logo


Το ερώτημα του τίτλου έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμης στην πρόσφατη (10/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν οι τόνοι ανέβηκαν, σε μια ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τέως Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη.

Αφορμή οι τελευταίες εξελίξεις στα Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών και της ΕΣΤΙΑΣ, που διαφοροποιούσαν τη μέχρι τώρα στρατηγική τους, και τις οποίες ο κ. Ζαμάνης απέδωσε στο “μακρύ χέρι του Γενικού Γραμματέα, και μάλιστα στην ΕΣΤΙΑ για πρώτη φορά στα χρονικά”. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο τους οξύνθηκε με αναφορές εκ μέρους του τέως Δημάρχου για πιθανή παράβαση καθήκοντος και απιστία, ειδικά όσον αφορά στις Σχολικές Επιτροπές, αλλά και με αποκαλύψεις εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα για πρακτικές διασπάθισης δημοτικού δημοτικού χρήματος για προσωπικό όφελος από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. “Στην αντιδικία του οποιουδήποτε με το Δήμο, είναι θέμα τιμής για μένα να είμαι με το πλευρό του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων και όχι με τον κατηγορούμενο” δήλωνε ο κ. Ζαμάνης, για πλαστογραφίες που θα αποκαλυφθούν στο Δικαστήριο μιλούσε ο κ. Μιχιώτης, σε μια αντιπαράθεση στην οποία παρενέβησαν ακόμη ο Ν. Κλήμης από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ζητώντας νέες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζονται οι οικονομικές πράξεις αλλά και η προστασία της προσωπικότητας των εμπλεκομένων, αλλά και ο Μ. Γαρεφαλάκης με προτάσεις ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα- και όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου- στη μεν ΕΣΤΙΑ υπήρξε έντονη αντίδραση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΤΙΑΣ, που ανήκουν στην παράταξη της Διοίκησης, για την απευθείας ανάθεση του ισολογισμού σε ορκωτό λογιστή, στον ίδιο που είχε αναλάβει παλαιότερα τον έλεγχο στις Σχολικές Επιτροπές και εξέδωσε πορίσματα που δείχνουν οικονομικά ελλείμματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Την αντίδραση αυτή ενίσχυσε με πρόσφατο έγγραφό του ο κ. Μιχιώτης, προτείνοντας στην ΕΣΤΙΑ την ακύρωση της σύμβασης με τον εν λόγω ορκωτό και τη σύναψη άλλης και με άλλους όρους και προδιαγραφές.

Επιπλέον είναι γνωστή η υπόθεση της μήνυσης κατά της πρώην Προέδρου Λ. Μήλα, όπου για οικονομικά ελλείμματα στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί δυο αντικρουόμενα πορίσματα, από διορισμένο ορκωτό με εκτίμηση στις 74.000 ευρώ και από εισαγγελικό πραγματογνώμονα για 24.000 ευρώ. Η Επιτροπή, με πρόταση της νυν Προέδρου Α. Τόκα, ομόφωνα αποφάσισε προσφάτως εκτός Ημερησίας Διατάξεως να υιοθετήσει το δεύτερο πόρισμα, του εισαγγελικού πραγματογνώμονα, αλλάζοντας τη θέση που ακολουθούσε η απελθούσα Διοίκηση. Από τη συνεδρίαση εκείνη απουσίαζε η Λ. Κανακάρη, τέως Πρόεδρος και εκπρόσωπος σήμερα της μείζονος μειοψηφίας.

Ειδικά για την εξέλιξη αυτή ο κ. Ζαμάνης, αφού κατήγγειλε πως σκόπιμα απεκρύβη η συζήτηση για την αλλαγή πλεύσης του Νομικού Προσώπου, αναρωτήθηκε με ποια γνώση τα μέλη του διέκριναν ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος πόρισμα, καθώς και αν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους, που είναι “η προστασία του Νομικού Προσώπου και των χρημάτων του έναντι του όποιου κατηγορούμενου που μπορεί να είναι φίλος τους”. Αλλιώς, και αν παραιτηθούν από τα δικαιώματα της Επιτροπής, μπορεί να είναι “υπόλογα για παράβαση καθήκοντος, ίσως και απιστία. Το ερώτημα είναι ρητορικό, γιατί πώς συνάδει σε έναν που προϊσταται υπηρεσιών του Δήμου να υπερασπίζεται τον φερόμενο καταχραστή του Δήμου”. Μιλώντας, τέλος, εκ μέρους της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων, δεσμεύθηκε πως θα αγωνιστεί, “ώστε αυτές οι πράξεις να μη μείνουν ατιμώρητες. Αυτοί που λήστεψαν και έκαψαν τις Σχολικές Επιτροπές θα πρέπει να τιμωρηθούν όποιους προστάτες και αν έχουν”. 

