logo


Μπροστά σε 23 άδεια έδρανα, μια που – με εξαίρεση την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”- οι 4 από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας δεν προσήλθαν, η Πρόεδρος Σ. Κατσίγιαννη ματαίωσε λόγω έλλειψης απαρτίας τις δυο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου- την πρώτη, τακτική με 12 θέματα, ανάμεσά τους και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020, και τη δεύτερη αμέσως μετά, για την έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για την επόμενη χρονιά.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, μια που μια ημέρα νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” που κατήγγελλε τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη για αυθαίρετες πρακτικές, αποδοκίμαζε ως παρωδία τη συγκεκριμένη διαδικασία- εξπρές, και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων, που δεν επέτρεπε στους αιρετούς την ενδελεχή ενημέρωσή τους για τα πλέον σημαντικά θέματα του Δήμου και ανήγγελλε την αποχή της.

“Φαίνεται πως οι τέσσερις παρατάξεις συνεννοήθηκαν για να μη έρθουν εδώ σήμερα, παρόλο που ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι γνωστά εδώ και 15 ημέρες”, δήλωσε εκτός μικροφώνου, φανερά ενοχλημένος από την ματαίωση των συνεδριάσεων, ο Δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι ίδιες συνεδριάσεις θα προγραμματισθούν και πάλι το συντομότερο δυνατόν: “Θα επιδιώξουμε να τις ορίσουμε για το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, το πρωί, με αμφίβολη και πάλι την επίτευξη της απαρτίας. Αν και το Σάββατο ματαιωθούν, τότε θα πάμε για τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθιεί με παρόντα μόνο 14 από τα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε. Θα θέλαμε αντιθέτως να γίνει ανοιχτή συζήτηση και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των παρατάξεων. Ίσως αυτό δεν καταστεί δυνατό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προέχει το συμφέρον και η λειτουργία του Δήμου”. Ο κ. Καλαφατέλης δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει θερμά τον Χ. Τσεβά και την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” για την παρουσία της.

Ο τελευταίος μίλησε για την “αρνητική συνεννόηση” που παρατηρείται ανάμεσα στις 4 μειοψηφίες, και που οδήγησε στην προχθεσινή ματαίωση των συνεδριάσεων, σε αντιδιαστολή με τη “θετική συνεννόηση” της δικής του παράταξης, που “έχει αποφασίσει να στηρίζει μέχρι τέλους τη Δημοτική Αρχή, όσο βλέπουμε ότι υλοποιεί σταδιακά το πρόγραμμά της”.

Σχετικό είναι και το Δελτίο Τύπου του Δήμου Διονύσου, αμέσως μετά από τη ματαίωση των συνεδριάσεων, που μιλάει για τακτικισμούς, υπεκφυγές και προσχήματα και καλεί τις παρατάξεις αλλά και κάθε σύμβουλο να επανεξετάσουν τις επιλογές τους για το κοινό συμφέρον του τόπου:

Οι δημότες του Δήμου Διονύσου, θέλουν Δημοτικά Συμβούλια Ανοιχτά, με συναινέσεις και εποικοδομητικό διάλογο

Με ευθύνη, δυστυχώς, των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας («Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες», «Εύπολις», «Μαζί για τον Διόνυσο» και «Λαϊκή Συσπείρωση») δεν υπήρξε σήμερα απαρτία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Διονύσου για το 2020.

Με διάφορα προσχήματα, υπεκφυγές και δικαιολογίες ορισμένοι επιλέγουν τη στείρα μικροπολιτική, τη στιγμή μάλιστα που η διοίκηση έγκαιρα, εδώ και πολλές ημέρες, έχει στείλει στις παρατάξεις για μελέτη τα σχέδια τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Τεχνικού Προγράμματος.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε καθυστέρηση στην έγκριση του Προϋπολογισμού αλλά και του Τεχνικού Προγράμματος, εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, των Σχολείων, και κατ’ επέκταση για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Καλούμε τις παρατάξεις αλλά και κάθε δημοτικό σύμβουλο ξεχωριστά, να επανεξετάσουν τη στάση τους στο μέλλον, αφήνοντας στην άκρη μεθοδεύσεις και τακτικισμούς, που μόνο κακό κάνουν στο κοινό συμφέρον του τόπου μας.

Οι δημότες του Δήμου Διονύσου, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν στην κάλπη, θέλουν Δημοτικά Συμβούλια Ανοιχτά, με συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό και εποικοδομητικό διάλογο.

Την υπεύθυνη στάση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της μειοψηφίας «Η Πόλη μας, το Σπίτι μας», οι οποίοι προσήλθαν στο σύνολό τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης «Δύναμη Ευθύνης», ελπίζουμε ότι θα μιμηθούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Ευχόμαστε  Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές σε όλους.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως οι συνεδριάσεις έχουν όντως ορισθεί εκ νέου για το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, και μάλιστα με προγραμματισμό τέτοιο που δείχνει πως ούτε η ίδια η Διοίκηση του Δήμου δεν πιστεύει πως θα πραγματοποιηθούν: Στις 9.30 η πρώτη με τα 12 θέματα- και το Τεχνικό Πρόγραμμα-, και μισή ώρα αργότερα η δεύτερη, ειδική, για τον Προϋπολογισμό.