logo


Δυο συναντήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα Διονύσου, ενόψει της προετοιμασίας σχεδίου για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Στην πρώτη, άτυπη, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν οι τοπικοί σύμβουλοι, το προσωπικό της Κοινότητας καθώς και το τοπικό Κλιμάκιο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, που κατέγραψαν το διαθέσιμο εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και τις ανάγκες της Κοινότητας.

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, τέθηκαν προς συζήτηση τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνάντησης, ώστε να μεθοδευτούν τυχόν αιτήματα για ενίσχυση του εξοπλισμού, αλλά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι σχετικά. Το κυριότερο, πάντως, όπως το έθεσε ο τοπικός σύμβουλος της Διοίκησης Κ. Μπομπής, ήταν να οργανωθεί από τώρα η Κοινότητα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συνεννόησης την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, το σχέδιο όπως συζητήθηκε την Τρίτη, θα αποτελέσει πρωτόκολλο ώστε να ενταχθεί στο εξής στον ετήσιο προγραμματισμό, όπως προσέθεσε ο Θ. Κατσανεβάκης από την Ανεξάρτητη Δ.Κ. Διονύσου . 

Όπως τα πράγματα παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, η Κοινότητα Διονύσου σήμερα διαθέτει ένα τρακτέρ, ένα φορτωτή και δυο ημιφορτηγά ετοιμοπόλεμα, όπως τα χαρακτήρισε εκ μέρους του προσωπικού ο Γ. Μπιτούνης, ένα όχημα IVECO που όμως χρειάζεται άμεσα να εξοπλισθεί με αλατιέρα και αλυσίδες, ενώ θεωρούνται απαραίτητα άλλα τέσσερα οχήματα- δυο JSB και δυο BOBCAT. Αυτά, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Αντιδημάρχου Γ. Λακαφώση, θα ενοικιασθούν από ιδιώτες της περιοχής μέσω σύμβασης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των παρευρισκομένων, αυτό που έχει ανάγκη η συγκεκριμένη Κοινότητα, με την ιδιαίτερη μορφολογία, είναι μικρά και ευέλικτα οχήματα που να μπορούν να μπαίνουν στους εσωτερικούς δρόμους.

Επιπλέον, το διπλής χρήσης όχημα (εκχιονιστικό και πυροσβεστικό) που η ALPHA BANK έχει εδώ και χρόνια δωρίσει στο Κλιμάκιο Εθελοντών παραμένει εκτός λειτουργίας, μια που ακόμη δεν διαθέτει πινακίδες, ασφάλεια αλλά και αξιόπιστα ελαστικά.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι η προμήθεια αλατιού. Σήμερα στην Κοινότητα βρίσκονται περίπου 2 νταλίκες αλάτι πετρωμένο, το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί, ενώ απαραίτητη θα ήταν ανακοίνωση της Κοινότητας σχετικά με την ορθή και ορθολογική χρήση του από τους κατοίκους, όπως πρότεινε η Π. Οικονομάκου.

Όσον αφορά στο προσωπικό, φαίνεται πως γενικά επαρκεί, αν και απαραίτητη κρίνεται η παρουσία περισσότερων οδηγών και χειριστών, για να καλύπτουν τις βάρδιες του εκχιονισμού. Το Τοπικό Συμβούλιο επέμεινε ιδιαιτέρως, όλοι οι παραπάνω να γνωρίζουν την περιοχή, μια που “πέρυσι όσοι εστάλησαν από τον κεντρικό Δήμο είτε ήταν άσχετοι είτε δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο πόστο τους”, όπως τονίσθηκε.

Αίτημα, επιπλέον, θα υποβληθεί προς τον κεντρικό Δήμο για να ενισχυθεί ο στόλος με εκχιονιστικά εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), του οποίου η πόλη είναι μέλος.

Εντός των ημερών θα εκδοθεί ενημερωτικό σημείωμα της Κοινότητας προς τους κατοίκους με χρήσιμες πληροφορίες, όπως τα σημεία όπου θα διατίθεται αλάτι, πού θα πρέπει να σταθμεύουν τα οχήματα ώστε να διευκολύνεται το έργο του αποχιονισμού, ποιος θα είναι ο συντονιστής για την Κοινότητα, τηλέφωνα επικοινωνίας κ.λπ.

Σημαντική, τέλος, κρίνεται η πρόταση για την κατάρτιση βάσης δεδομένων για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη άμεσης μεταφοράς και απεγκλωβισμού λόγω ασθένειας ή άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Τα παραπάνω, συνόψισε από την πλευρά του ο Γ. Φωτάκης Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, αποτελούν πράγματι μεταφορά του προγραμματισμού και της ευθύνης από τον κεντρικό Δήμο στην Κοινότητα, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που θέλει να εφαρμόσει η νυν Δημοτική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί και τούτο: Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο Ν. Δακορώνιας, μέλος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου και διαχειριστής τοπικού διαδικτυακού forum, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως στο Δήμο Πεντέλης έχει εκπονηθεί αντίστοιχο οργανωμένο σχέδιο, βασισμένο στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ  και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του γειτονικού Δήμου, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και η Κοινότητα Διονύσου.