logo


Στο πλαίσιο της δημιουργίας ποικίλων Μέσων Ανοικτής Επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, η εκάστοτε Διοίκηση του Δήμου Διονύσου, θα πρέπει να μεριμνά αδιάλειπτα ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις για περισσότερη συμμετοχικότητα των Δημοτών στη διακυβέρνηση του Δήμου καθώς και στο μέγιστο βαθμό Δημοκρατικής λειτουργίας του.

Mε αυτές τις βασικές κατά τη γνώμη μας προϋποθέσεις, ο Δήμος μας, προσχωρώντας σε ένα Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων –που ήδη βλέπουμε να εφαρμόζεται σε αρκετούς Δήμους-, θα πρέπει να αναπτύξει κατάλληλη υποδομή, που θα επιτρέπει στους Δημότες να εκφράζουν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους: Με άλλα λόγια, να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Δημότη, άμεσης συμμετοχής τόσο στον έλεγχο άσκησης εξουσίας όσο και στη λήψη αποφάσεων.

H παρέμβασή μας αφορά στο να δίνεται η δυνατότητα στους Δημότες να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ένταξη και τη χρήση των νέων τεχνολογιών και που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Αρχικά λοιπόν, αναφερόμαστε στη δυνατότητα παρακολούθησης από τους Δημότες των συνεδριάσεων τού Δημοτικού Συμβουλίου σε πραγματικό χρόνο. H κεντρική ιδέα αποβλέπει σε πρώτο στάδιο, στη δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης (Live Streaming), των συνεδριάσεων τού Δημοτικού Συμβουλίου μέσω Internet και η παρακολούθησή τους από τους ενδιαφερόμενους με τη χρήση Η/Υ ή άλλης συσκευής smart-phone/tablet και στη συνέχεια αρχειοθέτησης σε κατάλληλο ιστότοπο.

Σε δεύτερο στάδιο, η πρότασή μας αναφέρεται στην προσωποποιημένη πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δημότη σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης των Δημοτικών Συμβουλίων. Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται σε ουσιαστικό επίπεδο, η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των Δημοτών στη λήψη αποφάσεων και επομένως μία εμφανής ένδειξη του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του Δήμου. Ως γνωστό, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες λειτουργούν ήδη σε αρκετούς Δήμους και αποτελούν απλές και όχι κοστοβόρες πρακτικές.

Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας μίας Δημοτικής Αρχής, θα πρέπει να διαφέρει καθοριστικά από του απλού διαχειριστή (αναγκών, προβλημάτων, προγραμμάτων) στον ρηξικέλευθο μεταρρυθμιστή (θεσμών, οργανωτικών σχημάτων, κοινωνικών λειτουργιών) προς το κοινό όφελος.

Ως «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου» καταθέσαμε προγραμματικά, πλήρη πρόταση που αφορά μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός «έξυπνου» Δήμου, με ένα σύνολο υπηρεσιών, που θα βελτιώνουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των Συνδημοτών μας αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου μας. Αναμένουμε από την παρούσα Δημοτική Αρχή την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την ίδια κατεύθυνση.