logo


Θετική εξέλιξη για τους κατοίκους της Ροδόπολης, που παρέμεναν όμηροι με καθηλωμένες τις περιουσίες τους από το 2014, σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μ. Κόκκαλης. Ο κ. Κόκκαλης, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας, ενημέρωσε το Σώμα πως την περασμένη Τετάρτη εκδόθηκε επιτέλους από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση επί της προσφυγής της Ροδόπολης για τη συνταγματικότητα του νόμου 3044/2002, που ρύθμιζε το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής. “Τελικά η έκβαση της υπόθεσης είναι θετική και περιμένουμε με ανυπομονησία την ερμηνεία της απόφασης από τους νομικούς μας, ώστε να προβούμε σε πιο λεπτομερή ανακοίνωση σχετικά με την τόσο ευνοϊκή για την περιοχή μας εξέλιξη”, τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Υπενθυμίζεται πως η Ροδόπολη διαθέτει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 2000. Όμως επενέβη το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή θεώρησε πως με αυτό το Σχέδιο η περιοχή γενικής κατοικίας, δηλαδή η περιοχή στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν πολλές εμπορικές χρήσεις και η οποία περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως-Καραϊσκάκη- Κολοκοτρώνη και Αγ. Ιωάννου, επεκτείνεται σε μεγαλύτερη έκταση από την επιτρεπόμενη. Έτσι ακυρώθηκε το Σχέδιο στο κομμάτι που αφορά στις χρήσεις γης. Ένα χρόνο αργότερα, το 2002, επιχειρήθηκε να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα της Ροδόπολης με το Ν. 3044, που επέτρεπε τη χρήση γενικής κατοικίας. Η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, επειδή μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο το καθεστώς των χρήσεων γης, με τη σχετική ετυμηγορία για το σύνολο του νόμου να εκδίδεται, με ευνοϊκή για τους κατοίκους κατάληξη, την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως με τη μέχρι τώρα αβεβαιότητα για την απόφαση του ΣτΕ να κυριαρχεί, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει, τον περασμένο Ιανουάριο τη σημειακή τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Ροδόπολης, σε συγκεκριμένους δρόμους, μετά και από σχετικές υποδείξεις του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Με τα νέα πρόσφατα δεδομένα, άγνωστο παραμένει πώς επηρεάζεται εκείνη η απόφαση, μια που απαιτείται προηγουμένως πολύ καλή κατανόηση της ετυμηγορίας του ΣτΕ, δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο κ. Κόκκαλης.