logo


“Ημιτελή, εσκεμμένα ή μη”, χαρακτηρίζει την εικόνα που αφήνει στη χθεσινή του ανοιχτή επιστολή το Σωματείο Εθελοντών Αρωγών Ζώων Αγ. Στεφάνου, η εντεταλμένη για τα αδέσποτα στο Δήμο Διονύσου Μ. Αντωνοπούλου. Η ίδια αναφέρεται στο απολύτως καθορισμένο και σαφές πλαίσιο δραστηριοτήτων της, που περιγράφεται στην απόφαση Δημάρχου για τον ορισμό της, αποκρούει τις αιτιάσεις για απαξίωση του ρόλου της εθελοντικής προσπάθειας σε ένα “ιδιαιτέρως οξύ” πρόβλημα, εμμένει στην τήρηση διαδικασιών στις οποίες η νέα Δημοτική Αρχή δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις, θεωρεί ότι οι «ανυπόστατες  καταγγελίες» έγιναν εν θερμώ και καλεί το Σωματείο να τις ανασκευάσει:

Διόνυσος, 13/12/2019

Απάντηση σε δημόσια καταγγελία

Σε Ανοικτή Επιστολή της 12/12/2019, που απευθύνουν στον κ. Δήμαρχο οι «Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγίου Στεφάνου Αττικής», περιλαμβάνονται αναφορές στη διαδικασία περίθαλψης των Αδέσποτων Ζώων, στη συμβολή του Σωματείου και σε εμένα προσωπικά, με την θεσμική ιδιότητά μου (της άμισθης Εντεταλμένης Συμβούλου του Δημάρχου για θέματα φιλοζωίας).

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και ολοκλήρωση της σχετικής εικόνας, που -εσκεμμένα ή μη- το Σωματείο αφήνει ημιτελή, παρακαλώ να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1. Σύμφωνα με την απόφαση, με την οποία ο κ. Δήμαρχος με όρισε Εντεταλμένη Σύμβουλο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου εντάσσονται τα ακόλουθα

(α) η επαφή με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δράσεις και την πολιτική του Δήμου,

(β) η εποπτεία των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου γύρω από θέματα αδέσποτων,

(γ) η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων στα σχολεία με αντικείμενο τα αδέσποτα και την υιοθεσία αυτών,

(δ) οι δράσεις φιλοζωίας και ευαισθητοποίησης των δημοτών, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων υιοθεσίας αδέσποτων κ.λπ.,

(ε) η συνεργασία με την πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος του Δήμου,

(στ) η συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και

(ζ) η συνδρομή στο έργο του αρμοδίου Αντιδημάρχου, εν προκειμένω του κ. Γ. Τσουδερού, υπό τις εντολές του οποίου ενεργώ.

Το πλαίσιο των δραστηριοτήτων μου είναι απολύτως καθορισμένο και σαφές και καμία πρωτοβουλία ή ενέργειά μου δεν τοποθετείται εκτός αυτού ούτε παραβαίνει τις εντολές του αρμοδίου αντιδημάρχου, όσο διασταλτικά -υποκειμενικά και κακόβουλα- και αν ερμηνευθούν τα περιστατικά που επικαλείται το Σωματείο.

2. Ουδείς, και πολύ περισσότερο η υπογράφουσα (με την θεσμική μου ιδιότητα αλλά και ως πρόσωπο), προτίθεται να υποβαθμίσει, απαξιώσει και συκοφαντήσει την εθελοντική προσπάθεια, το κόπο, τον χρόνο και τις δαπάνες που ο καθένας και η καθεμιά, είτε ως μονάδα είτε ως μέλος συλλογικής οντότητας, καταβάλλει για την περίθαλψη των αδέσποτων στον τόπο μας.

3. Ουδείς, πολύ περισσότερο η υπογράφουσα (με την θεσμική μου ιδιότητα αλλά και ως πρόσωπο) αλλά και το Σωματείο, δικαιούται να διεκδικεί ιδιαίτερη αναγνώριση της εθελοντικής του προσφοράς, οποιασδήποτε μορφής πρωτεία, διακριτική μεταχείριση και λειτουργία εκτός θεσμικού πλαισίου.

4. Η συνολική διαχείριση των αδέσποτων διέπεται από συγκεκριμένο, απολύτως καθορισμένο και σαφές νομικό πλαίσιο. Η ευθύνη του Δήμου είναι, επίσης, συγκεκριμένη και σαφής.

5. Ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος αντιμετωπίζει το (ιδιαιτέρως οξύ) πρόβλημα είναι γνωστός σε όλους (και οπωσδήποτε σε όσους μοιράζονται την έγνοια για την τύχη των αδέσποτων) και συνοψίζεται στην «Διάθεση κονδυλίων για την παροχή από τρίτους κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόσκαιρης φιλοξενίας των αδέσποτων». Επιπλέον, ο Δήμος στηρίζει εμπράκτως –μεμονωμένες και συλλογικές- φιλοζωικές πρωτοβουλίες και δράσεις (οργανωτικά και επικοινωνιακά) και ενισχύει οικονομικά τα φιλοζωικά σωματεία.

6. Ειδικά στο θέμα του Προγράμματος και επειδή

(α) πρόκειται για κονδύλια που «ανήκουν» στους δημότες έναντι των οποίων είμαστε –ανά πάσα στιγμή- υπόλογοι,

(β) η συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί και κάνει πράξη τη δημοσιότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία,

(γ) η τήρηση διαδικασιών είναι ο μόνος τρόπος για να τεκμηριώνονται με στοιχεία οι ενέργειες των υπολόγων και να κατοχυρώνονται οι θέσεις τους,

θεωρώ θεμιτή και ορθή την τήρηση διαδικασιών και απορρέουσα από την θεσμική μου ιδιότητα οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή ενέργεια αποσκοπεί στην πιστή, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις, εφαρμογή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ παντελώς ανυπόστατες τις αναφερόμενες στην Ανοικτή Επιστολή του Σωματείου «καταγγελίες» και, επειδή εικάζω ότι διατυπώθηκαν εν θερμώ και από υπερβάλλοντα ζήλο, παρακαλώ το Σωματείο να ανασκευάσει.

Μαρία Αντωνοπούλου – Πρίντζου

Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα φιλοζωίας