logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

«Η γρήγορη εξουσία δεν είναι και διαρκής»

Η διοίκηση του Δήμου μας χωρίς ιδιαίτερο κόπο κατάφερε στην εξ αναβολής σημερινή 28η συνεδρίαση να αποδείξει περίτρανα ότι έχει μετατραπεί σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κεντρικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτών που έχουν συμφέροντα.

Η συζήτηση του τεχνικού προγράμματος για το 2020, βασικό στοιχείο του αντίστοιχου προϋπολογισμού αποτελεί μνημειώδη δημοκρατική διαδικασία καθώς ενώ καταψηφίστηκε σύμφωνα με την «θεοδωρικάκιο» θεσμική πρωτοτυπία «εγκρίθηκε» με 17 ψήφους υπέρ και 18 κατά επί 37 παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων.

Έτσι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απαξιώνονται ουσιαστικά και οι όποιες προτάσεις τους δεν γίνονται αποδεκτές και σειρά ερωτημάτων μένουν εντελώς αναπάντητα ενώ παράλληλα η αλαζονεία του «αποφασίζουμε και εγκρίνουμε» αποτελεί κατάφορη παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Για όλα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τις ανυπόστατες αναφορές, που αποτύπωσε ο Δήμος με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου για την μη συμμετοχή μας στην 28η και 29η συνεδρίαση στις 24-12-2019, υποχρεωθήκαμε και σήμερα εκ νέου να αποχωρήσουμε από την 29η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο καθώς δεν θέλαμε ούτε να γίνουμε άλλοθι απαρτίας της διοίκησης, ούτε να περιθωριοποιηθούμε εκ νέου κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού καθώς θα ίσχυε και πάλι τόσο η αλαζονεία της διοίκησης όσο και η «θεοδωρικάκιος» θεσμική πρωτοτυπία.

Και άρα θα είχαμε μειοψηφική έγκριση ενός προϋπολογισμού, που κατά την δική μας άποψη δεν εξυπηρετεί τα μεσαία και λαϊκά στρώματα (ανταποδοτικότητα) και καταστρατηγεί βασικές αρχές και χαρακτηριστικά της κατάρτισής του, όπως θεσμικά προβλέπονται.

Στόχος της σπουδής της διοίκησης να ψηφιστεί με ταχείες διαδικασίες το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης είναι ο Δήμος μας να υπηρετεί εκείνους τους οικονομικούς κύκλους, που «ασφυκτιούν» και θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους, να έχουν σίγουρα κέρδη, εμπορευματοποιώντας  βασικές ανάγκες όλων των δημοτών, όπως είναι το νερό, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός,  οι κοινωνικές  δομές, η υγεία, το περιβάλλον, η δημόσια γη, κτλ.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να είναι πρωτοπόρος στο να απορροφά τους κραδασμούς, που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Να είναι ο Δήμος αρωγός μιας βαθιάς αντιδραστικής πολιτικής, που μεταφέρει στην ευθύνη του νοικοκυριού και του μικρομεσαίου επαγγελματία, βασικές κοινωνικές του ανάγκες, διαφοροποιημένες και  ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Στο  πλαίσιο αυτής της πολιτικής,  η κοινωνική πολιτική,  έχει καταλήξει σχεδόν να   ταυτίζεται  με  την  σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, τις  ευκαιριακές δομές για τους πιο  εξαθλιωμένους, με  τα ψίχουλα  του  Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης,  που η συνταγματοποίησή του δεν είναι τίποτα άλλο  πάρα η  κυνική  δήλωση  ενός βαθιά εκμεταλλευτικού συστήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Καλούμε

τη Διοίκηση του Δήμου:

1. Να αφήσει κατά μέρος την «Θεοδωρικάκιο» διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού και να συνεργαστεί ουσιαστικά με τις παρατάξεις αν επιθυμεί όντως την συναίνεση, καθώς έχουμε μπροστά μας τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

2. Να επανακαταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιμελούς σχεδιασμού όλων των δράσεων, ειλικρινούς και διαφανούς εγγραφής των συνολικών και επιμέρους ποσών, ώστε να εισαχθεί εκ νέου στο ΔΣ για να συζητηθεί και να ψηφιστεί.

3. Να δεχθεί να καταθέσουν όλες οι παρατάξεις τις προτάσεις τους αφού λάβουν γνώση όλων των αναγκαίων στοιχείων (π.χ. γνωμοδότηση παρατηρητηρίου) και γίνει ουσιαστική συζήτηση του νέου σχεδίου στην Οικονομική Επιτροπή με την συμμετοχή και παρουσία όλων των παρατάξεων.

4. Να αξιοποιηθεί με ευθύνη της διοίκησης επαρκώς ο διαθέσιμος χρόνος μέχρι και τον Φλεβάρη του 2020, όπως έχει ήδη αναφερθεί σχετικά, ώστε να αποφευχθούν, οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού αλλά και για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, της διοίκησης, των παρατάξεων και των εργαζομένων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Τεύκρος Παντελόγλου

Παναγιώτης Πανάγος