξη του Δημάρχου την ασφάλεια ψήφισης του προϋπολογισμού, ακόμα και αν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και αν παραστούν σε τρίτη συνεδρίαση μόνο 14 δημοτικοί σύμβουλοι!

Ήδη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συγκάλεσε για αύριο Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στις 10.00 το πρωϊ, κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με την επισήμανση ότι “η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα γιατί πλήττονται τα συμφέροντα του Δήμου και για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών”!

Πέρα από το ότι, ούτε τα συμφέροντα του Δήμου πλήττονται ούτε η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών διαταράσσεται (γνωστή και μόνιμη κινδυνολογία) η πρόσκληση δεν συνοδεύεται από οποιοδήποτε συνημμένο και ο τροποποιημένος προϋπολογισμός, τον οποίον θα κληθούν να συζητήσουν και να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν τους αποστέλλεται και πάλι, ώστε να τον μελετήσουν και να προετοιμαστούν!

Οι δημοτικές παρατάξεις

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Εύπολις

Μαζί για τον Διόνυσο

ΥΓ Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρέστη σήμερα και μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι ήταν απούσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και αντικαταστάθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Σώματος. Την ίδια ώρα υπέγραφε την νέα κατεπείγουσα πρόσκληση για αύριο! Διακτινίστηκε ή κάτι άλλο συμβαίνει;