logo


Στην Ασφάλεια του Αγ. Στεφάνου βρέθηκε σήμερα το πρωί Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα, συνοδευόμενη από το διοικητικό υπάλληλο που εκτελεί χρέη γραμματειακής υποστήριξης και πρακτικογράφου για την Επιτροπή, για να καταθέσουν σχετικά με περιστατικό που συνέβη νωρίτερα σήμερα στα γραφεία στην Άνοιξη.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Τόκα προς την Οδό Διονύσου, λίγη ώρα αφού ο υπάλληλος είχε ανοίξει τα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών, στο χώρο προσήλθαν η προκάτοχός της Λ. Κανακάρη συνοδευόμενη από τον τέως Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, ζητώντας να μπουν στα γραφεία και να ελέγξουν το Βιβλίο Πρακτικών.

Παρόλο που ο υπάλληλος τους ενημέρωσε πως η Πρόεδρος απουσίαζε εκείνη την ώρα, εντούτοις και οι δυο επέμεναν να μπουν στα γραφεία και να δουν το Βιβλίο, με την κ. Κανακάρη να επικαλείται την ιδιότητά της ως τακτικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Σεβόμενος το θεσμό του τέως Δημάρχου ο υπάλληλος επέτρεψε την είσοδο στα γραφείο, όπου και δέχτηκε λεκτική επίθεση με εριστικό ύφος από την τέως Πρόεδρο, για τον τρόπο που τηρεί τα πρακτικά (σ.σ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο ίδιος υπάλληλος τηρούσε τα πρακτικά για την “αδελφή” Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επί δυο χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει καταγραφεί η οποιαδήποτε διαμαρτυρία για τη δουλειά του).

Σύμφωνα με την κατάθεση στην Ασφάλεια, όσο η τέως Πρόεδρος ήλεγχε το Βιβλίο Πρακτικών, ο κ. Ζαμάνης προχώρησε στη λήψη φωτογραφικού υλικού από το περιεχόμενο του Βιβλίου.

Το σημερινό περιστατικό φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την απόφαση, δυο ημέρες νωρίτερα, της Επιτροπής να αλλάξει “γραμμή πλεύσης” στην υπόθεση κατά της Λ. Μήλα που εκδικάζεται την προσεχή Τετάρτη. Όπως έχει ήδη καταγράψει σχετικά η Οδός Διονύσου, η Σχολική Επιτροπή, για την υπόθεση με τα ελλείμματα των ετών 2013-2014, αποφάσισε προχθές ομόφωνα, απούσης της τέως Προέδρου, να υιοθετήσει το πόρισμα του ανεξάρτητου εισαγγελικού εμπειρογνώμονα, που προσδιορίζει το έλλειμμα σε 15.000 ευρώ, έναντι αυτού που έχει εκπονήσει εταιρεία ορκωτών διορισμένη από την προηγούμενη Διοίκηση, που ανέβαζε το ίδιο έλλειμμα στις 74.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον είναι και το παρασκήνιο του περιστατικού: Χθες το βράδυ, λίγα λεπτά αφού η νυν Πρόεδρος επικοινώνησε με τη δικηγόρο Κ. Παπαγρηγορίου που χειρίζεται την υπόθεση, ώστε να συναντηθούν και να την ενημερώσει σχετικά με αυτή την αλλαγή πλεύσης, η Λ. Μαγκλάρα, μέλος της Επιτροπής εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, δέχθηκε τηλεφώνημα από την τέως Πρόεδρο, που την ενημέρωσε πως η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας θα προσβάλει την απόφαση. Η κ. Κανακάρη χρησιμοποίησε επιπλέον το μόνιμο επιχείρημα των τελευταίων χρόνων, που ακουγόταν συχνά μέσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, και στη Σχολική Επιτροπή, αλλά και στα Δελτία Τύπου των Ανοιχτών Οριζόντων, “να μην χαθούν τα λεφτά των παιδιών μας”, συνάντησε όμως την άρνηση της κ. Μαγκλάρα να υπεισέλθουν σε οποιαδήποτε περαιτέρω λεπτομέρεια. Παράλληλα με τηλεφωνικό μήνυμά του, εν είδει “επίσημης αίτησης”, ο τέως Δήμαρχος ζήτησε από τη νυν Πρόεδρο επίσημη ενημέρωση για το εκτός Ημερησίας θέμα που ψηφίστηκε.

Τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά γεννούν, όπως είναι φυσικό, σειρά ερωτημάτων, ιδιαιτέρως που για μια ακόμη φορά οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα:

*Όταν μέλος συλλογικού οργάνου του Δήμου χρειάζεται έγγραφο, απάντηση, απόσπασμα πρακτικών από συνεδρίαση, υποβάλλει πρωτοκολλημένο αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία. Αυτό προφανέστατα το γνωρίζουν και ο τέως Δήμαρχος και η τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Η πρακτική εντούτοις που σήμερα ακολουθήθηκε, δεν συμφωνεί καθόλου με τις αποδεκτές διαδικασίες.

*Η προχθεσινή απόφαση της Σχολικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνα. Η τέως Πρόεδρος, αν και νομίμως προσκληθείσα, δεν παρευρέθη. Παρευρέθησαν όμως 9 από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι: Α. Τόκα, Μ. Τσιλιγκίρης, Σπ. Αρνής, Στ. Κριεμάδης, Χ. Πέππας, δημοτικοί σύμβουλοι, Μ. Μακρή δημότισσα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, Ε. Μουλού Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου, Λ. Μαγκλάρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση και Χ. Τσολάκου από την Ένωση Γονέων. Αυτοί μετά από έντονη συζήτηση που διήρκεσε τουλάχιστον μισή ώρα, πήραν και την ομόφωνη απόφαση.

*Είναι γνωστό πως η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με προσφυγή της αμφισβητεί τη νομιμότητα σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής. Το τηλεφωνικό μήνυμα του κ. Ζαμάνη, εν είδει επίσημης αίτησης, απευθύνεται εντούτοις προς την Πρόεδρο. Αποδέχεται, δηλαδή, τελικά τη νομιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου;

*Και επί της ουσίας: Στην κοινή μηνυτήρια αναφορά των δυο Σχολικών Επιτροπών κατά παντός υπευθύνου και παντός ενεχομένου για τα χρηματικά ελλείμματα, το 2015, το πρώτο που ζητείται είναι “α) να διαταχθεί με εισαγγελική παραγγελία η διενέργεια λογιστικής πραγματογνωμοσύνης από την αρμόδια αρχή για την οικονομική διαχείριση αμφοτέρων των Σ.Ε. για τις χρήσεις 20123-2014”. Αποτέλεσμα αυτής της εισαγγελικής παραγγελίας ήταν το ανεξάρτητο πόρισμα Ντερτινή. Η Σχολική Επιτροπή, μέχρι το Σεπτέμβριο, επέλεγε να το αγνοεί, ενώ η απελθούσα Δημοτική Αρχή δήλωνε πως αν το πόρισμα αυτό δεν συμφωνεί με της διορισμένης εταιρείας ορκωτών, θα το προσέβαλε. Αυτό το ίδιο πόρισμα που οι ίδιες οι Επιτροπές είχαν ζητήσει από τον εισαγγελέα. Σήμερα λοιπόν, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υιοθέτησε τη θέση που τότε είχε εκφραστεί τόσο από την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, μείζων μειοψηφία εκείνη την εποχή, όσο και της Ένωσης Γονέων, να περιμένουν αυτό το ανεξάρτητο πόρισμα πριν να προβούν σε επόμενες ενέργειες.