logo


Με σωρεία παρατηρήσεων πάνω στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, αλλά και για ολόκληρο το 9μηνο του 2019, προσήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Τρίτη 19 Νοεμβρίου η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου, με το δημοτικό σύμβουλο Π. Πανάγο, να καταθέτει, μόνος αυτός από όλες τις παρατάξεις, παρατηρήσεις και ερωτήσεις. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πανάγος, οικονομολόγος ο ίδιος με μακρά θητεία στα ΕΛΤΑ σε πληθώρα θέσεων ευθύνης, επεσήμανε τα σημεία εκείνα που δημιουργούν ανησυχία για τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου και τις προβλέψεις για το μέλλον, καθώς και τις επιπτώσεις για τους πολίτες, ιδιαιτέρως ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού τόσο για το 2020 όσο και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ειδικά για τους δημότες, η πρώτη επισήμανση του νέου δημοτικού συμβούλου είναι ενδεικτική:

-Το μείγμα των εσόδων του Δήμου για τους πρώτους 9 μήνες του 2019 δείχνει πως αυτά προέρχονται κατά 56% από ανταποδοτικά τέλη και πρόστιμα, κατά 43% από επιχορηγήσεις του κράτους ενώ το τελευταίο 1% προέρχεται από προσόδους από την ακίνητη και κινητή περιουσία του Δήμου. Αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Πανάγος, σημαίνει πως τα λαϊκά στρώματα, οι δημότες, είναι εκείνα που σηκώνουν το βάρος της χρηματοδότησης του Δήμου, ο οποίος επιπλέον δεν φαίνεται να διεκδικεί περισσότερες κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ δεν αξιοποιεί και την όποια περιουσία διαθέτει.

-Όσο για την απορρόφηση των πόρων για επενδύσεις, που θα επέστρεφαν στους δημότες, κατά τους ίδιους πρώτους 9 μήνες, το ποσοστό φτάνει στο 14%, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για κάποια αισιόδοξη εξέλιξη μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ προδίδει και ανικανότητα της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος.

-Επιπλέον όλα δείχνουν πως ο Προϋπολογισμός για το 2019 θα κλείσει με εκτέλεση εξόδων κατά 99%, αλλά με εκτέλεση εσόδων μόλις στο 63%. Έτσι όμως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ο ισολογισμός θα είναι ελλειμματικός.

-Η εισπραξιμότητα, τέλος, κινείται διαχρονικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είτε πρόκειται για τη χρονιά αυτή είτε για παρελθόντα έτη (ΠΟΕ), επεσήμανε ο κ. Πανάγος, προσθέτοντας πως οδηγούμαστε “είτε σε ελλειμματική χρήση είτε σε αξιοποίηση της δημιουργικής λογιστικής για να μην έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα”.

Στην καθυστέρηση εισροής των ποσών από τους λογαριασμούς ύδρευσης τριών τετραμήνων που αποστέλλονται, όπως είναι γνωστό, ετεροχρονισμένα, απέδωσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης τα μειωμένα έσοδα για τους προηγούμενους μήνες. Προσέθεσε πάντως πως για όλα τα παραπάνω αρμοδιότερος θα ήταν για να απαντήσει ο προκάτοχός του Δ. Ζαμάνης, μια που οι παρατηρήσεις αφορούσαν στη διαχείριση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.