logo


Με 17 θετικές έναντι 18 αρνητικών ψήφων εγκρίθηκε στη σημερινή, Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Διονύσου για το 2020. Και αν ο συσχετισμός των ψήφων ξενίζει, αυτό οφείλεται στο στρεβλό νόμο Θεοδωρικάκου που στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, αλλοίωσε σε βαθμό παραμόρφωσης τις προβλέψεις για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ο νόμος αυτός και όσα καθιερώνει, επιτρέπει την υπερψήφιση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού, ακόμη και αν οι θετικές ψήφοι είναι λιγότερες από τις αρνητικές, εφόσον συζητείται μία πρόταση, αυτή της Διοίκησης. Σε περίπτωση άλλης πρότασης, από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας δηλαδή, αυτή- για να συζητηθεί και να μπει σε ψηφοφορία- θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση των αρμοδίων Δημοτικών Υπηρεσιών.

Κάτι που δεν έγινε στη σημερινή συνεδρίαση, την πρώτη από τις δυο που ήταν προγραμματισμένες με μισή ώρα διαφορά. Η μισή έγινε τελικά… 2,5 ώρες συζήτησης, μια που το Τεχνικό Πρόγραμμα θεωρείται και είναι μαζί με τον Προϋπολογισμό τα δυο κορυφαία ζητήματα για κάθε Δήμο, που δείχνουν το όραμα, τους στόχους και τη στρατηγική των Δημοτικών Αρχών.

Στη διάρκεια αυτών των ωρών επισημάνθηκαν ελλείψεις και παραλείψεις σε έργα που θεωρούνται σημαντικά για την πόλη όπως η αξιοποίηση του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο, αλλά και ασάφεια και αοριστία στο Πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα στην ασφαλτόστρωση δρόμων- και ποιων-, και μάλιστα από συμβούλους που στο παρελθόν είχαν υπερψηφίσει Τεχνικά Προγράμματα με την ίδια ακριβώς αοριστία και ασάφεια που σήμερα επικαλέσθηκαν ως δικαιολογία για την αρνητική ψήφο τους.

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων εξέφρασε ο Δ. Ζαμάνης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, για Δημοτική Αρχή μειοψηφίας έκανε λόγο ο Γ. Νικητόπουλος από την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, για τα αυτονόητα που βαφτίζονται νέα έργα μίλησε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση, «Τεχνικό Πρόγραμμα μόνο για διαχείριση» το χαρακτήρισε η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, νέα πρόταση από τις μειοψηφίες, που ίσως συγκέντρωνε μεγαλύτερη αποδοχή, ζητούσε ανάμεσα στις δυο ψηφοφορίες ο Σπ. Γιαννουλάτος από τον Εύπολι, ενώ την ίδια ώρα μεγάλη κινητικότητα και συνεννοήσεις παρατηρούνταν στα έδρανα των τεσσάρων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Ο λόγος φάνηκε λίγα λεπτά αργότερα, ακριβώς πριν να ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρίαση, αυτή για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020:

Πρώτοι εγκατέλειψαν την αίθουσα οι σύμβουλοι του Εύπολις, ενώ την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν λίγο αργότερα οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, η Λαϊκή Συσπείρωση και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, χωρίς εντούτοις να δηλώσουν δημοσίως τους λόγους. Στην αίθουσα παρέμεινε, από την άλλη πλευρά, η παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, πιστή στη στήριξη προς τη Διοίκηση, εφόσον υλοποιεί το πρόγραμμά της, όπως πρόσφατα δήλωσε ο επικεφαλής Χ. Τσεβάς, αλλά και ο Δ. Ράικος, τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, από τη μείζονα μειοψηφία.

Έτσι η δεύτερη συνεδρίαση, αυτή για τον Προϋπολογισμό, ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και έχει προγραμματισθεί για αύριο Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί ως κατεπείγουσα “γιατί πλήττονται τα συμφέροντα του Δήμου και για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών”.

Στο μεταξύ αναμένεται κοινή ανακοίνωση των τριών τουλάχιστον παρατάξεων της μειοψηφίας, μια που κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η Λαϊκή Συσπείρωση θα προχωρήσει σε ξεχωριστό Δελτίο Τύπου.