logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετείχαμε στο κάλεσμα του τοπικού συμβουλίου Άνοιξης για καθαρισμό παραπλεύρως της οδού Αγίου Αθανασίου την Κυριακή 1/12/2019.

Καθαρίστηκε μεγάλο μέρος της οδού καθώς και ρεματιές. Προς τιμήν του ήταν και ο δήμαρχος εκεί.

Δυστυχώς όμως στο γνωστό σημείο που υπάρχει το (πλέον εγκαταλελειμμένο) ξενοδοχείο η εικόνα ήταν απογοητευτική.

Μπάζα, σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά, έπιπλα και αντικείμενα συνθλιμμένα, όλα παρατημένα στην πρόσοψη του ξενοδοχείου και κατά συνέπεια πάνω στο δρόμο.

Με αποτέλεσμα όταν βρέχει ή φυσάει, φερτά υλικά και σκουπίδια να γεμίζουν τους δρόμους και τα παρακείμενα σπίτια συμπολιτών. Συν ότι το σημείο, όπως και μεγάλο μέρος του δρόμου, έχει απειροελάχιστο φωτισμό και το κτίριο είναι σε πλήρη εγκατάλειψη με τον κίνδυνο να ενθαρρύνεται έτσι και η παραβατικότητα καθώς υπάρχει πρόσβαση παντού. Ή ο ιδιώτης (ως φυσικό πρόσωπο ή ως τράπεζα) πρέπει να συμμορφωθεί, ή αν ανήκει πλέον στο δημόσιο, οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να μεριμνήσουν και να δώσουν λύση.

Δύο πράγματα μόνο:

Μπράβο για την πρωτοβουλία

Μικρή συμμετοχή δυστυχώς αλλά έχει εξήγηση….

Πέραν όμως του συμβολισμού της εθελοντικής πράξης πολλών συνανθρώπων δεν θα πρέπει να ατονήσει ή και να περαστεί, προς την κοινωνία των πολιτών, το λάθος μήνυμα!

Ότι ο εθελοντισμός ως πράξη αλλά και ο εθελοντής ως προφίλ ανθρώπου, αντλεί τη δύναμη του από δύο πράγματα:

Πρώτον από τον εαυτό του και την παιδεία του ως στάση ζωής.

Δεύτερον από το παράδειγμα που οφείλει να δίνει μια συντεταγμένη πολιτεία ή ένας δήμος που επιδιώκει την ενθάρρυνση στις τοπικές κοινωνίες και εθελοντικές οργανώσεις να αναπτύξουν συνεργασίες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες διοργάνωσης δράσεων.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ πρέπει να λειτουργεί ως ΠΑΡΕΡΓΟ των δημοτικών αρχών και μόνο. Όχι να είναι η μόνη λύση

Ο Δήμος πρέπει να δείχνει στην πράξη την αρχή της ανταποδοτικότητας προς τον δημότη και να μην εξαντλείται εκεί η εν λόγω σχέση.

Και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε υπάρχουν και ονομάζονται ως «ανταποδοτικά τέλη».

Και επειδή η περιοχή της Ανατολικής Αττικής και ο δήμος Διονύσου ειδικότερα έχουν αναπτύξει μεγάλη δυναμική σε εθελοντικά σώματα να μην ξεχνάμε ότι το προφίλ του εθελοντή δεν περιορίζεται σε έναν ορισμό, αλλά κυρίως ανταποκρίνεται σε μια «στάση ζωής». Ο εθελοντής είναι ένας άνθρωπος που γενναιόδωρα προσφέρει την ενέργειά του κάθε μέρα εκεί που χρειάζεται ως ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο οργανωμένος δήμος όμως πρέπει να είναι μπροστά και να μεριμνεί και να παραδειγματίζει.

Μέχρι ο εθελοντισμός να αποτελέσει κοινωνικό κεκτημένο και στη χώρα μας, θα πρέπει να αναζητούμε μεγάλο μέρος των απαντήσεων μας στις «συμβάσεις» μεταξύ κράτους και πολιτών και στην ενίσχυση της παιδείας ξεκινώντας από εμάς, από το σπίτι μας.

Αυτοδιοικητική παράταξη Δήμου Διονύσου  + ENA (βήμα μπροστά)