logo


Σημαντική είδηση έφερε στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου στη χθεσινή, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, συνεδρίασή του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Η είδηση ενδιαφέρει όλες τις Κοινότητες της πόλης και αφορά στην κατάρτιση τοπικού προϋπολογισμού για κάθε μια από αυτές, με ένα αρχικό συνολικό κονδύλι της τάξεως των 160.000 ευρώ περίπου για τις επτά Κοινότητες, που θα περιλαμβάνεται στον προς ψήφιση Προϋπολογισμό του Δήμου για την επόμενη χρονιά.

Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, όχι μόνο εφαρμόζουμε το νόμο, που εδώ και χρόνια προβλέπει τοπικούς προϋπολιγισμούς για τις Δημοτικές Κοινότητες, αλλά ανταποκρινόμαστε και στις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για πραγματική αποκέντρωση, ενώ προσέθεσε πως πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή που θα αξιολογηθεί εκ του αποτελέσματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στον αυτοδιοικητικό νόμο του Κλεισθένη, και στο άρθρο 77, προβλέπονται οι λεπτομέρειες για την κατάρτιση αυτών των τοπικών προϋπολογισμών εξόδων, με τις σχετικές ημερομηνίες και προθεσμίες, που προφανώς λόγω των εκλογών δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν:

“«Άρθρο 77

Προϋπολογισμός δήμων

………

3. Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, η οποία διαβιβάζεται στο συμβούλιο κάθε κοινότητας έως το τέλος Ιουνίου, καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος.

4. Το συμβούλιο κοινότητας με πληθυσμό άνω των πεντακοσίων (500) κατοίκων ή ο πρόεδρος κοινότητας με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας, το οποίο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ανώτατο ποσό που καθορίστηκε σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο. Το σχέδιο, συνοδευμένο από αιτιολογική έκθεση, αποστέλλεται στην οικονομική επιτροπή έως την 20ή Ιουλίου και σε περίπτωση μη κατάρτισης ή μη εμπρόθεσμης υποβολής του από την κοινότητα, το σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων καταρτίζεται από αυτήν.”

………

6. Η οικονομική επιτροπή, έως την 20ή Σεπτεμβρίου, εξετάζει το προσχέδιο που της παραδίδει η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων εκάστης κοινότητας και ειδικότερα εάν:

α) οι συνολικές δαπάνες που αναγράφονται σε αυτό υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό που έχει καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο για κάθε κοινότητα,

β) οι δαπάνες αφορούν τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί από το δημοτικό συμβούλιο στις κοινότητες,

γ) τα έσοδα και οι δαπάνες είναι νόμιμες,

δ) έχουν εγγραφεί οι υποχρεωτικές δαπάνες και τα έσοδα που επιβάλλονται υποχρεωτικά από νόμο και

ε) τηρούνται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος και εφόσον απαιτείται το αναμορφώνει αναλόγως και καταρτίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού, αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.