logo


Το 85% των παραπόνων που φτάνουν στην Κοινότητα Δροσιάς οφείλονται σε διαμαρτυρίες των κατοίκων για την αποκομιδή των πάσης φύσεως απορριμμάτων (οικιακών, κηπαίων και ανακυκλώσιμων). “Αν λοιπόν καταφέρουμε και επιλύσουμε το πρόβλημα με την αποκομιδή, θα έχουμε γλιτώσει από το 85% των παραπόνων των κατοίκων μας”. Αυτά επί λέξει έγραφε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δροσιάς Χ. Ποτίδης, και τα μετέφερε στην Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Γ. Λακαφώση, κατά τη χθεσινή (Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής.

Στην ίδια εισήγηση ο κ. Ποτίδης απέδωσε τα παραπάνω προβλήματα “που είναι λογικό να παρατηρούνται, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα και τη συχνότητα” στην έλλειψη προσωπικού και μηχανοκίνητου εξοπλισμού (φορτηγών με αρπάγη, απορριμματοφόρων κ.λπ.), στον κακό προγραμματισμό κατανομής του υπάρχοντος εξοπλισμού και εργασιών, αλλά και στην έλλειψη ενημέρωσης, στη δυσπιστία αλλά και στην άγνοια των κατοίκων, αναφορικά τόσο με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκομιδής, όσο και με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου “επιδεινώνοντας έτσι τα πράγματα”: Δρόμοι με κηπαία που σωρεύονται αμάζευτα επί εβδομάδες, κάδοι ανακύκλωσης ξέχειλοι, πρόβλημα ακόμη και με την αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. 

Υπενθύμισε μάλιστα πως σύμφωνα με τον αυτοδιοικητικό νόμο του Κλεισθένη, ανάμεσα στις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στις Κοινότητες είναι και αυτή της καθαριότητας, αλλά «το σίγουρο είναι πως δίχως προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις των συμπολιτών μας».

Συμφωνώντας με τα παραπάνω η Αντιδήμαρχος επέμεινε στον περιορισμένο αριθμό οχημάτων, που θέτει στη διάθεση της καθαριότητας καθημερινά, μια που ο εν λόγω στόλος, που έρχεται από την προκαλλικρατική εποχή, είναι καταπονημένος και παρουσιάζει συχνές βλάβες, αλλά και στην πρόσφατη αλλαγή των δρομολογίων (σ.σ. την οποία είχε ανακοινώσει και στη συνέντευξή της στην Οδό Διονύσου προ ημερών), που έχει φέρει αναμενόμενη αναστάτωση στην αποκομιδή.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως μέσα στο 2020 θα ξεκινήσουν νέες εργολαβίες στην αποκομιδή, αλλά και η ανανέωση του στόλου, μια που στον Προϋπολογισμό του Δήμου για την επόμενη χρονιά έχει συμπεριληφθεί η προμήθεια απορριμματοφόρων και αρπαγών και κάλεσε τους κατοίκους να προγραμματίζουν τα κλαδέματά τους ή τις εργασίες φερ’ ειπείν ανακαίνισης και να ενημερώνουν εγκαίρως το Δήμο. Επιπλέον η κ. Λακαφώση δεσμεύθηκε πως μετά την Πρωτοχρονιά ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου θα αποσταλεί σε κάθε σπίτι με το λογαριασμό του νερού, ώστε όλοι οι κάτοικοι να είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις και του Δήμου και τις δικές τους. “Μετά όμως από την ενημέρωση, και εφόσον συμμόρφωση δεν υπάρξει, το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή προστίμων”, προειδοποίησε η Αντιδήμαρχος.

Πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί και η αυθαίρετη μετακίνηση κάδων από τις θέσεις όπου έχουν τοποθετηθεί, μια που κάτοικοι τους απομακρύνουν για να μη δημιουργούνται μικρές χωματερές έξω από τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους. Το πρόβλημα έθιξε ο επίσης παρευρισκόμενος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Μπ. Λαζαρίδης. Ο κ. Λαζαρίδης πρότεινε να καταγραφούν οι θέσεις των κάδων, και εφόσον αυτοί μετακινηθούν, να αναζητούνται οι αυθαιρετούντες και να επιβάλλονται πρόστιμα.

Η συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε με ομόφωνη απόφαση που θα σταλεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και αναφέρει τα εξής: “Μετά και από τις απαντήσεις της Αντιδημάρχου, διαπιστώσαμε πως το πρόβλημα που έχει εμφανισθεί με την αποκομιδή των πάσης φύσεως απορριμμάτων θα είναι προσωρινό, λόγω προβλημάτων του Δήμου σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, και αυτό σύντομα θα αποκατασταθεί. Πήραμε τη διαβεβαίωση πως με το νέο χρόνο θα γίνει έκδοση του Κανονισμού Καθαριότητας που θα διανεμηθεί σε όλες τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις  με απόδειξη παραλαβής”.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί και τούτο: Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και κάτοικος της περιοχής, επί της οδού Σολωμού, δρόμου που παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Διαμαρτυρόμενη η κάτοικος για την κατάσταση, είπε αυτό που όλοι και σκέφτονται και λένε: “Δεν με ενδιαφέρουν τα προβλήματα στις Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά να δω αποτέλεσμα. Αν δεν το έχω, μπορώ να πω ότι δεν πληρώνω το Δήμο γιατί δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντί μου;” Το ερώτημα προφανώς ήταν ρητορικό.