Αμέτοχος δεν έμεινε και ο Ν. Κλήμης από την παράταξη ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, που όμως προσέγγισε τις τελευταίες εξελίξεις από άλλη οπτική γωνία: “Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων, αποφάσεων, αμφισβητήσεων, συγκρούσεων, επανατοποθετήσεων και επαναχάραξης πολιτικής στις Σχολικές Επιτροπές, παράλληλα με τις δικαστικές κκρεμότητες, τις εναλλαγές δικηγόρων, τις επιλεκτικές προσεγγίσεις πραγματογνωμοσυνών και πορισμάτων. Το ερώτημά μου απευθύνεται προς το Δήμαρχο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Σχολικών Επιτροπών: Υπάρχει η βούληση να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, όχι με συγκυριακές σκοπιμότητες, και να συναποφασίσουμε νέες σφιχτές και συνεχώς ελεγχόμενες διαδικασίες, για τη διασφάλιση όχι μόνο των οικονομικών πράξεων αλλά κυρίως της αξιοπρέπειας και της προστασίας της προσωπικότητας για όλους τους εμπλεκόμενους; Το ερώτημά μου αυτό προφανώς δεν παραγράφει ή αθωώνει τυχόν ατασθαλία ή δικαστική εκκρεμότητα του παρελθόντος, όπου αρμόδια όμως είναι μόνον η Δικαιοσύνη. Η συνέχιση της ίδιας παραταξιακής αντιπαράθεσης και του ίδιου τρόπου λειτουργίας όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα τωρινά ή παλαιότερα, αλλά προετοιμάζει με βεβαιότητα το πεδίο για συγκρούσεις, αμφισβητήσεις και πιθανές ατασθαλίες”.

Με τρεις προτάσεις, για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών, παρενέβη, τέλος, ο Μ. Γαρεφαλάκης, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, πρώην Πρόεδρος κι ο ίδιος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου επίσης έχουν καταγγελθεί οικονομικά ελλείμματα: Ταμειακή υποστήριξη από το Δήμο, αυστηρές προθεσμίες στην κατάρτιση και υποβολή απολογισμών και έλεγχο από ορκωτό λογιστή αυτών των απολογισμών πριν την κατάθεσή τους, ζήτησε ο κ. Γαρεφαλάκης.

Η θέσπιση και η εφαρμογή κανόνων, καθώς και οι μηνιαίοι έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων και των πρακτικών είναι αυτά που θα βάλουν τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση των Σχολικών Επιτροπών, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου. “Αυτό είναι το μείζον, και γι’ αυτό ήδη προετοιμαζόμαστε, με τη συγγραφή εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, που θα τον δώσουμε στις παρατάξεις για διαβούλευση”, τόνισε ο κ. Μιχιώτης, συμφωνώντας με την ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος στις Σχολικές Επιτροπές εκ μέρους του κ. Κλήμη.

Και αμέσως μετά σήκωσε το γάντι, που λίγο νωρίτερα είχε πετάξει ο τέως Δήμαρχος: Η αλλαγή θέσης για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η υιοθέτηση σήμερα αυτού που στο πρόσφατο παρελθόν είχε ζητήσει η Ένωση Γονέων και η μείζων τότε μειοψηφία, σημερινή Δημοτική Αρχή, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας. “Δηλαδή έκδοση πορίσματος από εισαγγελικό πραγματογνώμονα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά της Σχολικής Επιτροπής. Τότε βέβαια το ζητούσαν δυο άτομα, αλλά σήμερα είναι πέντε πλευρές, που ψήφισαν ομόφωνα. Είναι οι εκπρόσωποι της νυν Διοίκησης, της Ένωσης Γονέων, της Λαϊκής Συσπείρωσης, της παράταξης “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” και μια Διευθύντρια σχολείου. Αν ο κ. Ζαμάνης θεωρεί ότι υπάρχει θέμα απιστίας, μπορεί να το καταγγείλει στον Εισαγγελέα, αλλά τον διαβεβαιώνω πως τα θέματα με τις Επιτροπές θα διερευνηθούν. Θα διερευνηθούν οι βενζίνες στο προσωπικό αυτοκίνητο του Προέδρου που εσείς διορίσατε και που έχετε υπερασπιστεί στο Δικαστήριο. Θα διερευνηθούν οι υπολογιστές που πήρε και δεν παρέδωσε. Όπως θα διερευνηθούν και τα 17 χιλιάρικα που δώσατε για το δήθεν Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου. Και θα μάθουμε πόσα χρήματα έδωσε ο Δήμος για το φυλλάδιό σας για την προεκλογική σας στρατηγική που ξεχάσατε να μαζέψετε από το γραφείο μου”. Όσο για τη δίκη κατά της κ. Μήλα, στην οποία ο ίδιος είναι μάρτυρας υπεράσπισης, ο κ. Μιχιώτης δήλωσε πως στο Δικαστήριο, όπου θα αναζητηθεί η αλήθεια, θα αποκαλυφθούν και πλαστογραφίες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, ο οποίος απευθυνόμενος κυρίως προς τον κ. Κλήμη, διαβεβαίωσε το Σώμα για την βούληση και τη θέληση της Διοίκησης “να τα σταματήσει όλα αυτά και να πάμε μπροστά. Βέβαια όσοι έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι, θα πανε στον εισαγγελέα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης.