logo


Ακόμη ένας θεσμός, που προβλέπεται από τους αυτοδιοικητικούς νόμους του Καλλικράτη και του Κλεισθένη ως ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής στη διαμόρφωση αποφάσεων, απασχόλησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου. Ο λόγος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, που υφίστατο το 2012-2013 στο Δήμο, λειτούργησε για λίγους μήνες με εκπροσώπους της κοινότητας μεταναστών της πόλης και εν συνεχεία ατόνησε.

Το θέμα ανέδειξε με ερώτημά του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγος, υπογραμμίζοντας πως με το δεδομένο πως οι ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη χώρα μας είναι μεγάλες, ενώ παράλληλα μεθοδεύεται η αποσυμφόρηση των νησιών, η συγκρότηση του εν λόγω Συμβουλίου στο Δήμο Διονύσου κρίνεται απαραίτητη: “Έτσι θα καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και ο Δήμος θα είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και για κάθε επιλογή της κεντρικής Διοίκησης, ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, χωρίς πάντως να πάρει κάποια απάντηση.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως το άρθρο 79 του Κλεισθένη (Ν. 4555/2018), όπως αντικαθιστά το αντίστοιχο του Καλλικράτη, αναφέρει τα εξής:

Το άρθρο 78 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων

1. Σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Τα συμβούλια ένταξης μεταναστών και προσφύγων αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο. Ως μέλη ορίζονται δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε θέματα υποστήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων, καθώς και εκπρόσωποι που επιλέγονται από τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν μόνιμα στον οικείο δήμο. Οι όροι και η διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των μεταναστών και προσφύγων μπορούν να καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με την ίδια απόφαση ορίζεται πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων ένας εκ των δημοτικών συμβούλων μελών του. Στα παραπάνω συμβούλια ορίζονται υποχρεωτικά ως μέλη αλλοδαποί δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν τυχόν εκλεγεί. Η συμμετοχή στα ανωτέρω συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη.

2. Έργο των συμβουλίων ένταξης μεταναστών και προσφύγων είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

3. Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου καλείται υποχρεωτικά ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες κοινωνικής πολιτικής, ενώ είναι δυνατόν να καλούνται οι εκπρόσωποι των κατά περίπτωση αρμόδιων κρατικών φορέων».