logo


“Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο παρέδωσε. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι εδώ και να παραδώσει κανονικά, όμορφα κι ωραία. Και αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, να κάτει εδώ να το αντιμετωπίσει. Εμένα αυτή είναι η άποψή μου. Από κει και πέρα τι να σας πω…”. Αυτά ήταν επιλέξει τα λόγια του ίδιου του τέως Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, όταν στη χθεσινή (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του ζητήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη να σχολιάσει τη στάση τού τέως Προέδρου της Επιτροπής και στενού συνεργάτη του Α. Δελαγραμμάτικα, ο οποίος παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν παρουσιάστηκε ποτέ για την καθιερωμένη παράδοση- παραλαβή στη διάδοχό του.

Αυτά τα λόγια, που μοιάζουν με δήλωση αποστασιοποίησης του κ. Ζαμάνη από στέλεχος της παράταξής του και συνεργάτη που έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του για μακρό χρονικό διάστημα, άφησαν κατ’ αρχάς εμβρόντητα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που αμέσως έσπευσαν να συμφωνήσουν: «Ας έκανε καλά τη δουλειά του ο τέως Πρόεδρος και ας ήταν εδώ να μας δώσει εξηγήσεις. Αυτό που γίνεται είναι απαράδεκτο», είπαν τόσο ο Θ. Κρητικός από την πλειοψηφία, όσο και ο Χ. Πέππας από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας».

Αλλά οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγο αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης προχώρησε σε μια σύντομη ενημέρωσή τους για δαπάνες ύψους τουλάχιστον 7.500 ευρώ, για υλικά και προμήθειες που δεν φαίνεται να συνδέονται με τη λειτυοργία των σχολείων, είναι συνεπώς μη επιλέξιμες. Τις δαπάνες αυτές έχει δείξει ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στα παραστατικά που βρέθηκαν για το τελευταίο 12μηνο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έξοδα για βενζίνη, λιπαντικά, πλυντήριο και parking (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί πως υπηρεσιακό όχημα για τις Σχολικές Επιτροπές δεν προβλέπεται), για την προμήθεια από κατάστημα ναυτιλιακών ειδών, για αγορά ποτών, για εργασίες τεχνιτών για τους οποίους δεν έχει ανευρεθεί κάποια σύμβαση, για αγορά laptop το οποίο δεν βρέθηκε στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της Επιτροπής, για αμοιβή δικηγόρου, ο οποίος όμως προβλεπόταν να πληρωθεί από το Δήμο, και αρκετά ακόμη. Οι πληρωμές μάλιστα αυτές πραγματοποιούνταν εκ μέρους του τέως Προέδρου με τρεις πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες- η μια αναγνωρίστηκε και ανήκει στη Σχολική Επιτροπή, αλλά οι άλλες δυο δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη ούτε έχει διευκρινιστεί με ποιο λογαριασμό  και ποιας Τράπεζας συνδέονται. Οι εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν όταν τα μέλη ενημερώθηκαν πως δεν υπήρχε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου που να ορίζει τον τέως Πρόεδρο ως οικονομικό διαχειριστή της Επιτροπής, με αποτέλεσμα όλα τα κατά καιρούς μέλη του Διοκητικού Συμβουλίου στο οποίο προήδρευε ο κ. Δελαγραμμάτικας, να κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογα για το οτιδήποτε! Την απουσία απόφασης επιβεβαίωσε χθες αιφνιδιασμένη και η Μ. Τσαμπαρλή, εκπρόσωπος της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων, διερωτώμενη ταυτόχρονα πώς οι Τράπεζες δέχονταν να συναλλάσσονται μαζί του. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως όταν ζητήθηκαν από τις Τράπεζες τα σχετικά αποδεικτικά, σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονταν ο ορισμός οικονομικού διαχειριστή, στοιχείο το οποίο ακόμη αναζητείται, ώστε να αποφασισθούν περαιτέρω ενέργειες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Στις παραπάνω εκκρεμότητες θα πρέπει να προστεθούν και ένα κονδύλι της τάξης των 12.000 ευρώ από χρέος στη ΔΕΗ (!) του ΓΕΛ Διονύσου (4600 ευρώ) και του Λυκείου Δροσιάς που στεγάζεται στο Ζάννειο (7.800 ευρώ). Ειδικά για το λογαριασμό αυτόν, με το δεδομένο πως δεν έχει τοποθετηθεί ξεχωριστό ρολόι της ΔΕΗ για το Λύκειο, εκφράσθηκαν φόβοι πως ενδέχεται να έχουν συμπεριληφθεί οι δαπάνες ηλεκτροδότησης ολόκληρου του κτηριακού συγκροτήματος, ακόμη και του μέρους που δεν νοικιάζει ο Δήμος. Εκκρεμότητα επιπλέον παρουσιάστηκε και με τα έσοδα από τα κυλικεία, μια που το μόνο κυλικείο που φαίνεται συνεπές στις υποχρεώσεις του είναι αυτό του Λυκείου Διονύσου. Απουσιάζουν εντούτοις καταθέσεις- τουλάχιστον στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται για το σκοπό αυτό- από όλα τα υπόλοιπα κυλικεία στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά.

Μετά και από τα παραπάνω, οι 32.000 ευρώ που βρίσκονται διαθέσιμα στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής φαντάζουν πενιχρό ποσόν για την κάλυψη των υποχρεώσεων που τρέχουν, με πιο σημαντικές τη μισθοδοσία των καθαριστριών, την προμήθεια πετρελαίου και τα είδη καθαριότητας, και βέβαια τα χρέη. Γι’ αυτό και η Σχολική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ από το Δήμο Διονύσου, ώστε να καλυφθούν σε βάθος τριμήνου όλες οι επείγουσες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.